Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Sezonski posao: najtraženiji su kuhari, konobari i sobari!

Sezonski posao: najtraženiji su kuhari, konobari i sobari!
1

Samim početkom godine mnogi su odlučili potražili sezonski posao. Već sedmu godinu zaredom, na takvim poslovima su najviše traženi radnici u turizmu

VIDEO

Ove godine turistička kampanja, ali i sezona kreću ranije nego inače pa tako i potraga za sezonskim poslovima. Još tijekom studenog i prosinca prošle godine započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2013., a koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja i veljače

U skladu s time, organiziraju se redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. Jesu li građani već krenuli u potragu za poslom koji je raditi tijekom toplijih mjeseci, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Najviše interesa za poslove spasioca i konobara

Gotovo polovica ispitanika već se u siječnju javila na oglase za sezonske poslove. Ispitanike najviše zanimaju poslovi spasioca, konobara, rada na brodu ili u poljoprivredi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za sezonske poslove nije zainteresirano 21 posto ispitanika i to uglavnom zato što traže posao u struci ili onaj koji će raditi tijekom cijele godine. Najmanje je ispitanika, njih 6 posto, koji smatraju da od potrage za sezonskim poslovima ''nema koristi jer i za takav posao treba imati vezu''.

Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu

Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zapošljavanje osoba s evidencije Zavoda iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. ''Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu pa upravo u 2012. godini bilježimo najveći broj zapošljavanja osoba s evidencije Zavoda kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima. U odnosu na 2011. godinu, prošle godine je zaposleno 39438 osoba s evidencije Zavoda na sezonskim poslovima, a što je 6.4 posto više'', navode u Zavodu.

Broj prijava potreba za radnicima i zapošljavanje osoba s evidencije Zavoda od 2006. do 2013. godine na sezonskim poslovima pokazuje kako su najviše traženi radnici u turizmu.

Potražnja za konobarima, prodavačima, sobarima i kuharima

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo traženo je 4999 osoba i to uglavnom konobara/konobarica, sobarica, kuhara/kuharica, kuhinjskih radnika, čistačica te recepcionara/recepcionarki.

Broj zaposlenih osobe na sezonskim poslovima po najbrojnijim zanimanjima u siječnju i veljači 2013. jest sljedeći:

  • kuhar/kuharica - 49 
  • prodavač/prodavačica – 44 
  • konobar/konobarica – 37 
  • sobar/sobarica – 32 
  • kućni majstor/kućna majstorica – 29 
  • vrtlar/vrtlarka – 23 
  • čistač/čistačica – 21 
  • administrativni službenik/administrativna službenica - 19

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 398 osoba, a najviše u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u Istarskoj, Zadarskoj i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. 

Statističke podatke sezonskog zapošljavanja možete pogledati ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang