Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 3

Dobri su za zdravlje: Koji vam je najdraži ritual u vašoj obitelji?

Dobri su za zdravlje: Koji vam je najdraži ritual u vašoj obitelji?

Pijenje kave uvijek u isto vrijeme, kuhanje po 'vlastitom receptu' ili zajedničko gledanje kvizova samo su neki od tipičnih obiteljskih rituala, a istraživanja pokazuju da bi mogli biti dobri za psihičko, ali i fizičko zdravlje obitelji

VIDEO

Kaže se da obitelj ne biramo i da je ona naša najbolja poveznica s prošlošću i most za budućnost. To je prva zajednica kojoj pripadamo i u kojoj učimo ponašanja koja će nas pratiti cijeli život. U obitelji učimo razgovarati, voljeti, ali i svađati se, opraštati i uvažavati. Ako je i vaša obitelj ponekad u neskladu i ako imate problem s usklađivanjem privatnih i poslovnih obveza, razmislite o uvođenju zajedničkih obiteljskih rituala ili rutina. Osim što ćete tako poboljšati odnose i osnažiti obitelj, moglo bi se poboljšati i zdravlje svih članova obitelji. Zaključak je to Američkog psihološkog udruženja (APA), koje je analiziralo istraživanja o obiteljskim rutinama i ritualima unazad 50 godina.

Što je rutina a što ritual?

Rezultati do kojih su došli pokazuju da su obiteljske rutine i rituali povezani s većim zadovoljstvom u braku, boljim poimanjem vlastitog identiteta kod tinejdžera, boljim akademskim uspjesima te zdravljem kod manje djece. Obiteljima čija je dinamika intenzivna i stresna rutine i rituali poslužit će kao alati za organizaciju obiteljskog života te im pružiti potrebnu stabilnost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No najprije je potrebno razjasniti razliku između ova dva pojma. Psihologinja Barbara H. Fiese došla je do zaključka da se rituali odnose na sve aktivnosti kojima obitelji poručuju "ovo smo mi" ili "ovo znači biti dio naše obitelji". Najpopularniji rituali su rođendani, blagdanska okupljanja, zajednička putovanja, zajedničko pijenje kave i sl. Rutine, s druge strane, podrazumijevaju ponavljajuće svakodnevne aktivnosti, npr. obiteljske večere, odlazak na spavanje, obveze u kućanstvu i telefonski razgovori s drugim članovima obitelji. Važno je napomenuti i to da se rutine i rituali često preklapaju u značenju.

Najpopularniji ritual u Hrvata

Kad u obitelji postoje rutine koje se mogu predvidjeti, dojenčad i djeca predškolske dobi bit će boljeg zdravlja te će se njihovo ponašanje lakše kontrolirati. Poznato je da djeca koja imaju urednu rutinu spavanja imaju zdraviji san te se rjeđe bude tijekom noći. Ipak, jedna od najpopularnijih rutina je zajednički objed, koji u prosjeku traje oko 20 minuta i tijekom kojeg članovi produbljuju svoje odnose, roditelji razvijaju bolje odgojne metode, a koji za posljedicu imaju i to da su djeca zdravija te imaju bolja akademska postignuća.

Kad je riječ o hrvatskim obiteljima, onda je zajednički objed također jedna od popularnijih rutina, no kad je riječ o ritualu, titulu za najpopularniji slobodno može odnijeti zajedničko pijenje kave. Hrvati su poznati kavopije, a prema istraživanju agencije Hendal i Francka, čak 85% građana pije kavu barem jedanput na dan, njih 60% i više puta na dan. "Idemo na kavu" najčešći je poziv na druženje, a turska kava i dalje je omiljen izbor. Hrvati godišnje kupe 6,2 milijuna Franckovih “Ciglica”, odnosno jubilarne kave u vakuum pakiranju, koja je i nakon 20-ak godina postojanja jedna od omiljenih vrsta kave kod nas. Prodaja Jubilarne počela je 1993. godine, a 2019. godine u prodaju su puštena dva nova proizvoda - Jubilarna Intense i Jubilarna Sensual.

Tako je Ciglica sinonim za dobru tursku kavu već generacijama, nju nosimo u goste, uz nju proživljavamo slatke, ali i gorke životne trenutke. Uz nju se smijemo, plačemo, družimo ili samujemo. Osim što je pijenje kave ritual, mnogo pažnje posvećuje se načinu pripreme, pa tako svaka obitelj ima posebne trikove u pripremi mljevene kave i "tajne" koje taj napitak čine savršenim. A kako u vašoj obitelji izgleda priprema i pijenje kave? Ispunjavaju li mirisi kave vaš dom od ranog jutra ili je kod vas na šalicu najbolje svratiti poslije ručka?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince