Obavijesti

Promo sadržaj

Da biste nešto naučili o vinima, morate ih piti – kušanja vina četvrtkom u Vinologu

Da biste nešto naučili o vinima, morate ih piti – kušanja vina četvrtkom u Vinologu
4

Kušanje 5-6 različitih vina, povezanih nekom temom, elegantan je doživljaj u kojem naučite što je to delikatno uravnoteženo vino – i to prema motu Vinologa: dobro vino može i mora biti svima dostupno

Gdje ste se upoznali?“ pita prijatelj/prijateljica na kavi. „Na degustaciji vina“, odgovori upitan/upitana. „I ne samo da smo kliknuli, nego je moj šef i posao dogovorio. Idemo sljedećeg mjeseca opet.

Eto, to je jedan od mogućih scenarija sretnog ishoda kušanja sljedova vina četvrtkom u Vinologu, u zagrebačkoj ulici Božidara Adžije 34. Uzgred, Vinolog je prava adresa za ljubitelje vina, pa ako još niste čuli za nju – sad je vrijeme. Osim što imaju u ponudi vina sa svih kontinenata, probranih dakako, iznenadit će vas s još barem dva efekta: boce/cijene su doslovce za svačiji džep, a u prostoru ćete poželjeti sjesti, predahnuti i uz Barbarinu preporuku nešto i gucnuti.

Da, Barbara Šarlija, specijalistica za vina, vodit će vas i kroz degustacije četvrtkom. Bili znalci ili nevježe, tematska kušanja vina bit će vam novo iskustvo. Riječ je zapravo o druženju u trajanju od 2-3 sata, akao usput nešto naučite o vinima, vrstama, odabirima sukladno ukusu ili prigodi. Kad Vinolog zakaže tematsko kušanje četvrtkom, možete doći sami, u paru ili povesti još nekoliko osoba. Optimalno je da bude 6-8 osoba i to zbog uobičajenih 6 sljedova kušanja, pa da svatko dobije svoju dozu. Ali u Vinologu su fleksibilni – ako zakažete privatnu degustaciju, sve će se prilagoditi, kao npr. „dodajte nam ovu bocu s police“. Dakle, postoje dvije vrste: tematska i privatna kušanja. Za tematska vinoljupci bi trebali pratiti web stranicu www.vinolog.hr, a za privatna nazvati (+385) 1 6157 406 ili poslati e-mail: vinolog.info@gmail.com.

Četvrtak je taj dan za vino: prošlo je pola tjedna, a već je tu petak, skoro pa vikend – ako zaglavite, oporavit ćete se bezbolno. Treba usporiti, vino se kuša polako i sve se odvija polagano: novo vino, nova znanja, novi trenutak užitka. Znalci za kušanje imaju geslo: „ponjuši, zavrti, opet ponjuši, gutni i shvati“. To je pojednostavljena tehnika degustacije vina. Ne, ne, niste snob ako naučite načela degustacije vina, a točke na koje morate paziti su: boja, miris, okus, doživljaj. U Vinologu ćete naučiti je li vino suho, kakva mu je tekstura, koliko ima tanina, je li zrelo ili mlado, pa i posve praktično: koliko cijena opravdava kvalitetu. Nije tu samo riječ o čuvenom bukeu, nego da npr. naučite razlikovati cvjetne od zelenih nota, da je tanin bitan za crna vina, a kiselost za bijela…

A možete sve to čemu će vas podučavati Barbara i slušati jednim uhom (ipak će vam nešto ući) i jednostavno se prepustiti ugođaju, zaboraviti na sve izvan tog prostora u kojem ste sigurni – oko vas su dragi vam ljudi, u pozadini je decentna glazba, između kušanja pregrist ćete ukusne zalogaje (možete i dogovoriti što će to biti, pa su mogući i veganski uz veganska vina, ako ne vjerujte, pitajte Barbaru).

Na tematske degustacije vina pozovite poslovne suradnike i dogovorite druženje na engleskom. Usto, možete odabrati i vina iz zemlje porijekla vašeg partnera ili kolege. Uostalom: poslovni pregovori bez vina su kao skijanje bez snijega, dok je pomno odabran pjenušac točka na „i“ u ugovoru. Dogovorite teambuilding u Vinologu: pa kom obojci, kom opanci nakon šeste čaše. Proslavite rođendan ili nešto bitno u krugu dragih vam osoba s kojima ćete podijeliti nezaboravno iskustvo: kod vina je zrelost posljednja točka ocjenjivanja, kao i kod bliskih odnosa. To je test kao i za vino: u finoj čaši kapljice vina su poput suza na stijenki, pa kad je uspraviš, pokažu ti razinu alkohola/ljubavi. Diskretan test.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu
PROMO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu

Matej Sunara istražuje arhitektonsku baštinu Pape Siksta V. u Rimu, koji je obnovio crkve, sagradio palače, fontane i vodovod, te popločao ulice radi bolje povezanosti grada

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu
PROMO

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja na treći po redu Weekend Food Festival.
Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!