Promo sadržaj

Komentari 0

Evo kako uspješno liječiti i usporiti razvoj osteoartritisa

Evo kako uspješno liječiti i usporiti razvoj osteoartritisa

Osteoartritis je kronična degenerativna bolest zglobova koja pogađa gotovo svaku drugu osobu stariju od 55 godina. Oboljeli često trpe i toleriraju bol, premda nema potrebe jer postoje način koji olakšavaju i ublažavaju simptome

Osteoartritis nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a prate ga simptomi poput bolova, oticanja, ukočenosti, otežane pokretljivosti i osjećaja škripanja u zglobovima, najčešće u koljenima, šakama, kukovima i kralježnici. Oni koji pate od ove bolesti potvrdit će da navedeni simptomi uvelike narušavaju kvalitetu života, a s godinama se pogoršavaju, zbog čega je osteoartritis jedan od vodećih uzročnika invaliditeta u starijoj populaciji i velik javnozdravstveni problem. Upravo zbog toga rana dijagnoza od izuzetne je važnosti za dobrobit opće populacije. 

Edukacija i rana dijagnoza trebaju biti prioritet

Osteoartritis predstavlja veliko i vrlo značajno individualno i društveno opterećenje. Štoviše, reumatolozi smatraju kako se, zbog starenja stanovništva te zbog sjedilačkog načina života i smanjene razine tjelesne aktivnosti, koje potiču trenutnu pandemiju pretilosti, očekuje da će broj oboljelih od osteoartritisa i dalje rasti. Osim toga, postojeće terapijske mogućnosti su vrlo ograničene, pa se kontinuirano ulažu golemi napori u razvoj učinkovitijih tretmana i lijekova koji će potencijalno usporiti progresiju bolesti.

Međutim, velik problem je to što oboljeli toleriraju bol i onesposobljenost misleći kako su to neizbježne posljedice starenja. Međutim, izuzev dobi, čimbenici rizika često su uvjetovani načinom života, pa su pretilost i oslabljena funkcija mišića, uz ozljedu zglobova, najčešći uzrok ove bolesti. Danas znamo da su, između ostalog, tjelovježba i kretanje općenito te održavanje optimalne tjelesne težine ključ dobrog zdravlja i vitalnosti u starijoj dobi. Zato su edukacija, aktivan način života i regulacija tjelesne težine prvi korak u usporavanju progresije ove kronične bolesti. 

Old,Man,With,Back,Pain

Naime, ako se uspori progresija (napredovanje) bolesti, moguće je izbjeći kirurško liječenje (zamjenu zgloba protezom), koje je u uznapredovaloj fazi najčešće jedino rješenje. Osim toga, ranom dijagnozom, dok se simptomi još nisu pogoršali, otvaraju se mogućnosti za jednostavnije i učinkovitije ublažavanje simptoma, a jedan takav lijek pokazao se uspješnim posljednjih nekoliko godina.

Lijek koji suzbija bol i upalu te usporava razvoj bolesti

Uporaba kristaličnoga glukozaminsulfata preporuka je Europskog društva za kliničke bolesti i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa, kao prvi korak dugotrajne terapije za ovu bolest. Naime, kliničke studije dokazuju da kristalični glukozaminsulfat snažnije suzbija bol od paracetamola te jednako dobro kao i nesteroidni antireumatici. Međutim, na tržištu postoje mnogi pripravci koji sadrže glukozamin, ali jedino je kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem. No, možda najvažnije, osim što suzbija bol, ovaj lijek odgađa progresiju bolesti, zbog čega je već spomenuta rana dijagnoza od velike važnosti kako bi kvaliteta života oboljelih ostala na zadovoljavajućoj razini. 

Senior,Couple,Doing,Sport,Outdoors,,Jogging,On,A,Forest,Road

O usporavanju progresije bolesti svjedoče studije koje pokazuju da je kod bolesnika koji su u liječenju osteoartritisa koljena najmanje 12 mjeseci koristili kristalični glukozaminsulfat značajno smanjena potreba za totalnom endoprotezom. U petogodišnjem praćenju potreba za totalnom endoprotezom koljena smanjena je 57%. Veliko je to i važno otkriće ako uzmemo u obzir da oboljeli od osteoartritisa sa simptomima ove bolesti žive i po 20 godina. 

Ovaj se lijek, pod nazivom Arthryl®, na našem tržištu pojavio tek prije nekoliko godina, a zahvaljujući pozitivnim iskustvima, liječnici ga sve češće preporučuju. Arthryl® je dostupan bez recepta u svim ljekarnama, a prije uporabe možete se konzultirati sa svojim liječnikom. U svakom slučaju, čini se da će budućnost oboljelih od osteoartritisa uz ovaj lijek biti barem malo, ako ne i mnogo lakša. 

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROčITATI UPUTU O LIJEKU. ZA OBAVIJESTI O INDIKACIJAMA, MJERAMA OPREZA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEčNIKA ILI LJEKARNIKA.

Plaćeni oglas o lijeku