Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Rok za zastaru: Šalju račune s dugovanjima starim 15 godina!

Obavijest koliki je dug koji je ispisan na dnu računa nema nikakvu pravnu težinu. To nije opomena i uvijek se možete pozvati na zastaru

24sata
Foto: 24sata
7 komentara

Na računima Zagrebačkog holdinga piše da mi je dug za komunalnu i vodnu naknadu 5.548,88  kuna. Kako je riječ o 40,18 kuna jedne i 14,10 kuna druge naknade na mjesec, riječ je o dugu za 15 ili 18 godina, izračunala je čitateljica. 

“Do danas nisam dobila opomenu ili drugi dopis koji bi upozoravao na dug. S obzirom na to da je u ovoj kući živjela baka, ja nemam tako stare uplatnice i ovim se putem pozivam na prigovor zastare”, napisala je Zagrebačkom holdingu. Inače, komunalna naknada u zastari je nakon tri godine. Zastara se računa od datuma dospijeća plaćanja navedenog na uplatnici. 

Primjerice, ako na uplatnici piše da je dospijeće bilo do, recimo, 15. 12. 2010., dug je u zastari 16. 12. 2013. Nakon tri godine zastarijevaju i kamate, dug za najamninu, porez, naknada štete... U Zakonu o obveznim odnosima piše da je opći zastarni rok za tražbine pet godina

Ovakva upozorenja čine se poput pokušaja da se naplati nenaplativo po sustavu “ako prođe, prođe”

Pitali smo Zagrebački holding zašto šalju uplatnice sa zastarjelim dugovanjima. - GSKG obavlja poslove naplate komunalne naknade, naknade za uređenje voda i drugih naknada. U okvirima istih poslova dužno je i opominjati obveznike kojima se uz mjesečnu obvezu informativno iskazuje i stanje nepodmirenih obveza do određenog dana za ukupan dug. Opomena ne proizvodi pravne učinke, ali upozorava na dug koji se kod mogućih navedenih ovršnih postupaka može naplatiti prisilno. Izjava o zastari može se izjaviti u postupku prisilne naplate - kažu u Holdingu. 

Kad podmirite neko dugovanje i tek tada shvatite da je ono otišlo u zastaru, po zakonu nemate pravo tražiti povrat novca

Iskazivanje prastarog duga izgleda poput namjernog uznemiravanja građana. Nije nam namjera zagovarati neplaćanje, naprotiv, ali ovakva upozorenja čine se poput pokušaja da se naplati nenaplativo po sustavu “ako prođe, prođe”. Onaj tko se ne pozove na zastaru, taj mora platiti. Kad podmirite neko dugovanje i tek tada shvatite da je ono otišlo u zastaru, po zakonu nemate pravo tražiti povrat novca. Na zastaru se možete pozvati tvrtki koja potražuje naplatu duga, kao u slučaju naše čitateljice - Holdingu, ili javnom bilježniku kad vam pošalje prijedlog za ovrhu. U tom slučaju na zastaru se možete pozvati samo kad je od datuma dospijeća plaćanja duga do datuma na prijedlogu za ovrhu prošlo dovoljno vremena za zastaru, a to ovisi o kakvom je dugovanju riječ.

1. Prigovor pošaljite preporučenom poštom

Zastara ne nastupa po sili zakona, nego se na nju morate sami pozvati. Dopis šaljite preporučeno u roku navedenom u opomeni ili prijedlogu za ovrhu. Čuvajte odrezak od pošte i dopis jer je to dokaz da ste se na zastaru pozvali.

2.Jednogodišnji rok zastare za račune

Svi računi za kućanstva mogu otići u zastaru. Primjerice, računi za električnu i toplinsku energiju, vodu, plin, čistoću, telefon, RTV pristojbu i dimnjačarske usluge odlaze u  zastaru godinu dana nakon navedenog dospijeća plaćanja.

3. Pazite što radite da ne biste prekinuli zastaru

Po zakonu se zastara prekida kad dužnik prizna dug, a to možete napraviti ne samo izjavom, nego i plaćanjem kamata, dogovorom o otplati duga, davanjem neke vrste osiguranja da ćete dug platiti... Zastara se prekida i kad se naplata duga potražuje sudski.

4. Sudske presude su u zastari nakon 10 godina

Pravomoćna i ovršna rješenja u zastari su nakon deset godina, ako u međuvremenu nije bilo postupaka po ovršnom rješenju, primjerice promjena vrste imovine nad kojom se vrši ovrha (u tom slučaju zastara teče ponovno od datuma promjene).

5. U nekim slučajevima zastara ne postoji

Zastare nema za tražbine između bračnih drugova, roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo (npr. alimentacija ne može otići u zastaru), zatim između štićenika i njegova skrbnika te parova koji žive u izvanbračnoj zajednici (dok takva zajednica postoji).

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message