Obavijesti

Potrošač

Komentari 15

Nisu odjavili režije: Stan davno prodali, a sada im stigla ovrha

Nisu odjavili režije: Stan davno prodali, a sada im stigla ovrha
1

Novi vlasnik ne plaća režije. Sve je bilo u redu punih 17 godina, prije koliko je stan prodan. Stari vlasnici na sve su zaboravili, a onda su im stigli neplaćeni računi...

VIDEO

Pogriješili su što odmah nakon prodaje nisu prebacili režije na novog vlasnika nego su ostale na njihovo ime.

- Mislili smo da to ide automatski - kazala nam je čitateljica koja sad mora platiti nekoliko tisuća kuna zbog duga koji njezina obitelj nije napravila.

Prodali su stan prije 17 godina i sve je bilo u redu do nedavno, kada su dobili ovrhu zbog neplaćenih režija za taj stan.

- Čini mi se da se žena koja je stan kupila našla u financijskoj krizi jer je prije sve uredno plaćala. Pokušali smo razgovarati s njom da dug plati, ali uzaludno - dodala je čitateljica.

Pružatelji usluga ne mogu znati da je došlo do promjene vlasnika ako ih o tome netko ne obavijesti. Za to je često dovoljno ispuniti obrazac i uz njega priložiti neki dokaz, primjerice, kupoprodajni ugovor ili izvadak iz zemljišnih knjiga.

- Tek nakon što se prijavi promjena i dostavi dokumentacija, računi se ispostavljaju na novog kupca te se on tereti i u slučaju nepodmirivanja računa - objašnjava Robert Krklec, direktor HEP - Toplinarstva.

Kada je riječ o HRT pretplati, tada treba odjaviti TV sa stare adrese i prijaviti ga na novu. Kod struje i plina, osim dostave podataka o promjeni vlasnika nekretnine, potrebno je očitati i brojilo. Potom u npr. HEP-u naprave obračun, a stari vlasnik plati razliku. Ili i stari i novi vlasnik mogu potpisati suglasnost u HEP-u kojim se prava i obveze prenose na novog vlasnika. Tada nije potrebno očitavati brojilo. Telekomunikacijske usluge moguće je prebaciti sa stare adrese na novu ili na novog vlasnika stana, ali samo u slučaju kada on to želi.

Osim pri prodaji stana, treba pripaziti i pri kupnji. Naime, često novom vlasniku ostanu neplaćeni računi iz doba kada je tamo živio stari vlasnik.

I tu vrijedi pravilo da prijavite sve usluge na svoje ime.

Osječko Savjetovalište za potrošače ima velik broj pritužbi novih vlasnika koje razne tvrtke terete za neplaćene račune starih vlasnika. Uz to, prijete im i obustavom usluga dok se računi ne podmire.

- Građanima savjetujem da prije kupnje nekretnine provjere postoje li režijski dugovi vezani uz tu nekretninu te da taj zadatak shvate ozbiljno. Neka se od prodavatelja ne ustručavaju zatražiti da pribavi službene potvrde s pripadajućim pečatom, potpisom i datumom svih pružatelja javnih usluga o tome da su na taj i taj datum podmireni svi računi. To je jedini način kako mogu doskočiti mogućim problemima i zaštititi se. Savjetujem i da svakako izbjegavaju kupnju “na povjerenje”, čak i od onih koje poznaju - objašnjava pravna savjetnica Dunja Mak kako spriječiti moguće probleme.    

24sata

Prodavatelj stana mora očitati potrošnju, platiti sve račune i odjaviti ih sa svojeg imena

1. Datum je važan

Nećete biti obvezni platiti režije u starom stanu od datuma kada ste ih prebacili na novog vlasnika.     

2. Suglasnost

Da bi režije bile na novog vlasnika, ne mora on nužno dati suglasnost. Dovoljan je dokaz o vlasništvu.     

3. Očitajte brojila

Očitajte brojila. Bez toga nećete moći prebaciti režije na novog vlasnika, osim ako on na to pristane.     

4. Platite dugove

Platite sve dugove za režije koje imate do trenutka kada ste ih odjavili sa svojeg imena.     

5. Najprije se informirajte

Prije odjave režija i prijave na novog vlasnika, provjerite koji dokumenti su vam potrebni. Neke tvrtke traže da budu ovjereni kod javnog bilježnika.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu