Promo sadržaj

Komentari 0

Donosimo TOP 5 stvari na koje trebate paziti prije odlaska na skijanje

Donosimo TOP 5 stvari na koje trebate paziti prije odlaska na skijanje

Planirate li kao i velik dio Hrvata ove sezone ići na skijanje, sada je vrijeme za finaliziranje detalja putovanja i boravka. Evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju prije puta

Odaberite destinaciju i rezervirajte smještaj

Organizaciju dobrog zimskog odmora valja započeti čim prije, prvenstveno kako biste našli što bolji smještaj. Rezervaciju možete obaviti sami ili preko agencije, koja često organizira i put do destinacije. Želite li uštedjeti, znajte da postoji velika razlika u terminima. Tako tjedan dana skijanja u terminu od 2. od 9. siječnja 2022. može biti i do 40 posto skuplje nego u tjednu kasnije. Sama ponuda je šarolika i ovisi o preferencijama. Najbliža i najpovoljnija su skijališta u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, dok se na duži period isplati otići na skijališta u Švicarskoj, Francuskoj, Italiji ili Austriji. S obzirom na COVID-19 situaciju, važno je provjeriti sve savjete i mjere za zemlju u koju se putuje.

Nabavite opremu za skijanje

Odlazak na skijanje podrazumijeva i odabir dobre zimske opreme. Must-have su svakako: skije ili snowboard, pancerice, štapovi, kaciga te skijaške naočale. Nemate li svoju opremu, postoji opcija kupnje ili najma opreme na licu mjesta. Pobrinite se i da imate dovoljno tople odjeće. Prilikom boravka u zimskim uvjetima uvijek je dobro imati kvalitetno skijaško odijelo, flis jaknu ili prsluk, rukavice, šal, kapu, debele čarape, buce ili čizme za snijeg. Ne škodi ponijeti i kremu za sunčanje jer su na visinama od samo 1.000 metara UV zrake snažnije čak do 20 posto. Povedite računa i o kupnji ski passa čija cijena ovisi o broju dana. Ski pass se kupuje direktno na stazi te ga je potrebno imati uz sebe.

Proučite kako upotpuniti vrijeme

Za početnike i one koji žele naučiti osnovne tehnike na najefikasniji način, većina skijališta nudi škole skijanja ili snowboardinga. Instruktora rezervirajte na vrijeme. Uz skijanje, postoji puno dodatnog zabavnog sadržaja kojim možete upotpuniti svoje vrijeme. Proučite koje turističke lokacije u blizini vašeg skijališta možete posjetiti ili se počastite saunom u hotelu. Putujete li s djecom, dobro je pri ruci imati edukativan sadržaj. Postoji pregršt aplikacija koje putovanje mogu učiniti zabavnijim: za one mlađe tu je BaDaBum, platforma za razvoj govora kod djece predškolskog uzrasta, Duolingo je izvrstan pratitelj za učenje jezika ili Geo Challenge uz koji učimo o svijetu.

Osigurajte se od nezgoda

Iskusni skijaši ne dopuštaju da im išta pokvari odmor i zato imaju osiguranje, a ove godine Croatia osiguranje ima odličnu ponudu. SKI putno osiguranje moguće je ugovoriti online uz 20% popusta. Osigurajte si vrhunsku zdravstvenu zaštitu tijekom skijaških putovanja u inozemstvu, uz 24/7 telefonsku asistenciju, a što je iznimno važno, i pokriće uslijed oboljenja od Covida-19. Osiguranje vrijedi u svim zemljama EU, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Croatijino putno osiguranje moguće je ugovoriti za jednu ili više osoba pa tako cijena osiguranja za četveročlanu obitelj koja putuje na 8 dana iznosi samo 36,05 kn po osobi. Mala cijena za siguran put.

Pripremite auto na zimske uvjete

Odlučite li na skijanje putovati automobilom, pametno je unaprijed provjeriti stanje na cesti i pripremiti zimsku opremu za automobil. Provjerite i razinu ulja u motoru te razinu tekućine za hlađenje motora. S obzirom na to da odlazak na skijanje zahtjeva i puno zimske opreme, potrebno je imati i dosta mjesta u autu. Dodatan prostor omogućuju automobilski nosači koje je moguće kupiti ili unajmiti na potreban period. Putujete li na skijašku destinaciju prvi put, ne škodi proučiti autokartu. Zadnje, ali ne i manje važno, prije puta se dobro odmorite.

Sada kada ste sve pripremili s ove liste, ostaje vam još provjeriti jeste li sve spakirali. Sretan put i uživajte!