Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Evo kako uspješno liječiti i usporiti razvoj osteoartritisa

Evo kako uspješno liječiti i usporiti razvoj osteoartritisa

Osteoartritis je kronična degenerativna bolest zglobova koja pogađa gotovo svaku drugu osobu stariju od 55 godina. Oboljeli često trpe i toleriraju bol, premda nema potrebe jer postoje način koji olakšavaju i ublažavaju simptome

Osteoartritis nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a prate ga simptomi poput bolova, oticanja, ukočenosti, otežane pokretljivosti i osjećaja škripanja u zglobovima, najčešće u koljenima, šakama, kukovima i kralježnici. Oni koji pate od ove bolesti potvrdit će da navedeni simptomi uvelike narušavaju kvalitetu života, a s godinama se pogoršavaju, zbog čega je osteoartritis jedan od vodećih uzročnika invaliditeta u starijoj populaciji i velik javnozdravstveni problem. Upravo zbog toga rana dijagnoza od izuzetne je važnosti za dobrobit opće populacije. 

Edukacija i rana dijagnoza trebaju biti prioritet

Osteoartritis predstavlja veliko i vrlo značajno individualno i društveno opterećenje. Štoviše, reumatolozi smatraju kako se, zbog starenja stanovništva te zbog sjedilačkog načina života i smanjene razine tjelesne aktivnosti, koje potiču trenutnu pandemiju pretilosti, očekuje da će broj oboljelih od osteoartritisa i dalje rasti. Osim toga, postojeće terapijske mogućnosti su vrlo ograničene, pa se kontinuirano ulažu golemi napori u razvoj učinkovitijih tretmana i lijekova koji će potencijalno usporiti progresiju bolesti.

Međutim, velik problem je to što oboljeli toleriraju bol i onesposobljenost misleći kako su to neizbježne posljedice starenja. Međutim, izuzev dobi, čimbenici rizika često su uvjetovani načinom života, pa su pretilost i oslabljena funkcija mišića, uz ozljedu zglobova, najčešći uzrok ove bolesti. Danas znamo da su, između ostalog, tjelovježba i kretanje općenito te održavanje optimalne tjelesne težine ključ dobrog zdravlja i vitalnosti u starijoj dobi. Zato su edukacija, aktivan način života i regulacija tjelesne težine prvi korak u usporavanju progresije ove kronične bolesti. 

Old,Man,With,Back,Pain

Naime, ako se uspori progresija (napredovanje) bolesti, moguće je izbjeći kirurško liječenje (zamjenu zgloba protezom), koje je u uznapredovaloj fazi najčešće jedino rješenje. Osim toga, ranom dijagnozom, dok se simptomi još nisu pogoršali, otvaraju se mogućnosti za jednostavnije i učinkovitije ublažavanje simptoma, a jedan takav lijek pokazao se uspješnim posljednjih nekoliko godina.

Relativna novost u liječenju ove bolesti uporaba je kristaličnoga glukozaminsulfata, koji djeluje analgetski, protuupalno te usporava pogoršanje bolesti. 

Lijek koji suzbija bol i upalu te usporava razvoj bolesti

Uporaba kristaličnoga glukozaminsulfata preporuka je Europskog društva za kliničke bolesti i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa, kao prvi korak dugotrajne terapije za ovu bolest. Naime, kliničke studije dokazuju da kristalični glukozaminsulfat snažnije suzbija bol od paracetamola te jednako dobro kao i nesteroidni antireumatici. Međutim, na tržištu postoje mnogi pripravci koji sadrže glukozamin, ali jedino je kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem. No, možda najvažnije, osim što suzbija bol, ovaj lijek odgađa progresiju bolesti, zbog čega je već spomenuta rana dijagnoza od velike važnosti kako bi kvaliteta života oboljelih ostala na zadovoljavajućoj razini. 

Senior,Couple,Doing,Sport,Outdoors,,Jogging,On,A,Forest,Road

O usporavanju progresije bolesti svjedoče studije koje pokazuju da je kod bolesnika koji su u liječenju osteoartritisa koljena najmanje 12 mjeseci koristili kristalični glukozaminsulfat značajno smanjena potreba za totalnom endoprotezom. U petogodišnjem praćenju potreba za totalnom endoprotezom koljena smanjena je 57%. Veliko je to i važno otkriće ako uzmemo u obzir da oboljeli od osteoartritisa sa simptomima ove bolesti žive i po 20 godina. 

Ovaj se lijek, pod nazivom Arthryl®, na našem tržištu pojavio tek prije nekoliko godina, a zahvaljujući pozitivnim iskustvima, liječnici ga sve češće preporučuju. Arthryl® je dostupan bez recepta u svim ljekarnama, a prije uporabe možete se konzultirati sa svojim liječnikom. U svakom slučaju, čini se da će budućnost oboljelih od osteoartritisa uz ovaj lijek biti barem malo, ako ne i mnogo lakša. 

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROčITATI UPUTU O LIJEKU. ZA OBAVIJESTI O INDIKACIJAMA, MJERAMA OPREZA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEčNIKA ILI LJEKARNIKA.

Plaćeni oglas o lijeku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle