Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Orehnjača: Sastojci za cijelu obitelj su između 44 i 57 kuna

Orehnjača: Sastojci za cijelu obitelj su između 44 i 57 kuna
1

Kupovne orehnjače stoje do 30 kn za pola kilograma, a doma se obično peku dvije štruce, koje su četiri puta teže i zato puno jeftinije. Cijene smo zabilježili u utorak

VIDEO

Orehnjača je kolač za posebne prilike, kakva su i predstojeći blagdani, a domaćice je vole jer može stajati nekoliko dana, pa je ne trebaju pripremati u posljednji čas, kad posla imaju i previše.

Domaća orehnjača je od 30 pa do više od 50 posto jeftinija nego kupovna iako su orasi u pravilu poprilično skupi. Neobično je da su na tržnici jeftiniji nego u trgovačkim centrima. Zagrebačka Tržnica Trešnjevka bila je puna oraha, a svuda je kilogram očišćenih stajao 50 kn.

U trgovačkim centrima stoje malo manje od 60 kuna. Čak i u Kauflandu, u kojem su u utorak bili najskuplji, na najavljenoj akciji će biti 58,90 kuna.

U tablici smo naveli cijene za kilogram pojedinog sastojka orehnjače ili uobičajeno pakiranje, a na dnu piše koliko pojedinog sastojka treba za pripremu dvije štruce orehnjače. Na kraju smo, u koloni “ukupno”, izračunali koliko košta domaća orehnjača s potrebnom količinom sastojaka, a ne onom koju smo morali kupiti u pojedinoj prodavaonici. U trošak izrade nisu uračunate namirnice kojih treba u manjim količinama, kao što su dvije žlice vrhnja i malo soli za tijesto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tijesto i nadjev stavlja se i korica limuna i malo ruma, a u nadjev se može dodati i malo cimeta i meda.

Pojedinih sastojaka koji se moraju kupiti u većem pakiranju ostat će za pripremu drugih kolača ili jela.

U Kauflandu pola kilograma najjeftinijih grožđica stoji 15,99, a 200 grama je 6,99 kuna. U Sparu 500 grama stoji 14,99, a 250 grama 8,99 kuna, a u Konzumu je 200 grama 7,29 kuna.

U Lidlu nema grožđica u rinfuzi. Pakiranje od 250 grama je 5,99 kuna.

Gibanice od dizanog tijesta mogu se pripremiti i s drugim vrstama nadjeva. Najčešće je to mak, no može biti i rogač, sir... Drugi orašasti plodovi, kao što su lješnjaci ili bademi, bili bi presuhi da je nadjev samo od njih. Ipak, dio oraha možemo zamijeniti sušim lješnjacima. Kilogram lješnjaka u Lidlu i Sparu stoji 88,90 kuna, a u Konzumu i Kauflandu 99,99 kuna. Bademi su najčešće uvezeni iz SAD-a, iz Kalifornije, gdje ih najviše uzgajaju. U Lidlu su bili po 98,90 kuna, u Kauflandu 99,99, Konzumu 109,99, a u Sparu su stajali čak 139,90 kuna.

Orasi su u uglavnom bili rumunjski, a u Kauflandu su domaći. U Lidlu su domaći bili lješnjaci.

Početkom listopada pisali smo o cijenama orašastih plodova na tržnicama. Tad su u Splitu orasi bili po 80 kuna, u Zadru 100 kuna, u Šibeniku 50 kuna, a u Zagrebu 60 kuna. U predblagdansko vrijeme velika je potražnja i velika ponuda oraha, pa su jeftiniji. Cijene smo prikupili u Zagrebu u utorak, ali tijekom vikenda vjerojatno će biti niže.     

24sata

Uvećanu tablicu pogledajte ovdje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang