Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Zdrav doručak: Istražili smo što sadrže čokoladne pahuljice

Zdrav doručak: Istražili smo što sadrže čokoladne pahuljice
6

Neoljušteni ječam, zob, kukuruz i druge cjelovite žitarice reguliraju tjelesnu težinu. No treba paziti na količinu dodanog šećera te udio natrija

VIDEO

Oni koji ih jedu imaju niži indeks tjelesne mase i manju stopu oboljenja od srčanih bolesti. A razlog tome su velik udio prehrambenih vlakana te malen udio masti. Ipak, nutricionisti kažu da, dok jedemo ove pahuljice, zaboravljamo kako, unatoč slatkom okusu, sadrže određeni udio soli. Preporučeni maksimalni unos za zdravu populaciju je čajna žličica soli na dan. Zbog toga i na to treba paziti, a posebno bi oprezni trebali biti srčani i bubrežni bolesnici. 

- Kod svih pet analiziranih pahuljica udio natrija je zadovoljavajući, ali treba redovito provjeravati deklaracije - kaže nutricionistica Jasna Ćerić. Žitne mješavine s dodatkom čokolade imaju veliku energetsku vrijednost, oko 380 kilokalorija na 100 grama, a s obzirom na to da su čest doručak djeci i odraslima, obrok u prosjeku ne bi trebao sadržavati više od 4-5 žlica žitarica s 2,5 dcl mlijeka. Dakle, i tu treba biti umjeren. 

- Prije nego što se odlučite jesti neki od ovih proizvoda, dobro provjerite prehrambenu deklaraciju i udio šećera jer su nerijetko baš ovi proizvodi obogaćeni šećerima, posebno oni za djecu kako bi bili privlačnijeg okusa - savjetuje Ćerić i dodaje da se ne bismo trebali zavaravati ni natpisima ‘‘fit’’, ‘‘fitness’’, ‘‘zdravo’’ i sl. - Obično je riječ o marketinškoj kampanji koja ističe samo pozitivne strane proizvoda, skrivajući loše, poput velike količine dodanog šećera. Tražite proizvode koji sadrže manje od 20 grama šećera na 100 grama proizvoda - zaključuje Jasna Ćerić.

Encian bogat vlaknima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najmanje šećera, ali najviše kalorija zbog malo većeg udjela masti. Žitarice su kukuruzno i integralno brašno, pa je proizvod bogat vlaknima. Ne sadrži GMO sastojke. Arome su umjetne. Cijena 12,99 kn (300 g)

U Molinu je rižino brašno

Ima 75 posto žitarica, ali zbog sastava, kukuruznog i rižina brašna, ima najmanje vlakana. Puno šećera: 30 g na 100 grama. Najmanje ukupnih masti. Najviše natrija, ali to je još umjerena količina. Cijena: 17,49 kn (375 g)

Venosta ima malo šećera

Bijelo umjesto integralnog brašna. Kukuruzna kaša, pšenično brašno i zobena kaša s prosječnim udjelom vlakana. Sastav bi bio bolji da je integralna pšenica. Mali udio masti. Manje šećera od većine. Cijena: 12,39 kn (375 g)

Nesquik pun bjelančevina

Nesquik ima najviše cjelovitog zrna pšenice pa tako i najviše vlakana. Ima i najviše bjelančevina, ali i puno šećera. Umjetna aroma. Najviše zasićenih masnih kiselina. No to je ipak još malen udio. Cijena: 18,99 kn (250 g)

Lino s najviše željeza 

Kombinacija pšenične krupice, integralnog pšeničnog brašna i kukuruzne krupice je izvor vlakana. Sadrži najviše željeza. Mali udio čistoga kakao praha. Umjetne arome. Umjeren udio natrija. Cijena: 17,49 kn (225 g)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang