Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Maslinovo ulje: Dobro ulje miriše na travu i bademe

Maslinovo ulje ne smije se čuvati u plastičnim bocama, a rok trajanja mu je do 18 mjeseci...

Thinkstock
Foto: Thinkstock
0 komentara

Kada ga kušate, ulje ne smije imati okus po paljevini, plijesni, ne smije imati uljni talog, metalni ili pak užegao okus u ustima. Ekstra djevičansko ulje mora imati do 0,8 posto slobodnih masnih kiselina i ne smiju imati niti jedan od navedenih nedostataka, objašnjava Alberta Modrušan (39) iz Pule koja se sa suprugom Robertom sedam godina bavi proizvodnjom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 

Tvrdi da kvalitetno ulje nije teško prepoznati, ako se zna nekoliko trikova. Boja ulja nije toliko važna, pa se i kod ocjenjivanja kuša iz plavih čašica. Kada se ubere, maslina treba ići u preradu u roku od 24 sata jer u njoj nakon toga počinju kemijske reakcije, odnosno počinje oksidirati. Alberta je sa suprugom prije sedam godina zasadila prvih 200 maslina, a danas ih imaju 600. Proizvode oko 200 litara kvalitetnog i nagrađivanog ulja Uleii.

- Maslinovo ulje najbolje je čuvati u posuđu od inoxa, a najveći neprijatelj mu je temperatura, koja mora biti između 14 i 18 stupnjeva Celzijevih, a nikako se ne smije čuvati u plastičnim bocama. Idealno bi bilo ulje potrošiti u 18 mjeseci, a bolje je kvalitete ako se čuva u manjim bočicama jer u većim bocama lakše dolazi u doticaj sa zrakom, što nije dobro - otkriva još jednu tajnu Alberta. Maslinovo ulje među najzdravijim je uljima i dobro je za krvožilni sustav, probavu, ten i suhu kožu.

- Odlično je i u borbi protiv kolesterola. Isproban recept je žlica ulja ujutro natašte. Čak je dobro žličicu ulja dati maloj bebi protiv grčeva. Kada otvorite bocu ulja, ono mora mirisati na pokošenu travu, plod masline, badem, artičok, a po okusu bi trebalo biti gorko i pikantno - tvrdi. 

Što manje kiselo, to kvalitetnije Ekstra djevičanskom ulju kiselost ne smije prelaziti 0,8 posto, a djevičanskom dva posto, objašnjava Alberta Modrušan.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message