Oznaka ‘upotrijebiti do’ označava do kada se nešto smije jesti, a do roka ‘najbolje upotrijebiti do’ proizvođač joj jamči kvalitetu
Što miriše dobro, jestivo je i nakon što istekne rok trajanja
Ja sam od onih koji, ako se na sir uhvatila plijesan, odrežem taj dio, a ostalo pojedem, priznala je britanska ministrica okoliša Elizabeth Truss.
Kako bi se uvjerila u ispravnost hrane kojoj je istekao rok trajanja,
koristi test njuhom. Nedavno je i britanski nacionalni centar za zdravlje
objavio preporuke prema kojima se datuma roka valjanosti neke hrane ne
treba baš strogo držati. Truss kaže da se previše hrane u svijetu baca, a
da golemi dio odgovornosti leži i na kućanstvima. Problema velikih
količina bačene hrane svjesni su i u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.
- Nerazumijevanje i nerazlikovanje pojmova koji označavaju rokove
valjanosti mogu dovesti i do nesigurne konzumacije te čestog bacanja
hrane. Stoga treba raditi na edukaciji potrošača kako bi se bacalo što
manje - kažu u ministarstvu. Dodaju kako se datum minimalne trajnosti
označava pojmom “najbolje upotrijebiti do”. To znači datum kvalitete,
odnosno datum do kojega hrana zadržava posebna svojstva ako se čuva na
pravilan način.
- Hrana koja je označena datumom minimalne trajnosti je nakon isteka
navedenog datuma još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju, pod uvjetom
da se čuvala prema uputama na deklaraciji i da ambalaža nije bila oštećena
- kažu u ministarstvu.
Takva hrana s vremenom gubi na kvaliteti pa se može izgubiti aroma,
promijeniti boja ili tekstura. Tu oznaku obično nose konditorski
proizvodi, konzervirana hrana, voćni sokovi, zamrznuta hrana...
Datum u oznaci “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost.
- Koristi se za hranu koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva i
vjerojatno je da će brzo predstavljati izravnu opasnost za zdravlje ljudi.
Nakon isteka tog datuma hrana se smatra nesigurnom - objašnjavaju u
ministarstvu. Namirnice s takvom oznakom su svježe meso, svježa riba i
svježe mlijeko.
U Hrvatskoj agenciji za hranu kažu kako hrana koja mikrobiloški nije
podložna kvarenju je hrana s manje vode, odnosno suha hrana, zatim hrana s
velikim količinama šećera i soli te hrana koja je hermetički zatvorena,
bez prisutnosti zraka. Na popisu je i neka konzervirana hrana.
Nutricionistica Leta Pilić potvrđuje da se neku hranu može konzumirati i
nakon isteka roka, ali trebamo provjeriti jesu li miris, izgled i okus u
redu.
Jaja i mlijeko mogu biti opasni
I nutricionistica i stručnjaci iz Hrvatske agencije za hranu rekli su da
jaja ne treba jesti nakon isteka roka. Ne treba riskirati ni s mlijekom.
Ni s mesom se nije dobro igrati
Kao i od jaja, i od mesa prijeti opasnost. U obje namirnice nakon isteka roka mogu se razviti bakterije salmonela i clostridium.