Obavijesti

Potrošač

Komentari 10

Zbog visokih temperatura je nestašica klima i ventilatora

Zbog visokih temperatura je nestašica klima i ventilatora
1

Stolni ventilator može se kupiti već 
za pedesetak kuna, a ukopča se u računalo. Veći stoje stotinjak 
kuna, a skuplji imaju mogućnost izbacivanja vodene maglice

VIDEO

Ventilator, a ispred njega zamrznute boce vode koje pomažu da se zrak u prostoriji ohladi prva su pomoć te najjednostavnje i najjeftinije rješenje za one koji nemaju klimatizacijske uređaje.

Ovih vrućih dana mnogi su ventilatore potražili u prodavaonicama kako bi si baram malo olakšali boravak u prezagrijanom prostoru. 

- Više nemamo nikakvih ventilatora ni prijenosnih klima-uređaja. Ostalo je samo još nekoliko fiksnih klima. Proteklih dana sve su pokupovali. Nosili su i po nekoliko komada. Više se nije pitalo ni kakve su im karakteristike ni koliko stoje. Čak smo najprije rasprodali modele skuplje od 500 kuna koji imaju spremnik i raspršuju maglicu - rekli su nam jučer u Elipsu. 

U trgovini Uradi sam većinu ventilatora su rasprodali, a jučer su imali još samo jedan model kojem je cijena 275 kuna. I u Pevecu su sve rasprodali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ventilatora nema ni za lijek. Kupci su rekli da ih više nema ni u drugim trgovačkim centrima - rekli su nam jučer u Pevecu. Na internetskim prodavaonicama jučer je bilo raznih modela ventilatora. Budući da je velika potražnja, stanje se mijenja iz trena u tren pa postoji mogućnost da pojedinih modela danas više nema. Prije odlaska svakako provjerite stanje. Ventilatori se mogu postaviti na stol i takvi modeli su najjeftiniji. Najčešći su oni koji se postavljaju na pod, a često su na stalku kojem se može podešavati visina. Razlikuju se i prema snazi. 

U aktualnom Bauhausovu letku imaju ventilatore koji su poput stupa. Crni ventilator elegantnog dizajna visok  je 1,2 metra, ima daljinski upravljač i programator pa stoji 785 kuna. U katalogu je od podnih ventilatora najskuplji onaj na postolju poput tronošca snage 45 Wati koji stoji 945 kuna. Osim tih koji se postavljaju na pod, a mogu se premještati iz sobe u sobu, ima i ventilatora koji se postavljaju na strop prostorije. U Bauhausu stoje od tristotinjak do tisuću kuna.

Bočica vode s raspršivačem je najbolja pomoć u rashlađivanju

Ako je jako vruće, najbolje se je rashladiti vodom.

- Lice i površinu kože dobro je poprskati vodom iz bočice s raspršivačem. Voda će lagano isparavati i odnositi toplinu s tijela pa ćete se na taj način rashladiti. Tako se, inače, skida povišena tjelesna temperatura - savjetuje dr. Altijana Kadić.

Bočicama s raspršivačem može se osvježiti i ovlažiti zrak u prostoriji, a time će se pomoći i ventilatoru da ga bolje rashladi. Voda koju raspršujemo ne mora biti prehladna. I kućni ljubimci bit će zahvalni osvježite li ih vodom iz raspršivača.

Pri korištenju klime temperatura ne smije biti preniska, a uređaj treba biti čist

Razlika između vanjske temperature i one u klimatiziranom prostoru ne bi smjela biti veća od pet do sedam stupnjeva Celzijevih.

- Ako je temperatura u stanu preniska, pri izlasku iz stana na veliku vrućinu može doći do šoka. Velike promjene temperature štete i mladima - napominje dr. Altijana Kadić.

Klimatizacijske uređaje treba redovito čistiti. Ako je filtar začepljen, trošit će više struje, slabije će raditi, pa neće dovoljno rashladiti prostor. Važno je očistiti i perivi dio filtra u koji se nakuplja prašina i pelud. To možete napraviti i sami. Zbog prljavog filtra klima-uređaj također može lošije raditi, a može naštetiti i zdravlju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje