Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Proizvođači mijenjaju čašice zbog čitljivijih deklaracija

Proizvođači mijenjaju čašice zbog  čitljivijih deklaracija
2

Od 13. prosinca na prehrambenim proizvodima alergeni moraju biti napisani velikim masnim slovima, a hranjive vrijednosti ipak još uvijek ne moraju navoditi...

VIDEO

Kako bismo proizvod deklarirali prema novoj Uredbi, morali smo promijeniti ambalažu, pa je stara Dukatelina čašica zamijenjena većom, čime smo dobili veću površinu za deklaraciju, objasnila nam je Inga Kesner-Koren iz Dukata.

Svi prehrambeni proizvodi koji će se proizvoditi od 13. prosinca moraju imati nove deklaracije, usklađene s novim pravilima EU-a. Oni proizvedeni prije 13. prosinca smjet će se prodavati do isteka roka trajanja.

- Osim većih slova, čime deklaracije postaju čitljivije, na proizvodima će sada biti i više informacija. Eventualno prisutni alergeni na našim proizvodima istaknuti su podebljanim slovima - dodala je Inga Kesner-Koren, direktorica Regulatornih poslova u Dukatu i dodala da hranjivu vrijednost nije obavezno navesti od 13. prosinca nego tek od 2016. godine. No svi proizvodi koji su je imali do sada, moraju je pisati po novim pravilima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na većini Dukatovih proizvoda na kojima navodimo hranjivu vrijednost, podaci su prikazani u preglednijoj tablici. Prijašnja četiri elementa - energetska vrijednost, bjelančevine, ugljikohidrati i masti - sada su proširena na sedam podataka. Navodi se energija, tj. kalorije, masti i od toga nezasićene masne kiseline, ugljikohidrati i od toga šećere, bjelančevine i, po novom, količinu soli. Tako je sada sol deklarirana i na mlijeku, što će možda zbuniti potrošače. No naravno, ne radi se o dodanoj soli nego je riječ o prirodno prisutnom natriju u mlijeku - pojašnjava Kesner-Koren.

I iz Cedevite su nam pojasnili nove dekleracije.

- Riječ natrij zamijenjena je terminom sol. To znači da se sav prisutni natrij, i ako nije u obliku soli ili natrijeva klorida, preračunava i izražava kao sol. To je zbog bolje prepoznatljivosti za potrošača - pojasnili su.

Ilija Rkman iz Društva Potrošač za bolje označavanje hrane bori se od 2005. godine.

- Konačno imamo čitljive i nedvojbene informacije, ali nedostaju još oznake o GMO hrani - zaključuje Ilija Rkman.     

Za iščitavanje deklaracija hrane većini više neće trebati povećalo 

Na deklaracijama proizvoda moraju biti slova veličine 1,2 milimetra. No na proizvodima čija ambalaža ima površinu manju od 80 četvornih centimetara slova ne smiju biti manja od 0,9 milimetara. To se zasad odnosi samo na prehrambene proizvode, a za ostale, poput kozmetike, još ćemo morati pričekati. Kako bi pomogli kupcima, u dm-u su na kolica stavili povećala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang