Obavijesti

Potrošač

Komentari 25

Ako tražite ili iznajmljujete stan morate znati ovih 7 stvari

Ako tražite ili iznajmljujete stan morate znati ovih 7 stvari
1

Iako mnogi zbog uštede ne potpisuju ugovore sa najmodavcima, dugoročno vas to može koštati puno više. Također, znate koja su po Zakonu prava najmoprimaca?

VIDEO

Početak školske i akademske godine te povratak s godišnjih odmora vrijeme je kada mnogi traže stan odnosno žele ga iznajmiti. Bilo da ste najmodavac ili najmoprimac morate znati nekoliko bitnih stvari.

  1. Budite "transparentni" i dajte najmodavcu do znanja što vam treba: Bilo da uzimate ili dajete u najam otvoreno komunicirajte što želite i što vam je potrebno. Ako postoje stvari koje vaš stan nema, ili su vam neke stvari potrebne u stanu recite to. Sve kvarove, sve nedostatke i sve zamjerke prijavite stanodavcu, a oni su dužni izvršiti popravke unutar stana. Dobar stanodavac svakako će cijeniti da se brinete o njegovoj nekretnini. Prije potpisivanja ugovora proučite sve detalje te se ne libite tražiti objašnjenje za sve što vam nije jasno ili s čime se ne slažete. Ako je moguće, ugovor ovjerite kod javnih bilježnika uz prisustvo treće osobe i tako spriječite potencijalne neugodne situacije. 
  2. Potpišite ugovor kako bi bili sigurniji: Iako se najmoprimci često zbog financijske situacije odlučuju ne potpisivati ugovor kako bi uštedjeli, budite oprezni jer osim što nije u skladu sa zakonom, dugoročno ta opcija može vas koštati i više. Na primjer, najmoprimci često uzimaju depozit u visini čak dvije stanarine unaprijed. No, u slučaju da nemate potpisan ugovor nemate nikakvu osnovu za traženje povrata depozita. U vašem je interesu imati potpisan ugovor o najmu stana kako bi u slučaju nekih problema imali solidno pravno uporište. 
  3. Stavite troškove na papir i procjenite što vam se realno najviše isplati: Prilikom prvog kontakta s najmoprimcem obavezno zatražite informaciju o mjesečnim računima. Ima li stan telefon, internet te koliko će vas te usluge koštati. Također izbjegavajte stanove koji imaju lošu stolariju te općenito problema s izolacijom i gubitkom topline, odnosno one koji imaju grijanje samo na struju i sl. U suprotnom, ti propusti će vas skupo koštati prilikom zimskih mjeseci. 
  4. Gdje se stan nalazi u odnosu na mjesto na kojem radite? Iako će vam se na prvi pogled neki stan činiti boljom i povoljnijom opcijom zbog svoje lokacije, dobro izvažite sve troškove. Koliko će vas koštati putovanje na posao te koliko su vaš posao, prijatelji i obitelj udaljeni od stana? Možda dođete do zaključka kako vam se isplati platiti neki drugi stan nešto više te dugoročno više uštedjeti.
  5. Izbjegnite buduće probleme s parkingom i smještanjem vašeg automobila: Iako se ovo čini kao manje važna stavka, uzmite u obzir da se u bližoj budućnosti stan u kojem se nalazi može naći unutar parking zone te tako vam troškove stanovanja značajno podići. Izbjegavajte opcije u kojima morate mukotrpno svakog dana tražiti parking i gubiti vrijeme. 
  6. Znate li tko je pravi vlasnik stana? Još jedna važna stavka na koju malo tko obazire pozornost su uredni vlasnički papiri. Naime, koliko god to potencijalnom vlasniku zvučalo neobično, zatražite vlasničke papire na uvid, kako vam se ne bi dogodilo da se nakon useljenja u stan pojavi još jedan vlasnik koji također traži stanarinu.
  7. Oprezno ako traže novac unaprijed, prevaranti vrebaju! Prijevare kod iznajmljivanja stana nisu rijetkost. U pravilu izbjegavajte davati novac unaprijed popraćeno obećanjem kako će vam "uskoro pokazati stan". Takve ponude su najčešće predobre da bi bile istinite te nude nerealno niske cijene za vrhunske lokacije. Takvi oglasi su u pravilu općeniti, bez specifičnih detalja potrebnih kod "normalnih" oglasa.  Takvi pojedinci također često mijenjaju brojeva telefona dok nekretnine i lokacije ostaju iste.

Tko je dužan plaćati pričuvu zgrade?

Po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, pričuva je zajednička imovina svih vlasnika nekretnine te je namijenjena za pokriće troškova održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Istim Zakonom propisano je da pričuvu moraju plaćati vlasnici stanova, garaža ili poslovnih prostora, objašnjavaju u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu (GSKG), tvrtki koja brine o većini stanova u Zagrebu.

Onaj tko iznajmljuje stan može se s podstanarom dogovoriti tko će plaćati pričuvu, no u slučaju neplaćanja, opomene se šalju vlasnicima, a njima se i prisilno naplaćuje dug.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode