Obavijesti

Potrošač

Komentari 16

Plaćanje režija: Koliko dugovanja nam toleriraju?

Plaćanje režija: Koliko dugovanja nam toleriraju?
1

istražili smo kad najkasnije treba platiti odvoz smeća, struju, naknade, a da izbjegnemo ovrhu

VIDEO

U Gradskoj plinari Zagreb utrošeni plin obračunavaju kvartalno nakon čega ispostavljaju račune. Nakon toga u prisilne naplate upućuju sve neplaćene račune iz prošlog obračunskog razdoblja. Na ovrhu daju sva dugovanja veća od 200 kuna. Kad je riječ o komunalnoj naknadi i naknadi za uređenje voda, nema pravila po kojem utužuju dužnike. - Riječ je o naknadama u nadležnosti Grada Zagreba i Hrvatskih voda koje GSKG naplaćuje za njih. Prisilne naplate obavljaju se prema godišnjim planovima koji se usuglašavaju s nadležnim tijelima, a ovise o vrsti prostora za koji se naplaćuju, kategoriji obveznika i visini naknade. Prije ovrhe dužnici se opominju, a o stanju njihova duga obavještavaju se i na redovnim računima - objašnjava Gordana Pokrajčić, direktorica Sektora naplate naknada pri Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu.

HEP, prema iskustvima naših čitatelja, struju iskapča nakon dva neplaćena računa, ali prije šalju opomene. Jedan od ta dva neplaćena računa često je akontacijska rata za mjesec koji je tek nastupio. - Konkretan iznos za koji se dužnicima može obustaviti isporuka električne energije nije definiran - kaže Lidija Džaja Moharić iz Ureda uprave HEP-a.

Dodaje da naplatu ovrhom HEP koristi kada svoja potraživanja ne može naplatiti niti nakon obustave isporuke električne, a izuzetno i u slučajevima kupaca kod kojih se ne može obustaviti isporuka električne energije. 

1. Trošak ovrhe je golem

Bilo je slučajeva da je zbog 35 kuna duga obračunat trošak ovrhe i do 1000 kuna. U javnobilježničkoj i odvjetničkoj komori kažu da je to previše.

2. Bilježniku ide 60 kuna

Bilježnik odobrava rješenje i troškove odvjetnika i to naplaćuje 60 kuna, ako je dugovanje do 1000 kuna. Za dug do 6000 kuna trošak je 160 kuna.

3. Odvjetnik uzima "vrhnje"

Za dug do 2500 kuna odvjetnik naplaćuje 250 kuna i PDV. Toliko naplaćuje i potvrdu ovršnosti, a prijedlog za provedbu ovrhe je 125 kuna plus PDV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu