Obavijesti

Promo sadržaj

HEP će izgraditi dodatnih 11 sunčanih elektrana: Do 2030. se očekuje 700 MW energije

HEP će izgraditi dodatnih 11 sunčanih elektrana: Do 2030. se očekuje 700 MW energije

Zahvaljujući nikad većim ulaganjima, HEP potiče razvoj domaće industrije te gradi zeleno, tehnološki napredno gospodarstvo 21. stoljeća

Cres, Marici kod Žminja, Obrovac, Stankovci, Vrlika i Kaštelir 2 danas su gradilišta HEP-ovih sunčanih elektrana. Kod Kaštelira u Istri, prva naša sunčana elektrana radi već gotovo dvije godine, a odnedavno i sunčana elektrana na Visu.  U pokusnom je radu Korlat, naša prva vjetroelektrana, uz koju će se izgraditi i velika sunčana elektrana. U suradnji općinama i gradovima  HEP će izgraditi dodatnih 11 sunčanih elektrana, a u planu su i elektrane na desetak drugih lokacija širom Hrvatske. Samo na projektima sunčanih elektrana, čitavu ćemo Hrvatsku pretvoriti u jedno veliko gradilište.

U elektranama se ugrađuje oprema hrvatskih proizvođača, od fotonaponskih modula i pretvarača, preko kabela i transformatora do rješenja za ugradnju baterijskih spremnika. Na taj način potičemo razvoj znanja i sposobnosti domaće industrije te zajedno gradimo zeleno, tehnološki napredno gospodarstvo 21. stoljeća.

Zelenu energiju proizvodimo već 125 godina

Do 2030. izgradit ćemo 700 MW sunčanih i vjetroelektrana. Toliko iznosi snaga nuklearke u Krškom. Tako će struja u Hrvatskoj postati još zelenija. Već danas polovinu struje proizvodimo iz obnovljivih izvora, uglavnom iz vode. Hidroelektrane su vrijednost koju razvijamo, čuvamo i održavamo. Prije 125 godina, točnije 28. kolovoza 1895. pored slapova rijeke Krke nikla je jedna od prvih hidroelektrana na svijetu na izmjeničnu struju. Jedna njena gotovo pa vršnjakinja, hidroelektrana Ozalj, i danas radi i proizvodi zelene kilovatsate. Zahvati na njenoj revitalizaciji su pri kraju, na više hidroelektrana su već

završeni, a u pripremi je revitalizacija njih još nekoliko.

Pokrećemo gospodarstvo, ljude i ideje

Održavamo postojeće, ali i gradimo nove hidroelektrane, kao što je druga faza hidroenergetskog sustava Senj, što je najveći projekt HEP-a u samostalnoj Hrvatskoj. Sva naša gradilišta hidroelektrana, sunčanih i vjetroelektrana, na lokacijama širom Hrvatske, već danas se mogu obići električnim automobilom, puneći ga usput isključivo na više od 200 naših ELEN punionica.

Pokrećemo automobile, strojeve, projekte, ljude i ideje. Zahvaljujući nikad većim ulaganjima, pokrećemo nacionalno gospodarstvo. Pokrećemo Hrvatsku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.