Obavijesti

Promo sadržaj

Dr. M. Jovančević: Sve što morate znati o sunčanju beba i djece

Dr. M. Jovančević: Sve što morate znati o sunčanju beba i djece
5

Zašto je sunce neophodno za razvoj djeteta te kako i čime dijete zaštititi bez štetnih posljedica

Sunce je izvor života na zemlji i da nema sunca ne bi bilo ni nas ni prirode oko nas. Za ljudski organizam sunčeve UV zrake su neophodne jer sintetiziraju vitamin D koji pospješuje apsorpciju kalcija neophodnog za jake i zdrave kosti što je naročito bitno u dječjoj dobi kada se organizam razvija. Djeca provode tri puta više vremena na otvorenom od odraslih, a kako je njihova koža pet puta tanja od kože odraslih pretjerano izlaganje kože UV zrakama može dovesti do akutnog oštećenja kože, ubrzanog starenja kože, infekcija, ali i razvoja tumora, karcinoma i melanoma.

Lagana pamučna odjeća, šeširi, naočale i boravak u hladu su preporučljivi, ali nisu dovoljni za zaštitu jer se sunčeve zrake reflektiraju čime gotovo da se ne umanjuje njihov intenzitet te boravak na suncu bez zaštitne kreme nije nikako preporučljiv.

Više o proizvodima

Kako odabrati pravu kremu za dijete?

Kreme za zaštitu dojenčadi i djece trebaju imati visoki zaštitni faktor SPF 50+ ili SPF 50 jer jedino visoka zaštita pruža sigurnost od UVA i UVB zraka koje su štetne za kožu i zdravlje. Ukoliko je boravak na suncu vezan uz kupanje svakako bi trebalo izabrati kremu koja je otporna na vodu.

Kemijska ili prirodna zaštita?

Zaštitu od UV zraka u kremama pružaju filteri koji mogu biti kemijski ili prirodni. Kemijski filteri prodiru u kožu i apsorbiraju se u njoj, mogu uzrokovati alergijske reakcije, a neki poput Benzophenone 3-5, Ethylhexyl Methoxycinnamate i 4-Methylbenzylidene Campor filtera čak dovode i do hormonalnih promjena. Takvi filteri ne samo da su opasni za djecu i odrasle nego je dokazano da su uzrok i genetskih promjena na životinjama i biljkama u moru te treba biti jako oprezan kada se radi o kemijskim filterima.

Prirodni – mineralni filteri su daleko sigurniji izbor kada je zaštita od sunca u pitanju, ali i tu treba biti oprezan. Titanium dioxide, zinc oxide ili methylene bisbenzotriazolyl tetramethylbutylophenol se vrlo često pojavljuju u nano obliku, nano čestice prodiru kroz staničnu membranu i izazivaju genetske promjene. Prirodni filteri u nano obliku nisu poželjni na koži djece, trudnica ni dojilja jer je dokazana njihova toksičnost. 

Kakvu zaštitu koristiti?

Roditelji koji ne žele izlagati svoje dijete riziku kemijskih ili nano mineralnih filtera trebali bi potražiti sredstva za sunčanje na bazi navedenih prirodnih – mineralnih filtera, ali bez nano čestica. Takva zaštita je potpuno sigurna za bebe, djecu i mlade mame jer se ona ne upija u kožu nego se zadržava na površini kože gdje reflektira štetne UV zrake. S obzirom da se ne upija u kožu poput kemijskih i mineralnih nano filtera potrebna je manja količina takve zaštite pa jedno takvo pakiranje zna biti dostatno za cijelu sezonu čak i za dvoje djece. Sigurni proizvodi za sunčanje vrlo često nose i certifikat organske kozmetike – ECOCERT kako bi roditelji bili potpuno sigurni u prave, ekološke prirodne sastojke i njihovu neškodljivost.

Više o proizvodima

Jedan od proizvođača koji vodi brigu o učinkovitim, ali ne štetnim sastojcima u kozmetici je francuska ALPHANOVA koja zadovoljava sve sigurnosne kriterije po pitanju njege i zaštite kože dojenčadi i djece, ali i odraslih. Alphanovine formule su prirodne, ne sadrže nano čestice, zinc oxide, alkohol, parabene, fenoksietanol, kemijske filtere ni umjetne mirise. Alphanova proizvodi za sunčanje su ECOCERT i Vegan certificirani.
          
Alphanova za bebe ( 0 – 36 mj.) ima 2 proizvoda za sunčanje – kremu SPF50+ i mlijeko SPF50 koji su bez mirisa i hipoalergeni – pogodni i za osjetljivu i kožu sklonu atopiji, njihova izvrsnost je popraćena i preporukom francuskog Instituta za kozmetiku.

Više o proizvodima

Za djecu ( 3 – 12 god ) Alphanova u ponudi ima 2 mlijeka sa SPF50 i SPF30 zaštitnim faktorima. Mlijeka su obogaćena marelicom i vanilijom čija kombinacija mirisa se jako sviđa djeci.

Više o proizvodima

Ako želite znati više o zaštiti beba i male djece od sunca kliknite ovdje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 92 eura, među kojima su kupon za Wolt od 20 €, Lidl kupon od 15 €, Horizont Shop kupon od 15 € te mnogi drugi

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!
U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza
PROMO

U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza

Jeste li kad čuli za tihi i održivi luksuz? Ante Vrban, nagrađivani arhitekt iz Šibenika, predviđa da će upravo ti pojmovi postati budućnost u izgradnji.