Obavijesti

Potrošač

Komentari 19

U dvije vrste ribljih štapića tek 22% ribe, sve ostalo je - škrob

U dvije vrste ribljih štapića tek 22% ribe, sve ostalo je - škrob
1

OD OSTATAKA Samo jedan proizvod je od fileta ribe, što znači da je kvalitetniji. Većina štapića oblikovana je od dijelova koji ostanu u tvornicama za preradu ribe

VIDEO

Klinci obožavaju riblje štapiće, a i meni olakšavaju život. Relativno su jeftini, praktični, a i jedini su način da djecu natjeram da jedu ribu, rekao je jedan tata, a s njegovom logikom slažu se i drugi roditelji.

No iako se zovu riblji, u nekim štapićima riba čini tek petinu sadržaja. U pet proizvoda čije smo deklaracije usporedili najviše ribe imaju Ledovi štapići i oni marke Ocean Trader koje smo kupili u Lidlu. Lidlovi imaju čak 65 posto ribe. Na deklaraciji piše kako je riba aljaška kolja, koja je poznata kao jeftina zamjena za bakalar i među jeftinijim je ribama te vrste. Na Ledovoj deklaraciji ne piše od koje ribe su, samo se navodi da je riječ o bijeloj ribi. Ima je 57 posto. No u Sparovu S Budgetu te u štapićima marke Vici, koji se mogu kupiti u većini trgovačkih centara, ribe je svega 22 posto.

- Ostatak pakiranja čine pšenično brašno, škrob, ulje, voda, sol i začini. To znači da sastojci koji nisu riba u štapićima čine gotovo 80 posto - objašnjava nutricionistica Leta Pilić. Dodaje da, osim na količinu ribe, kod kupnje štapića pozornost treba obratiti i na to od kakvih komada je štapić proizveden.

Fileti ili komadići

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naši riblji štapići su ili od fileta ribe, komada ili od usitnjenih komada. Ako se radi o komadićima, veća je vjerojatnost da je proizvod dobiven od ostatka ribe u tvornici ribe i ribljih proizvoda, kao što se, recimo šunke za pizzu prave od ostataka u mesnoj industriji. Takvi riblji štapići su i manje kvalitetni - kaže Pilić. Neki štapići sadrže jednu vrstu ribe, u drugima je to kombinacija. Većinom sadrže ribe hladnih mora kao što su bakalar, oslić ili aljaška kolja. Osim ribe neki štapići sadrže lignje kako bi se proizvodu poboljšala tekstura i hranjiva vrijednost. Lignje u svom sastavu imaju Esva, Avici i S Budget.

- Lignje su, kao i svi glavonošci, bogati omega-3 masnim kiselinama te selenom. Selen je mineral koji se nalazi u ljudskom organizmu, a inače je jak antioksidans jer se bori protiv štetnih slobodnih radikala. No štapići imaju samo po dva posto lignji - kaže Pilić. Brašno i škrob nalazimo u velikim količinama u svim štapićima. 

Kontroverzni aditivi

Pilić objašnjava da ti sastojci smanjuju nutritivnu vrijednost proizvoda, a povećavaju kaloričnost. Na Ledovim i Lidlovim štapićima ne piše koje začine uz sol imaju. Na drugima se navodi da sadrže kurkumu, kajenski papar, luk, kopar, papriku, goruščicu. Pilić objašnjava kako su to zdravi začini koji štite srce i krvni sustav, a neka istraživanja pokazuju da djeluju preventivno protiv raka.

Esva, S Budget i Vici sadrže i pojačivač okusa, mononatrijev glutaminat, kojeg i Medicinski leksikon navodi kao jednog od uzročnika trovanja hranom i takozvanog sindroma kineskog restorana.     

24sata


24sata
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang