Obavijesti

Pročitajte pet stvari koje ne bismo smjeli raditi u vožnji

Pročitajte pet stvari koje ne bismo smjeli raditi u vožnji
1

Mnogi od nas za upravljačem našeg limenog ljubimca provode podosta vremena, od kojeg značajan udio provedemo u prometnim gužvama. Pritom smo i skloni iskoristiti „prazni hod“

Mnogi od nas za upravljačem našeg limenog ljubimca provode podosta vremena, od kojeg značajan udio provedemo u prometnim gužvama. Pritom smo i odveć skloni iskoristiti „prazni hod“ na sasvim neprimjerene načine i kad to najmanje ima smisla – dolazimo u svakojaka iskušenja, a tu filozofiju potom primijenjujemo i na ostale situacije u vožnji.

Ne bismo li vas podsjetili da se tijekom vožnje usredotočite upravo na – vožnju i promet, odlučili smo se prisjetiti nekih od najčešćih aktivnosti koje bismo svi mi – po svaku cijenu – trebali izbjegavati prigodom upravljanja automobilom. 

U tome nam je uvelike pomogla svima dobro poznata i beskrajno ljupka Iva Šulentić.

1 Selfiji 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema najnovijim istraživanjima koje su proveli AT&T i Braun, čak 17 posto posto vozača u vožnji radi popularne selfije. Stručnjaci predviđaju da će taj postotak u budućnosti još itekako rasti. Mi vam, pak, savjetujemo da selfije ne snimate u vožnji – ponajprije zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, ali i zbog kvalitete fotki. Naime, mali su izgledi da ćete ispasti dobro dok se koncentrirate (i) na situaciju u prometu, a u ovoj priči to je i ponajmanji problem, slažete se? 

2 Šminkanje 

Ukoliko imate položen vozački ispit (ili barem „poljsku školu vožnje“), a pritom ste još i žensko, sva je prilika da ste se u vožnji - šminkali. I to ne kao suvozačica, već – vozeći. Da budemo precizniji, prema istraživanju provedenom 2013. godine čak 43 posto žena priznalo je da je barem jednom nanosilo makeup za upravljačem svojeg četverokotačnog ljubimca. Moramo li naglasiti koliko je to velik postotak i koliko je to opasno?

3 Konzumacija hrane 

Svi znamo da korištenje više ili manje pametnih telefona za volanom nije najpametnija stvar na svijetu. No, mogao bi vas iznenaditi podatak da je podjednako hazarderski čin i – konzumiranje hrane. Studija koju je proveo Zdravstveni institut Griffith u australskom Queenslandu govori u prilog toj činjenici. Istina, mnogo manje ljudi za volanom jede no što ih koristi mobitel, no radi se o podjednako rizičnim aktivnostima. 

Ibiza

4 Društvene mreže (i Internet općenito) 

Već spomenuto istraživanje AT&T-a pokazuje da čak 40 posto vozača „visi“ na društvenim mrežama tijekom vožnje. Pritom ih je 27 posto je na Facebooku, a 14 posto na Twitteru. No, problem nisu samo društvene mreže, već općenito „mreža svih mreža“. Čak trećina vozača priznaje da u vožnji provjerava i piše mailove, a 28 posto ih je priznalo da surfa omiljenim web stranicama. 

Dok vozite cestom, skrenite s „informacijske autoceste“ na „informacijski parking“. Uz imperativ sigurnosti, i ostali su vam argumenti već dobro poznati – čovjek jest multitasking biće, no samo do određene mjere. 

Petar Glebov/PIXSELL

5 Bacanje očiju

OK, prisjetite se svima poznatih stihova... I tako redom, dan za danom, na javnim mjestima... za volanom!? Wrong!!! Ta, nije dotičnom pjesniku „ni u peti“ bilo promovirati neodgovorno ponašanje u vožnji! Istina, u pjesmi djevojka nekamo... ode, no potrudi li se naš bard/bacač očiju, čak i s bremenom gitare na plećima i cipelcugom nekako će je sustići – ako mu je uistinu stalo. I pritom neće doći u nesuglasje s ostalim sudionicima u prometu.

Petar Glebov/PIXSELL

I ono najvažnije od svega, za što nije potrebno trošiti dodatne riječi, jer crne statistike svakog vikenda govore same za sebe - piti i voziti ne smijete i nemojte nikada, ali nikada prakticirati. 

Zato ako planirate ovaj vikend zaružiti, sjetite se da je u tijeku super akcija Southern Comforta i Seata Hrvatska. Naime, na nekima od vaših omiljenih mjesta za izlazak dočekat će vas SoCo lbiza hostese i uputiti u pojedinosti akcije, a bude li te večeri upravo Southern Comfort piće po vašem izboru, na završetku ludog i nezaboravnog izlaska „smiješi“ vam se najudobniji prijevoz u gradu – SoCo Ibiza. 

Petar Glebov/Pixsell

Akciju pratite:

FB Southern Comfort - https://www.facebook.com/SouthernComfortHrvatska
FB Seat Hrvatska - https://www.facebook.com/SEATHrvatska?fref=ts

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a