Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

TV bez signala: Kome se obratiti ako nemamo prijema?

TV bez signala: Kome se obratiti ako nemamo prijema?
1

HRT proizvodi program, ali njihov problem nije hoće li on “doći” do gledatelja. Oni će vam reći da je za to je zadužena druga državna tvrtka - Odašiljači i veze

VIDEO

Kad vjetar puše, dobro je, no čim dođe bonaca, signala nema, ogorčena je mještanka Prvić Luke. S lošim se prijamom bori već godinama, a zadnjih godinu i pol gotovo jedino što vidi kad upali televizor je poruka “no signal”. 

Kaže da toliko traje i njezina borba s HRT-om iz kojeg je upućuju na Odašiljače i veze, te s potonjima koji odgovornost opet svaljuju na HRT. 

- Čitav Prvić nema signala. Potrošila sam 400 kuna na telefon koliko sam zvala malo jedne, malo druge. A jedna gospođa na HRT-u mi je čak rekla da uzmem B net. To je nečuveno! Da mi netko nešto takvo predlaže, a ja HRT pretplatu plaćam putem trajnog naloga već godinama - ljutita je mještanka Prvića. Na HRT-u priznaju da možda postoji problem, no za njega krive Talijane. - Pretpostavljamo da je riječ o istokanalnim smetnjama koje dolaze iz Italije, čije televizije već dvije godine emitiraju na frekvencijama koje su dodijeljene Hrvatskoj. 

Smetnje su jače ljeti jer toplije vrijeme pogoduje rasprostiranju talijanskih signala preko mora i time uzrokuje poteškoće u prijamu hrvatskih TV programa - objašnjavaju na nacionalnoj televiziji, ali dodaju i da signal ionako nije njihov problem. 

- HRT po Zakonu proizvodi program, dok je za njegovu distribuciju, odnosno pokrivenost signalom zadužena zasebna tvrtka Odašiljači i veze - pojasnili su nam, ali i dodali da to što gospođa plaća pristojbu nema veze. - RTV pristojba nije naknada za gledanje programa nego, po Zakonu o HRT-u, naknada vlasnika radijskog i/ili televizijskog prijamnika. Ako građanin ima radijski ili televizijski prijamnik, Zakon ga obvezuje da solidarno sa svim drugim vlasnicima prijamnika sudjeluje u financiranju hrvatskog javnog RTV servisa, to jest Hrvatske radiotelevizije - kažu na HRT-u. 

U OiV-u pak objašnjavaju da je Prvić Luka signalom MUX A pokrivena oko 95 i MUX B oko 86 posto. - Ostatak otoka Prvić je gotovo u cijelosti pokriven signalima. To je obveza OiV-a za koju odgovorno tvrdimo da je u potpunosti ispunjavamo. To ujedno znači da dio kućanstava nije pokriven zemaljskim signalom digitalne televizije niti OiV ima obvezu proširiti pokrivanje. Rješenje u takvoj situaciji je prije svega satelit ili neki drugi način - objasnili su nam u Odašiljačima i vezama.

Antenu postavite na mjesto s kojeg vidite odašiljač

Prije nego što se počnete žaliti, provjerite je li vanjska, tj. krovna antena dobro postavljena. trebala bi biti na što višem mjestu, po mogućnosti tamo odakle se vidi odašiljač. Za prijam tv programa više multipleksa nekad je potrebna i dodatna antena za prijam s drugog odašiljača. Nekad dobro dođe i pojačalo.

Pristojba je u nadležnosti HRT-a, ali ne i signal

Ako ni namještanje antene nije urodilo slikom, pravo rješenje možete potražiti u tvrtki Odašiljači i veze. U njihovoj nadležnosti je rješavanje problema sa signalom i njihova je obveza da signal bude svima dostupan. Na broju 01/618 6000 dobit ćete upute o pravilnom postavljanju antene i daljnjim koracima.

Žalite se HAKOM-u, vijeću za elektroničke medije ili ih tužite

Ako ni HAKOM ni Vijeće ne pomognu, HRT i OiV možete i tužiti. - Iako je teško osigurati stopostotnu pokrivenost signalom, izuzeci na koje se u OiV-u često izvlače su teško dostupna mjesta, a ne ovakva naselja. Građani ih uvijek mogu tužiti - kaže Nela Kovačević iz udruge Dalmatinski potrošač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu