Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Potrošačka košarica: Biljno ulje je 25% jeftinije nego prošle godine

Od ulaska u EU pojeftinila je većina kućnih potrepština. Neki tvrde da su trgovci smanjili marže jer se manje troši, a drugi da je za pad zaslužna konkurencija

Potrošač 24sata
Foto: Potrošač 24sata
2 komentara

U krizi ljudi manje troše, čak i ako imaju, zbog neizvjesne sutrašnjice veli Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. - Zato trgovci smanjuju marže ne bi li privukli kupce - objašnjava Sever pad cijena većine proizvoda. Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić slaže se su uzrok pojeftinjenju niže marže, ali tvrdi da je trgovce na snižavanje natjerala konkurencija koja je ulaskom u EU porasla. Dodaje da su cijene spustili i proizvođači. U današnjoj tablici usporedili smo cijene deset proizvoda s onima otprije godinu dana, odmah nakon ulaska Hrvatske u EU. Najviše je pojeftinilo Zvijezdino biljno ulje. Iako je od 1. siječnja ove godine PDV na jestiva ulja s deset porastao na 13 posto, ovo je ulje jeftinije za četvrtinu. 

U istoj poreznoj skupini je i dječja hrana. Čokolino je poskupio upravo za tu razliku u PDV-u, a ponegdje i još nekoliko desetaka lipa. Malo su, u odnosu na prošlu godinu, pojeftinili Dukatov maslac i Dukatovo mlijeko. Mlijeko ovaj mjesec svugdje ima istu cijenu, osim tamo gdje je početkom tjedna bilo na akciji. Dosad su se cijene mlijeka gotovo svugdje razlikovale. Smrznuti grašak je poskupio desetak posto u odnosu na prošli srpanj.. A da nema pravila u spuštanju i podizanju cijena, svjedoče i smrznuti fileti oslića Ledo. U četiri prodavaonice očišćeni i smrznuti komadi ove ribe jeftiniji su nego prije godinu dana, u dvije je cijena ista, a u jednoj su poskupjeli. Cijene proizvoda prati portal supermarketi.info.

Pogledajte usporedbe cijena u tablici iznad članka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message