Obavijesti

Promo sadržaj

Dođi u subotu na besplatnu radionicu o sigurnosti hrane s food blogerom Hungry Milom

Dođi u subotu na besplatnu radionicu o sigurnosti hrane s food blogerom Hungry Milom
9

Saznaj na besplatnoj edukativnoj radionici s food blogerom Hungry Milom!

Što s ostacima ručka i kako iskoristiti hranu koju ste planirali baciti? Jeste li čuli za akrilamid i zašto ga trebate izbjegavati? Kojih se pravila higijene hrane trebamo pridržavati kod kuće kako bi obitelj bila sigurna? Kako pravilnim čuvanjem hrane produljiti njezinu svježinu, sigurnost i kvalitetu? Znate li razliku između oznaka na hrani „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“?   

Ako je odgovor na neko od ovih pitanja „ne“ ili jednostavno želite saznati više o sigurnosti hrane i smanjiti bacanje hrane u vašem domu, dođite u subotu, 3. rujna od 15.30 do 18.30 sati na besplatnu edukativnu radionicu na jarunskom Food truck festivalu, gdje će food bloger Hungry Mile pripremati ukusne zalogaje i gdje ćete kroz razgovor sa stručnjakom iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu otkriti znanstvenu pozadinu sigurne hrane na vašim tanjurima. 

Dok će pod kuhačom bivšeg natjecatelja kulinarskog showa „3, 2, 1… kuhaj“ nastajati ukusni zalogaji moći ćete, primjerice, saznati kamo s ostacima kuhane tjestenine, kako iskoristiti sir ako mu istječe rok trajanja, što s voćem i povrćem na izmaku, na što pripaziti kod pripreme mesa, kako pravilno rasporediti hranu u hladnjaku... Pokrit će se teme koje uključuju bacanje hrane, higijenu hrane, bolesti koje se prenose hranom, alergene i kontaminante u hrani te ostale korisne i zanimljive informacije.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svi sudionici će putem kviza moći provjeriti i svoje znanje o sigurnosti hrane te osvojiti prigodni poklon. 

Ideja radionice je educirati sve one koji žele znati više o spomenutim temama jer u bogatstvu okusa na našim tanjurima bezbrižno možemo uživati tek onda kada znamo da je hrana koju konzumiramo sigurna. Iako u pravilu sigurnost hrane garantira proizvođač, odnosno subjekt koji je proizvodi, transportira i stavlja na tržište, to vrijedi do trenutka kada je potrošač kupi. Nakon toga, na potrošaču je daljnja odgovornost za njezinu sigurnost - transport od trgovine do kuće, čuvanje u vlastitom domaćinstvu, način pripreme i skladištenja... 

9
| Foto: Hungry Mile

Kako biste sačuvali sigurnost i kvalitetu hrane koju konzumirate, evo nekoliko savjeta: 

  • Razlikujte oznaku „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“. „Upotrijebiti do“ znači da se hrana može konzumirati do datuma navedenog na ambalaži, a nakon njegova isteka više nije sigurna za konzumaciju i mogla bi prouzročiti zdravstvene tegobe. S druge strane, „Najbolje upotrijebiti do“ znači da će hrana, ako se držite uputa za čuvanje, biti sigurna za jelo i nakon isteka datuma na ambalaži, no možda neće imati jednak okus ili teksturu. Stoga je ne morate nužno odmah baciti!  

  • Koristite odvojenu opremu i pribor (poput noževa i dasaka za rezanje) za obradu sirove i termički obrađene hrane poput sirovog mesa, peradi, ribe i plodova mora. 

  • Smanjite količinu akrilamida, koji se može naći u hrani koja sadrži veću količinu škroba (poput krumpira tj. prženih krumpirića). To možete učiniti tako da ga pržite do zlatnožute, a ne smeđe boje. Istog se pravila držite i kada tostirate kruh. 

  • Pravilno skladištenje hrane je jednako bitno kao priprema. Idealno je da pripremite onoliko hrane koliko trebate za jedan obrok, no ako nešto ostane, potrošite u roku od 24 sata. Ne stavljajte toplu hranu u hladnjak, ali i ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.  

  • Vodite računa o rasporedu namirnica u hladnjaku, pri čemu u obzir treba uzeti temperaturu na policama hladnjaka. Izuzetno je važno sirovo meso, meso peradi i ribu držati podalje od druge hrane kako bi se izbjegla kontaminacija i osigurala najbolja moguća higijena. Pripazite da vam ambalaža bude dobro zatvorena i da termički neobrađeno meso ili plodove mora uvijek držite na najnižoj polici hladnjaka, jer ako vam bilo što procuri, neće kapati po hrani na polici ispod. Mliječne proizvode držite na hladnijoj polici, a u ladicama na dnu hladnjaka držite voće i povrće jer je ovdje niža temperatura. Hranu kao što je luk, češnjak, krumpir, citruse i banane treba skladištiti van hladnjaka, na suhom i mračnom mjestu.  

  • Hranu treba zamrzavati u skladu s preporukom proizvođača. Kada se stavlja u zamrzivač treba biti pakirana u posude ili vrećice za zamrzavanje s označenim datumom zamrzavanja te se preporučuje istisnuti višak zraka. Ovisno o vrsti zamrznute hrane, neku treba odmrzavati u hladnjaku, kao npr. meso i ribu, dok drugu ne treba odmrzavati, već odmah pripremati (npr. povrće staviti u kipuću vodu). Također je važno napomenuti da se jednom odmrznuta hrana ne smije ponovo zamrzavati.  

Neke od korisnih informacija o ovim temama možete pronaći na edukativnoj stranici EU bira sigurnu hranu Europske agencije za sigurnost hrane i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a za više savjeta i njihovu primjenu u praksi dođite na edukativnu radionicu 3. rujna na zagrebački Jarun (s lijeve strane ulaza na Food Truck Festival, sa strane šetnice uz jezero). 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj