Obavijesti

Promo sadržaj

Ekološka zamjena za pesticide - startup Greener i Germania zajedno ka održivom

Ekološka zamjena za pesticide - startup Greener i Germania zajedno ka održivom
2

Korištenje štetnih kemikalija u poljoprivredi I proizvodnji hrane ima izuzetno negativne posljedice na okolinu i zdravlje ljudi, a u skladu sa smjernicama Europske Unije traže se nova rješenja za smanjenje uporabe pesticida.

Startup GREENER razvija sustav koji otapanjem ozona u vodi ili primjenom u svojstvu biofumiganta uspješno suzbija štetne organizme u plastenicima i skladišnim prostorima. Dosadašnjim istraživanjem postigli su učinkovitost od 60 – 98 % ovisno o kulturi i štetniku. 

Korištenjem umjetne inteligencije tehnologija će ciljano i pravovremeno suzbijati štetnike ovisno o vanjskim čimbenicima i zadanim parametrima. Uz smanjenje negativnog učinka na okoliš tehnologija osigurava i smanjenje troškova te jednostavan način primjene. Rješenje je kreirao tim s Agronomskog fakulteta, izv. prof. dr. sc.  Darija Lemić, Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr. i Pave Ninčević, univ. bacc. ing. agr. 

Podršku u daljnjem razvoju inovativne i zelene ideje dobili su sada i od Germanije Sport koja im je donirala novčana sredstva u iznosu od 25.000 kuna. 

germania

 “Tehnologija je primjenjiva i šire, u skladištenju hrane i kod uzgoja na otvorenom. Naš startup je u najranijoj fazi razvoja, stvaranju funkcionalnog prototipa, a nastao je kao rezultat akademskog istraživanja utjecaja ozona na skladišne kukce. Priliku smo prepoznali u smjernicama EU da se do 2030. smanji upotreba pesticida za 50 posto i poveća ekološka proizvodnja za 25 %”, naglašava Helena Virić Gašparić, direktorica i osnivačica tvrtke GREENER. 

Ovaj se startup, prema izboru NovacHR-a, Jutarnjeg lista i Hanza Medie, našao u Top25 startupova za pratiti tijekom 2022 godine. U žiriju je sudjelovalo 14 članova koji su vrsni poznavatelji startup ekosustava, a birali su između 120 predloženih kandidata. 

Održivi razvoj, ekologija, podrška obrazovanju i ženskom poduzetništvu su u vrhu prioriteta našeg društveno odgovornog poslovanja. Upravo iz tog razloga smo s velikim zadovoljstvom  podržali razvoj ove sjajne ideje, jer se u potpunosti poklapa sa našim ciljevima“, istaknula je Kristina Džigurski iz Germanije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu
Od 22. do 27. travnja, održavaju se besplatni Dani tehničke ispravnosti motocikala
PROMO

Od 22. do 27. travnja, održavaju se besplatni Dani tehničke ispravnosti motocikala

Broj novoregistriranih motocikala u porastu