Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Što kad nazovu iz agencije za naplatu? Platite dug na rate

Što kad nazovu iz agencije za naplatu? Platite dug na rate
1

Veće tvrtke zbog problema s naplatom usluga sve češće angažiraju agencije koje im pomažu. One su uporne i dosadne. Provjerite jesu li legalne

VIDEO

Niste platili telefonski račun ili dug za karticu mjesecima. Šalju vam opomene, privremeno isključuju telefon. Izgubili ste posao, poslodavac vam je smanjio plaću ili ju uopće nije uplatio. Novca za račune nemate. Velike tvrtke, osiguravajuća društva i banke zbog sve češćih problema s naplatom, posljednjih su godina pojačali svoje redove. Angažiraju i profesionalne agencije za naplatu dugovanja. Na kućnu adresu prvo dobivate dopis ovog ili sličnog sadržaja:

“Obraćamo vam se u ime našega klijenta (teleoperatera, leasing kuće ili nečeg trećeg) jer niste podmirili dug od 1000 kuna. Molimo da ga u najkraćem mogućem roku platite i izbjegnete daljnje troškove”. 

Mnoge dužnike opomene “nepoznate” tvrtke prestraše, pozivi završe na psovkama i vrijeđanju, a na forumima se žale na “utjerivače dugova”. No većina poduzeća za naplatu potraživanja radi prema zakonu, a i poruka vlasnika je jasna: Na vrata vam neće doći razbijač s palicom i prijetiti! Dug ste napravili i platiti ga morate. 

Najbolja odluka je dogovor.

- Ljudi se ne boje razgovarati s nama i spremni su na dogovor. Neki koriste napad kao obranu, a najgori su oni koji misle da su u pravu i prijete privatno - objašnjava svoja iskustva Darije Martinić, voditelj odjela naplate Cofacea, koja se posredovanjem u naplati u Hrvatskoj bavi od 1998. Ipak, s bujanjem krize bujaju i firme koje se bave naplatom. Dužnici su se susreli i s neprofesionalcima, koji zivkaju obitelj, prijatelje i kolege kako bi došli do njihova broja, zovu kasno navečer ili naplaćuju “izmišljene” tarife. Martinić bi volio da se uvedu standardi i pravila u naplati potraživanja.

- Kao i u drugim poslovima, tako i u naplati potraživanja, nažalost, ne postoji jamstvo kvalitete i legalnosti tvrtki koje se bave tim poslom. Plaćanja u proceduri naplate potraživanja uvijek se vrše  na račun vjerovnika, što je ujedno jedan od dobrih načina kako dužnik može provjeriti djeluje li tvrtka koja ga kontaktira legalno - objašnjava Martinić.

Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača savjetuje da, ako na bilo koji način pretjeraju ili prijete, pozovete policiju.

- Tko je bankama dopustio da vaše podatke daju drugoj firmi? Vi sigurno niste. Prijavite to Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Smatram da bismo svi trebali platiti onome kome smo dužni, a ne posredniku - kaže Lončar.

Agencije se naplaćuju po sustavu provizije za dugove koje uspiju naplatiti. Vama, naravno, kamate na neplaćeni račun rastu. 

1. Prvo šalju opomene za neplaćeni dug

Određena tvrtka prosljeđuje listu dužnika tvrtki za naplatu. Dužniku se javljaju nakon isteka 90 dana od dospijeća najstarijeg nepodmirenog računa. Prvi korak je slanje opomene. Predstavljaju se dužniku i obavještavaju ga da su ovlašteni dogovoriti podmirenje dugovanja.

2. Slijede pozivi, na dug nećete zaboraviti

Slijede telefonski pozivi, obavijesti SMS-om, podsjetnici na e-mail adresu te pokoji faks. Oni su tu da vam dosađuju, to je njihov posao. Ako dogovorite datum podmirenja i do tada ne platite, oni će vas podsjetiti. Otplata na rate je moguća, ali samo ako se odmah javite.

3. Tko ni tad ne plati, završit će na sudu

Tvrtke za naplatu dug pokušavaju naplatiti izvansudskom nagodbom. Ako ipak ne uspiju, a postoje temelji za sudski proces, na kraju se ipak pokreće parnica ili kazneni postupak. Svaki takav slučaj nosi i veće troškove. Što je stariji dug, agencije ga teže naplaćuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith