Obavijesti

Promo sadržaj

Četiri razloga za posjet Makarskoj u zimskim mjesecima

Četiri razloga za posjet Makarskoj u zimskim mjesecima
6

Pogled na planinu Biokovo ostavlja bez daha. Nedaleko od Makarske, u podnožju Biokova, smjestilo se čarobno selo Kotišina koje krije mnoga blaga vrijedna divljenja. Prastari putevi koji vode od Makarske do ovog mjesta pružit će vam nezaboravno uživanje u čarima prirode

VIDEO

1. Ljubitelji biljaka mogu uživati cijele godine u "Vrtu dvanaest cvjetnih mjeseci"

U Kotišini se nalazi Biokovski botanički vrt koji je sastavni dio Parka prirode Biokovo. Utemeljen je 1984. godine na ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao "Biokovo u malom". Vrt je specifičan svojim izgledom i karakteristikama jer sadrži  samorodnu floru koja je autohtona za područje Parka prirode i Podbiokovlja. Na relativnoj maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša, stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste. S obzirom na to da su sve vrste samorodne, u svakom dijelu godine, bez obzira na klimatske uvjete, mogu se vidjeti biljke u cvatu, pa stoga ovaj vrt nosi još jedno ime "vrt dvanaest cvjetnih mjeseci". Sedam zona vrta (Bilje biokovskih klisura, Bilje biokovskih kamenjara, Ljekovito bilje područja Biokova, Poljoprivredno bilje i kulture, Bilje širih područja, Bilje sipara i Ostalo bilje Biokova) povezane su pješačkim stazama, na kojima se na pojedinim mjestima nalaze edukativne table i klupe za odmor.

2. Raj za šetnju netaknutom prirodom

U ovom kraju naći ćete niz poučnih staza na kojima možete saznati nešto o povijesti Kotišine i njenog stanovništva. Turistička agencija Tip Extreme nudi dvije vrlo atraktivne pješačko-adrenalinske ture Kaštel Kotišina i Kotišina – zaboravljeni težački putovi kojima će svi željni avanture doći na svoje. U otkrivanje povijesnih građevina, šetnjom, se možete uputiti i sami.

3. Interaktivno otkrivanje arheološke, etnološke i prirodne baštine

Volite li naučiti nešto novo, svakako posjetite novootvoreni Interpretacijski centar Veliki Kaštel. Opremljen je najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom. Središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine zaseoka Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. Vidjet ćete tu dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.

4. Novoopremljena biciklistička staza zadovoljit će svakog istraživača na dva kotača

Biciklistička staza koja vodi od centra Makarske pa sve do Kotišine pruža pravo uživanje u prirodi. Na putu će biciklisti naići na tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica. Zahvaljujući projektu ''Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina'' koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Kotišina je dobila niz novih sadržaja koji će Vas oduševiti kad ih posjetite.

Autori fotografija: Ante Bebić, Ivo Ravlić, Mila Lukić, Boris Luetić

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Do kraja tjedna u Zabi dostupni stambeni i gotovinski krediti uz niže kamatne stope
PROMO

Do kraja tjedna u Zabi dostupni stambeni i gotovinski krediti uz niže kamatne stope

Proljetna akcija na stambene i gotovinske kredite u Zagrebačkoj banci dostupna je do kraja tjedna – 19. travnja 2024. Za vrijeme trajanja kampanje, klijentima svih banaka na raspolaganju su stambeni i gotovinski krediti uz snižene fiksne kamatne stope.

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte
PROMO

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte

U glamuroznoj atmosferi na glavnoj pozornici Dana komunikacija u Rovinju dodijeljene su prestižne statue marketinškog natjecanja Effie.
Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija
PROMO

Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija

Posljednji dan ovogodišnjega izdanja festivala još dugo nećemo zaboraviti i učvrstili smo stav da Dani komunikacija na svoju pozornicu dovode najzanimljivije sugovornike i najbolje od domaće industrije.