Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Hrvati ruže uvoze iz Ekvadora iako su te sorte izgubile miris

Hrvati ruže uvoze iz Ekvadora iako su te sorte izgubile miris
2

Na Alibabi ruža stoji 80 lipa, ali ne može se naručiti manje od 20.000 komada. Kod nas je cijena mnogo viša.Za jednu ružu cvjećari traže između čak 15 i 20 kuna

VIDEO

Čim se ruža u Ekvadoru ubere, suši se od vlage i stavlja u kartonsku kutiju. U kutiji bude 350 komada od deset različitih sorti, kaže inženjer Ante Marinić, voditelj rezanog cvijeća u tvrtki MBM u Zagrebu.

Dodaje da se isti dan transportiraju avionom u Amsterdam, centar distribucije ruža, u hladnjači u kojoj je oko osam do deset stupnjeva. Npr. ako je ubrana u četvrtak, u Hrvatskoj je već u subotu. Ruže iz Ekvadora su, kaže Marinić, najbolje jer je tamo vječno proljeće. Rastu na visinama od 2000 metara zbog čega su izdržljive.

Ovo cvijeće, koje se tradicionalno najviše prodaje za Valentinovo, u MBM dolazi, osim iz Ekvadora, i iz Kolumbije, Nizozemske te Kenije. Plantaže tamo vode uglavnom Nizozemci, a Afrika im je privlačna zbog jeftine radne snage. Postoje i burze cvijeća na kojima se istodobno trguje iz svih dijelova svijeta.

- Dio ruža, kao i ostalog cvijeća, kupujemo direktno na nizozemskoj burzi, tri do četiri puta na tjedan. Naši kamioni su tih dana tamo i čekaju na utovar. Tada ustajem već oko 5.30 sati i već u šest sam na internetu. Lovim najnižu cijena. U tjednu pred Valentinovo nabavljamo dvostruko više ruža nego inače – kaže Ante Marinić i pokazuje kratke i duge ruže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pixsell

Za kratkima je velik interes jer im je proizvodnja jeftinija te u konačnici i manja cijena. Na tržištu postoje i one kojima je stabljika dugačka čak metar i pol, ali u MBM-u ih nemaju jer se slabo prodaju.

Takve ruže se kupuju uglavnom za neke izložbe i slično.

Kao i u svakoj trgovini robom koja ne može dugo stajati, i u MBM-u koji je jedan od najvećih distributera u Hrvatskoj se dogodi da ruže više nisu dovoljno svježe za uobičajenu prodaju. Tada im snižavaju cijenu, a kupuju ih cvjećarne za izradu pogrebnih vijenaca. Od onih koje skroz uvenu rade kompost

Ruže u našim cvjećarnama stoje od 15 do 20 kuna. Za usporedbu, na internetskoj trgovini Alibaba ovo cvijeće prodaju po oko 80 lipa, ali ne može se naručiti manje od 20.000 komada. Te ruže dolaze iz Indije. U Hrvatsku se godišnje uveze oko 14.000 tona cvijeća, a za Valentinovo se navodno proda oko pola milijuna ruža

Inače, uzgajivači se natječu pokušavajući napraviti ružu koja ima veću glavu jer je takva interesantnija tržištu. Križanjem se postiže određena boja, veličina glave, dužina stabljike, oblik latica... Znanstvenici do danas nisu otkrili kako napraviti ružu bez trnja.     

Hibridne imaju veću glavu od starih sorti 

Najcjenjenije su ruže starih sorti koje nalazimo u vrtovima. Osim što mirišu, od hibridnih rođakinja razlikuju se po veličini glave i vijeku trajanja. Imaju manju glavu i nakon rezanja će uvenuti za nekoliko dana, dok će hibridne biti svježe do dva tjedna.     

Impresivne brojke

Pixsell

Dvjesto milijuna ruža se u svijetu daruje za Valentinovo, a postoji čak 30 tisuća vrsti ruža. Većina je nastala raznim križanjima kako bi bile što atraktivnije na tržištu. Nažalost, usred toga su izgubile miris. 

Lijepe su, velike, ali ipak ne mirišu 

Najbolja vrsta crvene ruže je Freedom i uzgaja se u Ekvadoru. Može biti dugačka između 40 i 90 centimetara, a u punom cvatu glava joj je veličine od 4,8 do 6 cm.     

Burza cvijeća

FloraHolland iz Nizozemske je najveća burza cvijeća u svijetu. Na godinu prodaju oko 12 milijardi buketa, kutija i posuda s cvijećem.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang