Obavijesti

Potrošač

Komentari 9

HEP-ovi stupovi na mojoj zemlji: Mogu li dobiti naknadu?

HEP-ovi stupovi na mojoj zemlji: Mogu li dobiti naknadu?
1

Ako su HEP-ovi stupovi na privatnoj zemlji ili HT-ovi kabeli na krovu privatne kuće, vlasnici imaju pravo na naknadu? Saznajte što kažu stručnjaci

VIDEO

Stup dalekovoda mi je u dvorištu, a drugi u voćnjaku. To je postavljeno još 1956., kad se postavljala struja u selu. Stupovi mi smetaju, požalio nam se čitatelj iz okolice Vrbovca. 

- Kad imaju kvar, bez dozvole i pitanja uđu u dvorište. Požalim se, a oni kažu neka ih tužim. Kako mogu zaštititi svoju imovinu - pita čitatelj. Slična pitanja postavili su i čitatelj iz okolice Popovače te Samobora. Zanima ih i imaju li pravo na naknadu za korištenje njihove zemlje. 

- U takvim slučajevima imaju pravo na naknadu štete prema općim propisima - kažu u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). 

Problema ima i s telefonskim kabelima i stupovima. Neki na krovovima “nose” kabele za susjede. Ne žele ih na svojoj kući jer im se radnici često zbog kvara moraju penjati na krov pa se boje da ga ne oštete. - HAKOM može na zahtjev vlasnika utvrditi tko je infrastrukturni operator za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu (EKI) postavljenu na njihovim nekretninama te utvrditi visinu naknade za pravo puta - objašnjavaju u Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke telekomunikacije (HAKOM) i dodaju da se naknada ne plaća ako postavljena EKI služi samo za priključak korisnika u zgradi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlasnici zemljišta ili krova mogu tražiti HEP ili HT da to maknu. Ako ne žele, tada ih mogu tužiti, no stupovi i kabeli ostat će dok se spor ne okonča. Naime, HEP ili HT koriste tuđe zemljište ili krov na temelju prava služnosti koje može biti s ili bez suglasnosti vlasnika, ali u oba slučaja može se tražiti uklanjanje. 

- Ako netko hoće maknuti stup iz nekretnine, mora pokrenuti sudski postupak ukidanja služnosti. Vlasnik može tražiti da se služnost ukine te da se stup ili kabel makne. Vršenjem služnosti HEP ili HT ne mogu steći pravo vlasništva - objašnjava odvjetnik Zoran Galić, koji zastupa klijenta kojem je HEP zakopao kabele u zemlju i odbija platiti naknadu, a kabele nisu maknuli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang