Obavijesti

Potrošač

Komentari 39

Što miriše dobro, jestivo je i nakon što istekne rok trajanja

Što miriše dobro, jestivo je i nakon što istekne rok trajanja
1

Oznaka ‘upotrijebiti do’ označava do kada se nešto smije jesti, a do roka ‘najbolje upotrijebiti do’ proizvođač joj jamči kvalitetu

VIDEO

Ja sam od onih koji, ako se na sir uhvatila plijesan, odrežem taj dio, a ostalo pojedem, priznala je britanska ministrica okoliša Elizabeth Truss.

Kako bi se uvjerila u ispravnost hrane kojoj je istekao rok trajanja, koristi test njuhom. Nedavno je i britanski nacionalni centar za zdravlje objavio preporuke prema kojima se datuma roka valjanosti neke hrane ne treba baš strogo držati. Truss kaže da se previše hrane u svijetu baca, a da golemi dio odgovornosti leži i na kućanstvima. Problema velikih količina bačene hrane svjesni su i u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

- Nerazumijevanje i nerazlikovanje pojmova koji označavaju rokove valjanosti mogu dovesti i do nesigurne konzumacije te čestog bacanja hrane. Stoga treba raditi na edukaciji potrošača kako bi se bacalo što manje - kažu u ministarstvu. Dodaju kako se datum minimalne trajnosti označava pojmom “najbolje upotrijebiti do”. To znači datum kvalitete, odnosno datum do kojega hrana zadržava posebna svojstva ako se čuva na pravilan način.

- Hrana koja je označena datumom minimalne trajnosti je nakon isteka navedenog datuma još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju, pod uvjetom da se čuvala prema uputama na deklaraciji i da ambalaža nije bila oštećena - kažu u ministarstvu.

Takva hrana s vremenom gubi na kvaliteti pa se može izgubiti aroma, promijeniti boja ili tekstura. Tu oznaku obično nose konditorski proizvodi, konzervirana hrana, voćni sokovi, zamrznuta hrana...

Datum u oznaci “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost.

- Koristi se za hranu koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva i vjerojatno je da će brzo predstavljati izravnu opasnost za zdravlje ljudi. Nakon isteka tog datuma hrana se smatra nesigurnom - objašnjavaju u ministarstvu. Namirnice s takvom oznakom su svježe meso, svježa riba i svježe mlijeko.

U Hrvatskoj agenciji za hranu kažu kako hrana koja mikrobiloški nije podložna kvarenju je hrana s manje vode, odnosno suha hrana, zatim hrana s velikim količinama šećera i soli te hrana koja je hermetički zatvorena, bez prisutnosti zraka. Na popisu je i neka konzervirana hrana. Nutricionistica Leta Pilić potvrđuje da se neku hranu može konzumirati i nakon isteka roka, ali trebamo provjeriti jesu li miris, izgled i okus u redu.     

Jaja i mlijeko mogu biti opasni

I nutricionistica i stručnjaci iz Hrvatske agencije za hranu rekli su da jaja ne treba jesti nakon isteka roka. Ne treba riskirati ni s mlijekom.     

Ni s mesom se nije dobro igrati

Kao i od jaja, i od mesa prijeti opasnost. U obje namirnice nakon isteka roka mogu se razviti bakterije salmonela i clostridium.     

24sata


24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith