Obavijesti

Promo sadržaj

4. Tjedan dizajna Zagreb: od 9. do 14. svibnja u Zagrebu

4. Tjedan dizajna Zagreb: od 9. do 14. svibnja u Zagrebu
2

4. Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg2017), najveći festival posvećen dizajnu u Hrvatskoj, ove će se godine održati od 9. do 14. svibnja na više od pedeset partner lokacija diljem Zagreba

Ovogodišnja zemlja partner bit će Austrija, čime će se Tjedan dizajna pridružiti projektu Godina kulture „Austrija – Hrvatska 2017.“ Uz niz svjetskih i hrvatskih premijera, izložbi, predavanja, radionica te modnih revija, #tdzg2017 predstavit će i neke nove sfere dizajna, poput #tdzg Food designea, a svakodnevni program nudit će pregršt dinamičnog sadržaja koji se može pratiti na www.tjedandizajna.com i društvenim mrežama.
 
Danas je predstavljen bogati sadržaj 4. Tjedna dizajna Zagreb (#tdzg), čije je otvorenje najavljeno za utorak, 9. svibnja. Osim što će se održati na više od pedeset partner lokacija diljem Zagreba te na više od pet tisuća kvadratnih metara izložbenog prostora, ovogodišnji #tdzg2017 donosi spektakularni sadržaj u kojem će svi zaljubljenici u dizajn moći uživati sve do 14. svibnja.
Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te Turističke zajednice Grada Zagreba, 4. Tjedan dizajna Zagreb ponovno će potaknuti Zagreb da živi dizajn dok će se na središnjoj lokaciji u Kući za ljude i umjetnost, Laubi, tradicionalno održati izložba najboljeg hrvatskog i svjetskog namještaja u sklopu koje će izlagati i članovi udruženja ZzID (Zajednice za Industrijski dizajn pri HGK). Nasuprot Laube niknut će posebno projektiran #tdzg Dizajn park na više od tri tisuće kvadratnih metara, a čije idejno rješenje potpisuje Clinica studio.
 
U sklopu #tdzg Dizajn parka održat će se #tdzg Expo i #tdzg Market, prodajne izložbe. Po prvi puta dodijelit će se #tdzg Nagrada za poticanje hrvatskog dizajna u iznosu od 10.000 kuna jednom od sudionika izložbe #tdzg Expo, kojeg će izabrati međunarodni žiri renomiranih stručnjaka. Na #tdzg Expu i #tdzg Marketu bit će predstavljeno više od dvadeset svjetskih premijera te desetak hrvatskih premijera kako automobila tako i raznih dizajnerskih predmeta – od namještaja do tepiha.
Ove godine Zemlja partner bit će Republika Austrija, čime će se #tdzg2017 priključiti najvećem kulturnom događanju u Hrvatskoj, projektu Godina kulture “Austrija – Hrvatska 2017.”, te u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Designaustria organizirati izložbu suvremenog austrijskog dizajna te „Produkteku“ na temu „Hrvatsko-austrijsko-hrvatski“ susret tijekom koje će šest hrvatskih i austrijskih dizajnera govoriti o osobnom iskustvu rada u ove dvije države. Povrh toga, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt postavit će se izložba hrvatske tvornice namještaja Bothe & Ehrmann, osnovane 1895. godine, a koja je bila najveća tvornica namještaja Austro-ugarske monarhije te dvorski dobavljač, čime se potvrdila izvrsnost njihove kvalitete.
 
 
Naš je cilj prenijeti raznolikost i bogatstvo austrijske kulture i umjetnosti te pozvati partnere na suradnju. Zato smo izuzetno zadovoljni što imamo mogućnost surađivati s Tjednom dizajna Zagreb 2017., koji svojim ambicioznim programom dopiru do velikog dijela publike”, izjavila je direktorica Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, mag. Sussane Ranetzky. 
Novost je da će #tdzg2017 po prvi puta imati i temu. Pod naslovom „U čemu je problem?“, ovogodišnji Tjedan dizajna želi problematizirati ulogu dizajna te tako natjerati društvo na razmišljanje što pokreće kreativni proces. Odgovor na ovo pitanje ponudit će grčka arhitektica Katerina Kamprani, koja će svojom premijernom samostalnom izložbom projekta „The Uncomfortable“ potaknuti na razmišljanje o funkcionalnosti dizajna te ulozi dizajna u svakodnevnom životu. Kamprani je od 2013. godine dizajnirala niz predmeta koji su u svakodnevnoj upotrebi, a koji „dizajnerskom pogreškom“ postaju neugodni za korištenje te time izazivaju reakcije korisnika i osvještavanje važne uloge koju dizajn ima u svakodnevnom životu.

„Ovo je idealna prilika da predmeti projekta „The Uncomfortable“ ožive jer se kolekcija do sada uglavnom sastojala od 3D prikaza. Za Tjedan dizajna Zagreb odabrala sam svoje omiljene predmete i po prvi puta ih proizvela u stvarnoj veličini. Osjećam se počašćenom što sam pozvana na ovakvo događanje pogotovo jer sam izuzetno povezana s temom, a ujedno sam jako uzbuđena što ću po prvi puta samostalno izlagati, ali i što ću po prvi puta posjetiti Zagreb“ rekla je Katerina Kamprani.
I ove godine održat će se najveća europska konferencija o dizajnu automobila Auto(r) u sklopu koje je najavljena hrvatska premijera dokumentarnog filma o zlatnom dobu talijanskog dizajna automobila „Driving Dreams“. „Dokumentarac je hommage najvećim dizajnerima u povijesti automobilske industrije, ikonama na zalasku života, zahvaljujući kojima danas obožavamo brendove, poput Alfa Romea, Ferrarija, Lamborghinija, Aston Martina, BMW-a… Torino je od 1951. do 1980. bio svjetska prijestolnica automobilske industrije, a ovi ljudi prvi dizajneri čija je uloga bila priznata i napravila revolucionarni iskorak u autoindustriji. Ne propustite ga pogledati“, poziva direktor Tjedan dizajna Zagreb i suautor dokumentarca, Daniel Tomičić. 
S obzirom na to da je prošlogodišnji Tjedan dizajna izazvao veliko zanimanje za relativno novu, interdisciplinarnu granu dizajna – Food Design - #tdzg2017 će u suradnji s kolektivom Na_Oko predstaviti sve aspekte dizajna hrane te ugostiti trenutno vodeće svjetske stručnjake – nizozemski studio Foodcuratos, koji dizajnira i savjetuje prehrambenu industriju i institucije te francuski studio Toolsoffood, koji promišlja, savjetuje i dizajnira za kulinarski svijet. 

„Ovogodišnji Tjedan dizajna svakodnevno nudi pregršt sadržaja, a pratiti ga možete na našoj Internet stranici www.tjedandizajna.com ili na društvenim mrežama. Svakako u kalendar upišite otvorenje, u utorak 09. svibnja na kojem će nastupiti popularni bečki DJ, Peter Kruder, jedan od pionira elektronske glazbe. Zatim nikako ne propustite 2. Noć dizajna koja je planirana za petak, 11. svibnja, a održat će se na više od pedeset #tdzg Partner lokacija diljem centra grada te završiti partyjem u Laubi. Subota je, kao i do sada, rezervirana za modne revije, a ove godine pripremili smo i veliki koncert popularnog benda Nipplepeople. Dođite uživati u dizajnu i družiti se u #tdzg Dizajn parku», poručuje Tina Marković, direktorica Tjedna dizajna Zagreb.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince