Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Grad Đurđevac poduzetnicima osigurao glavne projekte i građevinske dozvole

Grad Đurđevac poduzetnicima osigurao glavne projekte i građevinske dozvole
2

Radovi na poslovnoj zoni A sjever, u koje je uloženo gotovo 11 milijuna kuna, u Gradu Đurđevcu službeno su gotovi

Poduzetnicima iz tog dijela Podravine osigurana je osnovna infrastruktura za početna ulaganja, kao i preduvjeti za daljnji razvoj poslovanja. 

Mogućnost rasta i razvoja gospodarstva, kao i razvijanje poduzetništva u Gradu Đurđevcu i Koprivničko-križevačkoj županiji, nudi se kroz potencijal nove poslovne zone A sjever s površinom od 230.000m2. Projekt „Razvoja infrastrukture poslovne zone A sjever u Đurđevcu“ rezultat je ugovorenih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., dok je projekt  85% sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Jedinstven model na području Republike Hrvatske

U cilju poticanja ulaganja, poduzetnicima je ponuđen jedinstven model, koji prvenstveno olakšava administrativne barijere izdavanja sve potrebne dokumentacije za izgradnju poslovnih hala i prostora. Grad Đurđevac će ulagačima ishoditi građevinske dozvole za izgradnju, kojima prethode osigurani glavni projekti za izgradnju poduzetničkih prostora, na posebnom dijelu poslovne zone. Investitori i poduzetnici svoje poslovne prostore i hale mogu izabrati u površinama od 360 m² do 1.680 m², s omogućenom etažnom gradnjom. 

Olakšavanje administrativnih barijera znači i bržu realizaciju ulaganja. Također, uz pristupačan model poduzetnicima i ulagačima osigurana je stimulativno - povoljna financijska konstrukcija. Građevinsko zemljište u poslovnoj zoni A sjever u Gradu Đurđevcu poduzetnici će moći kupiti po cijeni od 0,67 kn/m², što je 99% manja cijena od početnih 67,09 kn. Bez obzira na djelatnost kojom se poduzetnik bavi, u slučaju da djeluje na području grada Đurđevca te seli djelatnost u poslovnu zonu A sjever, cijena ostaje umanjena za isti iznos.

Maksimalna potpora s ciljem otvaranja novih radnih mjesta

Gradsko vijeće Grada Đurđevca prošle godine donijelo je Program olakšica i poticaja investitorima i poduzetnicima u poslovnim zonama Grada Đurđevca, s ciljem snažnog poticanja i privlačenja ulagača te otvaranja novih radnih mjesta. Grad je također donio odluku kojom su poduzetnici, ukoliko svoje poslovanje presele u poslovnu zonu A sjever, oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, kao i komunalne naknade u stopostotnom iznosu za prvih 5 godina poslovanja. Uz to, ukoliko je riječ o građevinskoj parceli na području poslovne zone unutar koje se obavljaju proizvodne djelatnosti, u skladu s postotkom izgrađenosti, moguće je dobiti i narednih 5 godina oslobođenja plaćanja komunalnog doprinosa i naknada.     

Pogled u budućnost

Ključ i vizija razvoja Grada Đurđevca je u razvoju poduzetništva. Priprema za ulaganja, u trenutno uspješno realiziran projekt izgradnje poslovne zonu A sjever započela je 2013. godine. U Gradu Đurđevcu plan je izgraditi i poslovnu zonu B, no trenutno se čekaju natječaji iz nove financijske perspektive od 2021. do 2027. godine kojima će se financirati izgradnja infrastrukture.

Poslovna zona A sjever nalazi se na lokaciji s mnogo prednosti. Izgrađena je popratna infrastruktura unutar poslovne zone te prometna infrastruktura koja uvjetuje aktivaciju zone. Realizacijom projekta izgradnje poslovne zone A sjever i pružanjem jedinstvenog administrativnog modela uz dodatne potpore siguran je put prema uspjehu, ali i pokazatelj da se trud i rad definitivno isplati.