Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Zdravlje i namirnice: Svježe jaje tone i skroz je nečujno

Kako prepoznati staro jaje i izbjeći bolest

VIDEO

Svaka kućanica strahuje od pokvarenih jaja i mnoge su zbog toga nerijetko u kante za smeće bacile čak i jaja koja nisu bila stara. No postoji nekoliko trikova kako otkriti jesu li kupljena jaja ili ona u hladnjaku još svježa. Prije kupnje svakako treba voditi računa o tome da su jaja neoštećena te da im je rok upotrebe što dulji. U hladnjaku ih treba čuvati u kutiji ili u posebnom pretincu kako ne bi upila miris druge hrane. Tako će ostati svježa i sljedeća dva tjedna. U slučaju da ste zaboravili kad ste kupili jaja, starost jajeta može se izračunati pomoću jednostavne formule.

Oduzmete li od roka upotrebe 28 dana, to je datum kad su snešena. Jesu li jaja još uvijek jestiva, možete provjeriti pomoću nekoliko jednostavnih trikova.

Jaje stavite u posudu s vodom. Što je starije, to će više izranjati na površinu. Starost mu možete provjeriti i tako sa ga osvijetlite te promatrate ljusku ili tresenjem. Jaje čiji žumanjak nije kupolast nego plosnat je staro.

Protresite ih

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sadržaj svježeg jajeta ne pokreće se dok ga tresete. Što je jaje starije i ako je pokvareno, sadržaj jajeta je sve pokretljiviji. Bjelanjak u starim jajima je vodenast pa žumanjak “šeta”. 

Plosnat žumanjak

Razbijte jaje na tanjur. Ako je žumanjak kupolast i smješten u sredini bjelanjka, jaje je svježe. Ako je jaje staro, bjelanjak je vodenast pa žumanjak otpliva na rub. Ako je jaje staro i pokvareno, žumanjak nije kupolast i okruglast nego je plosnat i širi.

Pluta li ili potone?

Što je jaje manje svježe, sve više izranja na površinu. Stavite ga u posudu napunjenu vodom. Vrlo svježa jaja potonut će vodoravno na dno posude. Jaja stara sedam dana okomito će stajati u vodi sa zaobljenim krajem okrenutim prema gore. Stara jaja plutat će na vodi.

Test sa svjetlošću

Starost jajeta možete provjeriti i tako da ga osvijetlite. Svježe jaje je djelomično prozirno. Pokvareno ima veća ili manja tamna područja. osim toga, kod starijih jaja žumanjak neće biti u sredini nego će se pomicati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje