Obavijesti

Promo sadržaj

Donosimo vam odgovore na najčešća pitanja o psima

Donosimo vam odgovore na najčešća pitanja o psima

Anatomski i fiziološki psi dijele puno zajedničkih karakteristika s drugim sisavcima, uključujući i ljude! Ali zbog nekih njihovih ponašanja i fizičkih razlika moramo se češkati po glavi pitajući se: "Zašto to rade?"

Zašto psi imaju mokre nosove?

Sposobnost pasa da prepoznaju mirise do 10 000 puta je osjetljivija od ljudskog nosa. Na primjer, mogu nanjušiti jednu trulu jabuku među 2 MILIJUNA bačava jabuka. Vlažan nos povećava sposobnost hvatanja mirisnih kemikalija u izlučevinama koje proizvode nosne žlijezde. Neki psi ližu svoj nos, pridonoseći izgledu "mokrog nosa" i poboljšavajući proces otkrivanja mirisa jer se te kemikalije obrađuju u centrima za miris u nepcu. Psi također proizvode više sekreta iz nosa kao način regulacije tjelesne temperature. Žlijezde znojnice nalaze se u stopalima i nosu i kao takvi, mokar nos pomaže da se rashlade. Trebam li se brinuti ako moj pas ima suh nos? Ne! Ako je pas inače veseo i zdrav, bez sasušenog iscjetka oko nosnica, suh nos nije pokazatelj bolesti.

Zašto moj pas dahće?

Vratili smo se na jedinstvenu distribuciju znojnih žlijezda kod vašeg šteneta i njegovu sposobnost da se ohladi. Budući da se ne znoje kao ljudi, prekomjerna toplina se gubi dok zrak prolazi dišnim putevima vašeg psa. Dok normalno disanje kod pasa može biti do 30-40 udisaja u minuti, pas koji dahće može izmijeniti zrak do 300-400 puta u minuti. Neki uzroci abnormalnog disanja mogu uključivati ​​stres, bol, endokrine bolesti, toplinski udar i srčane ili respiratorne poremećaje kao što je kolaps dušnika. Ako se vašem psu ne treba opuštati u toplom okruženju , upozorite svog veterinara na abnormalno dahtanje.

Zašto moj pas jede kakicu (izmet)?

Ovo je odvratno, pogotovo ako svjedočite događaju, a zatim vas vaš pas želi veliki, nemarni poljubac. Iz evolucijske perspektive, mame pasa jedu izmet svojih mladih mladunaca kako bi jazbinu održale čistom i bez mirisa koji mogu privući predatore. Neki štenci donose takvo ponašanje u svoj novi dom, iako većina to preraste kako pas sazrijeva; ako nisu na dobro uravnoteženoj prehrani ili imaju probavne smetnje kao što su crijevni paraziti ili bolesti gušterače, takvo ponašanje može potrajati. Neki psi jedu stolicu (koprofagija) jer su pod stresom, jer im je dosadno, jer im se sviđa pažnja koju dobivaju, čak i negativna, ili da bi izbjegli kaznu. Neki psi jedu izmet samo zato što im se sviđa okus! Obeshrabrite priliku da jedete stolicu tako što ćete odmah pokupiti kakicu.

Zašto psi njuše jedni drugima guzice?

Analne žlijezde , koje izlučuju smrdljivu tekućinu, koriste se za označavanje mirisom i identifikaciju. Zbog svog složenog olfaktornog sustava koji osim nosa uključuje komponentu koja se zove Jacobsenov organ, mogu također obraditi mirise koji nemaju prepoznatljiv miris poput feromona. Njuškanje stražnjice je ekvivalent ljudskom rukovanju koje psima omogućuje međusobno prepoznavanje kao individue i identificiranje spola, dobi, varijabilnosti u zdravlju i društvenom poretku. Psi također komuniciraju govorom tijela i fizičkim znakovima ; uzdignuti, mašući repovi ukazuju na sreću, a skupljeni repovi se pojavljuju kada se plaše. Mahanje repom može pomoći u širenju tih kemijskih mirisa kada pozdravljate druge štence. Repovi su korisni za ravnotežu i kretanje, poput kormila plivajućeg retrivera ili repa poput biča kod goniča koji im pomaže promijeniti smjer u tren oka.

Zašto psi hodaju u krug prije nego što legnu?

U danima prije pahuljastih jastuka, psi su morali sami spremati krevet. Poravnavši travu i grmlje za sebe i svoje mlade, napravili su udobno gnijezdo i istjerali stvorenja poput zmija. Češanje daje miris njihovom krevetu izražen malim žlijezdama u stopalima, dodatno definirajući prostor kao njihov vlastiti. Iako smo pripitomili kućne ljubimce, neka od ovih instinktivnih ponašanja i funkcionalnih anatomskih značajki dio su onoga što pse čini tako fascinantnim stvorenjima

Zašto me moj pas liže?

Poput lajanja i zavijanja, lizanje je oblik pseće komunikacije. Psi su instinktivno privučeni lizanju od samog rođenja dok mama pas liže bebe kako bi ih hranila i brinula se za njih . Ova se navika kod starijih pasa pretvara u pokornu gestu privrženosti. Psi također vole slan okus naše kože, zbog čega neki psi vole davati poljupce nakon vježbanja (Fuj!). Ali uglavnom, ako vam pas liže lice, on samo pokušava reći: "Volim te."

Kako mogu spriječiti svog psa da laje?

Ovo pitanje staro je koliko i odnos čovjeka i psa. Odgovor leži u treningu. Većina pasa laje kako bi upozorila svoje vlasnike ili druge pse na nešto zanimljivo, bilo da se radi o vjeverici ili jelenu, automobilu ili poštaru. Učenje vašeg psa da ne laje može uključivati ​​nekoliko različitih metoda. Trening pozitivnog pojačanja uči pse da ignoriraju vanjske smetnje nagrađujući vašeg psa za tiho ponašanje, kao što je prolazak pored drugog psa na ulici bez lajanja. Štene brzo nauči da šutnjom zarađuje poslasticu, dok lajanjem ne dobiva ništa .

Koja cjepiva moj pas treba primiti?

Baš kao i cijepljenja za ljude, cijepljenja za pse spadaju u dvije kategorije: neophodna i neobvezna. Iako se zakoni razlikuju od države do države, psi se obično morajunjednom u dvije godine cijepiti protiv bjesnoće kako bi se spriječilo širenje ove opasne bolesti.

Ostala osnovna cjepiva su:

  • Parvovirus pasa

  • Virus kuge

  • Adenovirus-2

Non-Core, ili izborna cjepiva, uključuju Bordetellu, Lymesku bolest, leptospirozu i pseću influencu

Trebam li svom psu prati zube?

Odgovor je: Apsolutno! Njega zuba za pse jednako je važna kao i cijepljenje i druge preventivne zdravstvene mjere koje poduzimate za svog psa. Baš kao i kod ljudi, psi su skloni kamencu i plaku, koji se mogu nakupiti i putovati ispod ruba desni, uzrokujući gingivitis, parodontitis i u ekstremnim slučajevima infekcije krvi. Procjenjuje se da će do dvije godine starosti većina pasa imati neki oblik bolesti zuba , no to se lako može spriječiti ako psu redovito perete zube i vodite ga veterinaru na godišnje preglede i čišćenja.

Koliko često trebate kupati psa?

Za razliku od mačića, psi se ližu, ali se zapravo ne kupaju sami. I, za razliku od netaknute kućne mačke, vjerojatnije je da će se vaš pas zaprljati na otvorenom. Stoga ćete psa morati kupati povremeno kako bi bio čist i zdrav.

Kako znati kada okupati svog psa? Postoje dva puta za kupanje vašeg psa : kada se on ili ona znatno zaprljaju, kao što je nakon plivanja u mutnoj vodi, i vaše redovito planirano kupanje. Koliko često ćete kupati svog psa ovisi o pasmini vašeg psa . Na primjer, bezdlake pasmine trebaju najviše kupanja, a bezdlake pse treba kupati jednom tjedno kako bi im koža bila zdrava. Pse s krznom i pse s dugom dlakom ne treba često kupati, sve dok redovito četkate dlaku svog psa. Dobro kupanje svakih 4-6 tjedana trebalo bi biti dovoljno da im dlaka ostane sjajna i zdrava.

 

Sadržaj je preuzet s k-9.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Plodine stigle i u Korenicu
PROMO

Plodine stigle i u Korenicu

Otvorenjem supermarketa u Korenici, Plodine su dosegle broj od ukupno 134 supermarketa diljem Hrvatske, te najavljuju nastavak širenja maloprodajne mreže.

Otkriveno tko stoji iza slogana "Dobar izbor Zlatnog vrijedi!"
PROMO

Otkriveno tko stoji iza slogana "Dobar izbor Zlatnog vrijedi!"

U jeku izborne kampanje i brojnih poruka koje nas okružuju svaki dan, nismo mogli ne primijetiti jednu koja će se svidjeti svima
Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću
PROMO

Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću

Matko Šišak u Vukomeriću vodi akademiju prirodnog graditeljstva, gdje se polaznici kroz 12 dana uče graditi kuće od prirodnih materijala poput drva, slame i gline