Obavijesti

Potrošač

Komentari 6

Pomiješaj i uživaj: Žiri kušao sedam vrsta instant kava

Pomiješaj i uživaj: Žiri kušao sedam vrsta instant kava
8

Iako su sve kave koje smo probali bile su 3 u 1, pojedine su ostavljale dojam da im nedostaje neki od ta tri sastojka. A kava koja nam je bila najviše po guštu je...

VIDEO

Jest da je klišej, ali novinari zaista vole piti crnu kavu. Zato ocjene za instant-kave nisu najbajnije. A blagodati prave turske kave su odavno znane. Bogata je mineralima, ponajprije manganom i magnezijem te vitaminom B3. Ima i jaka antioksidativna svojstva. Nutricionisti naglašavaju da prava kava pridonosi zdravlju moždanih stanica, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma. 

Instant-napitci neka svojstva iz zrna gube termičkom obradom. Iako, dobro dođu kad se na brzinu treba podići koncentracija. Kofeina je u instant-kavama više nego u običnim, oko 100 miligrama po šalici. No preporučeni dnevni iznos je 300 miligrama, pa ni s ovim kavama nikako ne treba pretjerivati. Gastrožiri 24sata kušao je sedam 3 u 1 instant-napitaka. Favorizirani Jacobs je na prvome mjestu jer “njegova aroma zaista podsjeća na kavu”. Slabo znana Caffeteria ima “ono nešto” što ju je lansiralo na odlično drugo mjesto. Zadnja je Anamaria jer joj nedostaje okusa.

Jacobs: Mmm...Miris nas podsjeća na kavu

O, da, ovo je nešto što drage volje pijemo. Gorkasto i oporo, baš kao što kava i treba biti. Više je kava nego instant napitakmišljenja je većina u žiriju. Neki kolege iz žirija svakako bi je htjeli kušati sa, na primjer, sladoledom. Svima se sviđaju i miris i okus. Gotovo da i nema negativnih komentara za Jacobs kavu. Čini se da je ovo napitak za sve ukuse. Dobila je sve pojedinačne trojke. I ni ocjenu manje...Trojka ko' kuća! 

Cijena: 2,29 kn (12 g). Ocjena: 3

Caffeteria: Miriše po vaniliji, okus po vaniliji

- A gdje je tu kava? - pitaju se članovi gastrožirija jer ova kava podsjeća na mnogo toga. Većina kaže vanilija, druge vuče na piće Bailey’s. Kako bilo, neobična aroma im se sviđa. Bez problema stoji uz bok popularnog Nescafea, a zahvaljujući nižoj cijeni slabo znana Caffeteria je na vrlo dobrom drugom mjestu. Neobična je i to se žiriju sviđa. Među rijetkima je dobila dvije pojedinačne četvorke. Nije loše za kavu za koju smo, ruku na srce, prvi put čuli tijekom testiranja.

Cijena: 1,79 kn (18 g). Ocjena: 2,8

Nescafe: Jednima gorko, a drugima preslatko

O da... Stigli smo i do favorita, toliko popularnog da je njegovo ime postalo sinonim za ovu vrstu napitka. Iako je dobio solidne ocjene, nikog nije posebno dojmio. Žiri se nije mogao odlučiti. Dok kod većine prevladava dojam da je pregorko, pojedincima u žiriju, valjda najzagriženijim ljubiteljima turske kave, ovo je i dalje preslatko. No kako bilo, okus je solidan i zaslužuje drugu najvišu ocjenu. Još jedna zamjerka je što miris i “nije nešto”. 

Cijena: 2,49 kn (17,5 g). Ocjena: 2,8

 Franck: Podsjeća na Divku, kavovinu i cikoriju

Prvi dojam je da nas vraća u prošlost. Neki u okusu pronalaze neizostavni dio djetinjstva cijele jedne generacije - Divku. Miriše po kavovini, cikoriji i davnim vremenima. To joj diže ocjene. Franckov napitak dobiva i ocjenu vrlo dobar. Jednima je fin, no većini je ipak malo preslatko. - Kao da ima neku stranu aromu - zaključuju. Nekima se baš ne sviđa ni boja.

  Cijena: 1,79 kn (18 g). Ocjena: 2,4

Gloria: Suprotno imenu, nije se proslavila

Slab miris, slab okus. Štoviše, bezukusna. Kao da ima premalo kave i premalo mlijeka. Vodena i preslaba, najbolji je sažetak ukupnog dojma žirija u vezi domaće Glorije. - Kao da je kombinacija pržene kave i mlijeka u prahu - zaključio je razočarani član gastrožirija. Ova kava je blijeda i anemična, nema u njoj ništa što bi je istaklo. Srednja žalost, ocjena prolazna, ali ne puno bolje od toga. 

Cijena: 1,79 kn (18 g). Ocjena: 2,2

K Plus: Pojedince u žiriju kava vuče na karamel

 Nešto je svjetlije nijanse. Tko voli nek’ izvoli, no žiriju se to baš ne sviđa posebno. Inače, nemaju previše toga pozitivnog za reći za ovaj instant napitak. Miris nije nešto, a ni okus posebno ne oduševljava. - Ovo nimalo ne privlači. Sve je nekako, ne znam, nedefinirano, komentirao je K Plus kavu član gastrožirija. Neke kolege aroma podsjeća na karamel.

Cijena: 1,69 kn (18 g). Ocjena: 2

Anamaria: Da je bar malo više okusa u njoj...

E Anamaria, Anamaria... Ovo definitivno nije bio tvoj dan. Jedna jedina dvojka, ostale same jedinice. Teško je reći zašto baš ta kava žiriju nije uopće sjela. - Nisam mislio da ću ikad naletjeti na kavu koja mi se ne sviđa, ali, eto, i to se dogodilo - bio je nemilosrdan kolega, inače ljubitelj kave, a kolegica kaže da je ova kava podsjeća na obojenu vodu. 

Cijena: 1,49 kn (18 g). Ocjena: 1,2

* Test ‘naslijepo’: U testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu. Nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani ni zlonamjerni. Nisu ni službeni stav redakcije nego osobni dojam kušača. Cijene smo prikupili 26. srpnja i 2. kolovoza

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu