Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Udruge se slažu: Ni novi zakon potrošače ne štiti dovoljno

Udruge se slažu: Ni novi zakon potrošače ne štiti dovoljno
1

U prijedlogu novog Zakona o zaštiti potrošača puno je toga nedorečeno. Od 200 primjedbi na izmjene zakona usvojeno ih je manje od deset, kažu udruge.

VIDEO

Iako bi novi zakon o zaštiti potrošača trebao donijeti neke pozitivne promjene, udruge za zaštitu potrošača nisu zadovoljne jer su, kažu, izmjene zakona rađene prebrzo te je još mnogo članaka ostalo nedorečeno, što može biti podloga za manipulaciju. - Zakon je bio na javnoj raspravi na kojoj su udruge, građani i pravne osobe dale oko 200 primjedbi. Usvojeno je manje od deset - kaže Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP) koja je predložila 60-ak promjena.

Nema ovrhe zbog žalbe

Pružateljima javnih usluga više neće biti dopušteno pokretanje ovrhe za osporavane račune sve do okončanja sudskog ili izvansudskog postupka. Znalo se događati da se kupac žali, žalbeni postupak traje, a oni ga daju na ovrhu ili prijete obustavom usluge.

Sniženje i akcija nisu isto

Novost je i to što je točno definirano što je akcijska prodaja, a što sezonsko sniženje. Na primjer, trgovci više neće moći imati sezonsko sniženje kad požele, nego će im to biti dopušteno tri puta godišnje, u točno određenim razdobljima.

Pomoć kupcima

Usvojen je prijedlog da su jedinice lokalne i područne samouprave dužne organizirati savjetovališta za potrošače koji žive na tom području.

I dalje nečitko

U zakonu piše da sve što je navedeno na proizvodu mora biti jasno, vidljivo i čitljivo. Nije, nažalost, prošao prijedlog da slova ne smiju biti manja od 3 mm.

Neplaćeni računi

U prijedlogu Zakona dobro je to što će pružatelj javne usluge na računu morati istaknuti iznos dospjelih neplaćenih novčanih potraživanja za prethodna razdoblja.

Rok nije precizan

Udruge su tražile da trgovac mora popraviti neispravan proizvod i vratiti ga u roku od 15 dana. U zakonu piše ‘primjereni rok’.

Pisano je bolje

Nije prošao ni prijedlog da je trgovac dužan pismeno obavijestiti potrošača o ugovornim stavkama kad sklopi ugovor na daljinu. U prijedlogu Zakona piše samo da ga ‘mora obavijestiti’.

Rok za raskid

Po dosadašnjem zakonu, ako trgovac ne napiše da se ugovor može raskinuti u 14 dana, pravo na raskid je neograničeno. U prijedlogu novog Zakona, taj su rok ograničili na 12 mjeseci.

Potvrda primitka

U prijedlog novog zakona ušla je i odredba da trgovac kupcu mora dati potvrdu da se žalio na proizvod i da je on tu žalbu primio. Tako kupac, u slučaju sudskog spora, ima dokaz da se žalio.

Nema povrata

Udruge su predlagale i da se u zakon doda da kupac ima pravo vratiti ispravan proizvod u roku osam dana, ali to nije prihvaćeno. U drugim zemljama trgovci ipak imaju takvu obavezu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…