Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Sezonski posao: najtraženiji su kuhari, konobari i sobari!

Samim početkom godine mnogi su odlučili potražili sezonski posao. Već sedmu godinu zaredom, na takvim poslovima su najviše traženi radnici u turizmu

Thinkstock
Foto: Thinkstock
0 komentara

Ove godine turistička kampanja, ali i sezona kreću ranije nego inače pa tako i potraga za sezonskim poslovima. Još tijekom studenog i prosinca prošle godine započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2013., a koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja i veljače

U skladu s time, organiziraju se redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. Jesu li građani već krenuli u potragu za poslom koji je raditi tijekom toplijih mjeseci, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Najviše interesa za poslove spasioca i konobara

Gotovo polovica ispitanika već se u siječnju javila na oglase za sezonske poslove. Ispitanike najviše zanimaju poslovi spasioca, konobara, rada na brodu ili u poljoprivredi.

Za sezonske poslove nije zainteresirano 21 posto ispitanika i to uglavnom zato što traže posao u struci ili onaj koji će raditi tijekom cijele godine. Najmanje je ispitanika, njih 6 posto, koji smatraju da od potrage za sezonskim poslovima ''nema koristi jer i za takav posao treba imati vezu''.

Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu

Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zapošljavanje osoba s evidencije Zavoda iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. ''Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu pa upravo u 2012. godini bilježimo najveći broj zapošljavanja osoba s evidencije Zavoda kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima. U odnosu na 2011. godinu, prošle godine je zaposleno 39438 osoba s evidencije Zavoda na sezonskim poslovima, a što je 6.4 posto više'', navode u Zavodu.

Broj prijava potreba za radnicima i zapošljavanje osoba s evidencije Zavoda od 2006. do 2013. godine na sezonskim poslovima pokazuje kako su najviše traženi radnici u turizmu.

Potražnja za konobarima, prodavačima, sobarima i kuharima

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo traženo je 4999 osoba i to uglavnom konobara/konobarica, sobarica, kuhara/kuharica, kuhinjskih radnika, čistačica te recepcionara/recepcionarki.

Broj zaposlenih osobe na sezonskim poslovima po najbrojnijim zanimanjima u siječnju i veljači 2013. jest sljedeći:

  • kuhar/kuharica - 49 
  • prodavač/prodavačica – 44 
  • konobar/konobarica – 37 
  • sobar/sobarica – 32 
  • kućni majstor/kućna majstorica – 29 
  • vrtlar/vrtlarka – 23 
  • čistač/čistačica – 21 
  • administrativni službenik/administrativna službenica - 19

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 398 osoba, a najviše u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u Istarskoj, Zadarskoj i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. 

Statističke podatke sezonskog zapošljavanja možete pogledati ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message