Obavijesti

Potrošač

Komentari 62

U prosječnom stanu godišnji trošak za plin veći 100 eura

U prosječnom stanu godišnji trošak za plin veći 100 eura
1

GOTOV MEDENI MJESEC: Lani su smanjili PDV i struja je pojeftinila desetak posto, a cijenu plina su spustili 18 posto. Nakon izbora cijene energenata ponovno rastu

VIDEO

Pet posto nižu cijenu od najniže na tržištu nudi tvrtka RWE plin, koja je lani u rujnu započela s opskrbom plina na cijelom teritoriju Hrvatske, piše u analizi sektora energetike Ekonomskog instituta Zagreb.

Mnogi vjeruju kako je najavljena liberalizacija tržišta plina od 1. travnja 2017. samo drugi izraz za poskupljenje, a zajamčeno niža cijena od najniže može ublažiti račune koji će, procjenjuje se, biti 20-ak posto veći.

U Vladi o iznosima šute. Premijer Plenković je rekao samo da će se Vlada “voditi zaštitom hrvatskih građana i potrošača”. Izmjene Zakona o tržištu plina, koje su u saborskoj proceduri, zadržat će djelomičnu kontrolu jer će se određivati maksimalna cijena plina za kućanstva, koju opskrbljivači mogu spuštati na račun marže.

- Dio energetskih stručnjaka smatra da je otvaranjem tržišta izglednije ‘nenapadanje’ nego veliki konkurentski pritisci u sferi marža - piše Poslovni.hr i predviđa da se opskrbljivači neće upuštati u velike ratove maržama na relativno malom tržištu poput hrvatskog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Optimisti se nadaju da bi liberalizacija mogla biti i dobra. Tržište motornim gorivima liberalizirano je u veljači 2014. i cijena litre eurosupera 95 danas je 9,69 kuna, a prije tri godine bila je 10,29 kuna. U međuvremenu je rasla na 11,14, ali i padala na 8,12 kuna. To je ovisilo i o kretanju cijena nafte na svjetskim tržištima te o tečaju dolara. Pesimisti upozoravaju na porast trgovačkih marži.

- Na početku liberalizacije marža je po litri goriva bila 66 lipa, a danas je 29 posto veća - kaže Tin Bašić s portala gorivo.info.

Tijekom rasprave o izmjenama zakona o tržištu plina vladajući zastupnici izbjegavali su govoriti o tome koliko će izbiti iz džepa članovima 650.000 kućanstava koja se griju na plin, a oporbenjaci su spominjali da će cijena rasti između 15 i 20 posto. Prosječno kućanstvo u Zagrebu bi u tim slučajevima plaćalo između 433 i 578 kuna više za plinsko grijanje na godinu. Bivši ministar Ivan Vrdoljak spominjao je i poskupljenje od 25 posto, pa bi se razlika na godišnjoj razini mogla približiti čarobnoj granici od 100 eura. Teško je to usporediti s drugim gradovima jer u njima mogu biti drukčije cijene, a račun za plin je ionako toliko zakompliciran da za njegovo razumijevanje treba doktorska disertacija. I to ne plagirana. No u kući čiji je godišnji trošak plina za grijanje, toplu vodu i kuhanje bio oko 6000 kuna, po novom bi mogao biti 1000 eura.

Nedvojbeno je da će poskupjeti i struja. Povećanje naknade za obnovljive izvore energije bilo je najavljeno za 1. siječnja, ali je odgođeno. Spominjalo se povećanje s 3,5 na 12 lipa po kilovatsatu, no posljednjih dana govori se da će naknada biti 7 lipa i da je uvode također od 1. travnja. Kućanstvo koje je prošle godine struju plaćalo 300 kuna na mjesec, sad ima 30-ak kuna manji račun, a od travnja bi moglo plaćati oko 285 kuna.      

Drva valjda neće poskupjeti

Skuplji plin korisnici će ozbiljnije osjetiti tek u studenom. Uskoro će ga trošiti samo za kuhanje i toplu vodu, pa računi neće biti veliki.     

Analiza ekonomskog instituta: Nama cijene rastu brže nego u drugim članicama EU     

68% POSKUPIO JE PLIN OD 2008.

Kućanstva u Hrvatskoj lani su plaćala plin čak 60 posto više nego 2008. Na razini EU cijena je porasla 18 posto, ali u osam zemalja je pala.

25% SKUPLJA STRUJA U HRVATSKOJ

Od 2008. cijene električne energije za kućanstva porasle su 17 posto u članicama EU, a kod nas 25 posto.

15% RASTE NABAVNA CIJENA PLINA

U posljednje vrijeme je cijena plina na tržištu bila oko 15 posto veća od regulirane koja se plaćala kod nas. Neki tvrde da je skočila i do 70 posto.

10% JEFTINIJA STRUJA OD 1. SIJEČNJA

Tko je 2016. plaćao struju 300 kuna na mjesec, u 2017. su mu stizali 30-ak kuna manji računi.

5% MOGUĆE POSKUPLJENJE STRUJE

Od 1. siječnja trebala se, uz struju, plaćati i naknada za obnovljive izvore energije. To je odgođeno, ali kad je vrate, struja će poskupjeti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang