Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Znate li kako odabrati kućansku perilicu za rublje?

Znate li kako odabrati kućansku perilicu za rublje?
1

Kupnji kućanskih električnih uređaja treba prići s posebnom pozornošću i na vagu staviti odnos cijene i kvalitete proizvoda, tvrdi Ilija Rkman, predsjednik Potrošača

VIDEO

Ako obiđete trgovine ili posjetite internetske stranice specijaliziranih trgovina koje prodaju kućanske uređaje, naići ćete na iznimno bogatu ponudu perilica rublja poznatih proizvođača. Neprijeporno je kako su nove perilice visokog energetskog razreda srednjoročna investicija namijenjena podizanju razine kvalitete života, kako u radnom, tako i u stambenom prostoru te kako je to proizvod koji se ne kupuje za godinu ili dvije, već za dulje vrijeme.

Međutim, kako među silnoj ponudi odabrati onu idealnu perilicu koja će uz povoljnu cijenu jamčiti istovremeno i dobru kvalitetu?

Viši energetski razred – manja potrošnja električne energije

''Kupnji novih kućanskih električnih uređaja (hladnjaci, perilice, štednjaci i sl.) treba prići s posebnom pozornošću i pri tome na vagu staviti odnos cijene i kvalitete proizvoda kojega će potrošač u konačnici i kupiti'', tvrdi Ilija Rkman, predsjednik Društva za zaštitu potrošača Hrvatske ''Potrošač'' te dodaje kako cijena pri kupnji bilo kojeg od novih kućanskih uređaja ne bi trebala biti presudni čimbenik za odluku o tome što će se kupiti. 

''Naime, nešto viša cijena uređaja višeg energetskog razreda (preporuka je kupnja uređaja razreda A – idealno A+ ili A++ razred) će se zbog manje potrošnje električne energije kroz godinu dana većim dijelom vratiti.'' Dakle, kako bi potrošači kupili perilicu koja će u svemu ili bar u najvećoj mogućoj mjeri odgovarati njihovim potrebama, prije kupnje i donošenja odluke o kupnji, trgovca treba upitati sljedeće:

  • Koji tip uređaja preporučuje? (koji razred perilice od A do A++)
  • Kakva je razlika potrošnje energije između A, A+ i A++?
  • Kolika je potrošnja energije i vode prema načinu pranja (30, 60 i 90 °C), dopunsko ispiranje i prema broju okretaja centrifuge?
  • Što znači ''hladno pranje rublja''?
  • Kakva je razlika između potrošnje deterdženta prema tipovima perilice A, A+ i A++?
  • Koja je zemlja podrijetla perilice?
  • Kolika je duljina jamstvenog roka?
  • Gdje su ovlašteni servisi?
  • Kolika je duljina roka tijekom kojega proizvođač jamči rezervne dijelove?

Dokumenti koje potrošač mora dobiti uz perilicu

''Kako bi potrošač kupio perilicu s karakteristikama koje mu najviše odgovaraju, odnosno kako bi od uređaja dobio deklarirane učinke, preporuka je u više trgovina od trgovaca tražiti odgovore na sva pitanja o navedenim tehničkim karakteristikama perilice i tek potom kupiti uređaj'', tvrdi Rkman. S motrišta odredaba članka 1. Zakona o zaštiti potrošača, članka 5. Zakona o pravu na pristup informacijama i univerzalnoga prava potrošača na dobivanje informacije o proizvodu ili usluzi, trgovac je potrošaču dužan dati sve tražene podatke kako bi odluka o kupnji bila utemeljena na ostvarenom pravu na izbor, u ovome slučaju perilice.

Prije plaćanja perilice kao i kućanskoga uređaja kojeg planirate kupiti, ne zaboravite uzeti isprave koje definira članak 14. Zakona o zaštiti potrošača:

  • uputstvo za uporabu na hrvatskom jeziku, 
  • ovjereni jamstveni list, 
  • CE Izjava o sukladnosti, 
  • popis servisa ovlaštenih za montažu uređaja. 

''I na kraju, ne zaboravite uzeti i sačuvati račun i ovjeriti jamstveni list'', upozorava Rkman.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu