Obavijesti

Potrošač

Komentari 44

Traže odštetu: 'Zbog kolapsa HT-a nismo mogli poslovati!'

Traže odštetu: 'Zbog kolapsa HT-a nismo mogli poslovati!'
1

Tko potpiše ugovor, pristaje i na to da ne mora uvijek dobiti ugovorenu uslugu. Tako su se osigurale sve veće kompanije. No, što će biti s običnim korisnicima?

VIDEO

Hoće li mi smanjiti račun? Nadoknaditi štetu jer nisam mogla trgovati zbog njih? Zbog čega ih masno plaćamo? Da im se sruši sustav, a oni da slegnu ramenima i kažu: “Žao nam je”.

Dan nakon telekomunikacijskog kolapsa u cijeloj zemlji u redakciju stižu upiti čitatelja.

- Jučer sam se trebao vratiti u Zagreb, no ostao sam dan dulje na moru jer nisam mogao podići novac, a kartu nisam mogao platiti ni karticom - kaže čitatelj, dok se studentica žali da je bez veze išla u susjedni grad platiti godinu na fakultetu. Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije, kaže da o operaterima ovisi hoće li smanjiti račune.

- Prekid nije bio dulji od 24 sata pa nisu to obvezni učiniti niti ih na drugi način obeštetiti. No smatram kako bi HT trebao iskazati pažnju i prihvatljivom gestom se ispričati korisnicima. Na njima je hoće li to i kako napraviti - objašnjava Lubura.

U HT-u za neviđeni kaos okrivljuju nadogradnju sustava.

- Veliki investicijski ciklus koji je HT pokrenuo 2015. uključuje brojne nadogradnje i unapređenje funkcionalnosti sustava. Uslijed jedne takve nadogradnje došlo je do poteškoća u funkcioniranju mreže. Točan uzrok bit će poznat nakon detaljne analize stručnjaka - odgovaraju u HT-u i dodaju da nisu točni ni napisi da je pao samo jedan server niti da telekomunikacijski sustav cijele države ovisi o samo jednom serveru.

I Đuro Lubura misli da se radilo o kvaru više komponenti.

- U takvim situacijama nije jednostavno shvatiti što se događa niti to otkloniti - kaže Lubura i dodaje da zbog izoliranog incidenta nije potrebno uzeti koncesiju operateru. U HAKOM-u istražuju što se dogodilo.

- Potrebno je ispitati uzrok kvara te utvrditi je li operater poduzeo sve zakonom propisane sigurnosne mjere da do kvara ne dođe. Ako nisu, HAKOM će pokrenuti sudski inspekcijski postupak - kažu u HAKOM-u.

Ni neki Tele2 korisnici do utorka navečer nisu mogli zvati. Njihov operater objašnjava kako svojom mrežom pokrivaju 95 posto Hrvatske, a tamo gdje nemaju pokrivenost, “uskače HT”. Kažu i da preuzimaju i odgovornost za sve korisnike, bez obzira na to što je uzrok eventualnih problema, ali i da su poteškoće u utorak bile male i relativno brzo otklonjene pa neće poduzimati daljnje korake. Operateri možda neće smanjiti račune za ovaj mjesec, a i inače vole naplatiti uslugu koju nisu izvršili. Tri najveća operatera, HT, Vipnet i Tele2, u opće uvjete poslovanja stavili su odredbu po kojoj ne moraju osigurati signal u svakom trenutku i na svakom području. No to će naplatiti. HAKOM tvrdi da operater nikad ne može jamčiti potpunu pokrivenost signalom.

- Ako zbog nepokrivenosti ili zagušenja na pojedinoj baznoj stanici postoji korisnik koji nije mogao koristiti uslugu, ona mu ne može niti će biti naplaćena - kažu u HAKOM-u.      

24sata


24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode