Obavijesti

Promo sadržaj

Autori najboljih novinarskih radova složni: Edukacijom protiv klimatskih promjena

Autori najboljih novinarskih radova složni: Edukacijom protiv klimatskih promjena
2

U Novinarskom domu u Zagrebu je po 22. put dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode objavljen u protekloj godini

Umjesto tradicionalne dodjele na Dan planeta Zemlje 22. travnja, ovogodišnja je svečanost, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, održana 6. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša.

U kategoriji radijskih priloga za emisiju Europa dossier objavljenu na 1. programu Hrvatskog radija, dobitnica nagrade je Ana-Bella Leikauff. Novinarka je na poziv finske vlade boravila u Helsinkiju i okolici gdje je snimila reportažu o razrađenim planovima i provedbi recikliranja otpada i cirkularne ekonomije u Finskoj te stvaranju tržišta za sekundarne sirovine u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Klimatskim promjenama bavi se i reportaža Sudbina nordijskih ledenjaka, objavljena u hrvatskom izdanju časopisa National Geographic koja proglašena najboljom u kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu. Reportaža autora teksta i fotografija Roberta Kakarigija govori o ubrzanom otapanju ledenjaka u Norveškoj i Švedskoj kao jednom od najočitijih fenomena klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja planeta.

Energetska niskougljična tranzicija u kontekstu ublažavanja klimatskih promjena bila je tema više prijavljenih radova na ovogodišnji natječaj za Velebitsku degenija, što je u svom obraćanju na dodjeli nagrada ustvrdio i član Uprave HEP-a Petar Sprčić, izrazivši uvjerenje da će idućih godina ta tema biti sve zastupljenija, kao i sve druge teme koje se tiču okoliša i održivog razvoja. Nadam se da ćete vi koji danas dobivate nagradu, kao i vaše kolegice i kolege, i nadalje ustrajati u radu na tom sve važnijem i izazovnijem području, poručio je Sprčić.

Ostala dva nagrađena rada bave se stanjem hrvatskog podmorja. Dobitnica nagrade u kategoriji televizijskih radova je Sanja Čatipović za reportažu Pomor periski u Jadranu, objavljenu u emisiji Potraga na RTL Televiziji. Na zanimljiv način gledateljima se ukazala na brzo nestajanje zaštićene, ujedno najveće i najugroženije školjke Jadrana i Mediterana – periske te nedvosmisleno ukazuje na to da se Jadran mijenja i uništava nerazumnim gradnjama..

Priznati splitski fotograf i ekolog Srđan Vrančić dobitnik je nagrade u kategoriji fotografija-reportaža za fotografiju podmorja u Ekološkoj akciji Think Green 2019 na otoku Visu, serijom kvalitetnih i dramatičnih fotografija snimljenih prilikom ronilačke akcije čišćenja podmorja kod Visa, koja je objavljena u fotoreportaži u Slobodnoj Dalmaciji i na internetu. Svi dobitnici nagrada u svojim su govorima zahvale redom isticali važnost edukacije i odgoja za okoliš bez kojih nećemo moći mlade naraštaje osposobiti i motivirati za borbu protiv klimatskih promjena i onečišćenja prirode.

Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša Velebitska degenija, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini