Obavijesti

Promo sadržaj

Hrvatski ječam za Karlovačko pivo

Hrvatski ječam za Karlovačko pivo
1

Kada govorimo o kompanijama koje podupiru održivi razvoj i posluju u skladu s njegovim načelima, potrebno je spomenuti i tvrtku HEINEKEN Hrvatska. O svemu što je tvrtka postigla dovoljno govore podaci za 2017. godinu

Kompanija HEINEKEN Hrvatska objavila je neka od svojih postignuća na području održivosti u protekloj godini. U skladu sa strategijom „Stvaramo bolji svijet“ ostvaren je napredak u svim ključnim segmentima održivog poslovanja – bilo da je riječ o očuvanju prirode, sigurnosti na radnom mjestu, kvaliteti života lokalne zajednice ili promicanju odgovorne konzumacije alkohola.

Podrška domaćoj poljoprivredi

Važan aspekt održivog poslovanja kompanije uključuje i održivu nabavu sirovina domaćeg podrijetla. Tako je 2014. godine pokrenut projekt nabave domaćeg ječma za Karlovačko pivo te se otada uspješno provodi u partnerstvu s Poljoprivredno prehrambenim kompleksom iz Nove Gradiške i Slavonija sladom. Konkretno, to znači da se za Karlovčko pivo koristi ječmeni slad proizveden od 100% hrvatskog ječma. Time se izravno podupire domaća poljoprivreda i održivost domaće proizvodnje pivarskog ječma, a to pokazuje i statistika. Od 2013./14. do 2016./17. otkupljena količina ječma gotovo se udvostručila (povećanje od čak 84%), broj OPG-ova koji uzgajaju ječam povećao se za 18%, a površina polja zasijanih pivarskim ječmom za 21%.

Nadalje, redovitim ulaganjima kompanija neprestano nastoji smanjiti štetan utjecaj na okoliš. Najveća investicija u 2017. godini bilo je zeleno skladište u krugu pivovare u Karlovcu. Skladišni prostor površine 5.100 m² izgrađen je prema principima zelene gradnje, što je pomoglo da se maksimalno smanji utjecaj na okoliš tijekom, ali i nakon izgradnje. Prilikom izgradnje fokus je bio na energetskoj učinkovitosti, korištenju kvalitetnih, ekološki prihvatljivih materijala te smanjenju količine otpada pa je tako objekt svrstan u energetski razred A+.

Osim toga, u 2017. kompanija HEINEKEN Hrvatska u svojoj pivovari u Karlovcu koristila je električnu energiju (ZelEn) dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. Pored toga, emisija CO₂ smanjena je sa 6,3 kg na 6,2 kg/hl u odnosu na 2016. godinu, potrošnja vode manja je za 40% od 2008. godine, a nereciklirani industrijski otpad za čak 86% također od 2008. Važno je istaknuti i da je 11% više piva u 2017. prodano u povratnim staklenim bocama – ambalaži koja je ekološki prihvatljivija.

Briga o lokalnoj zajednici

Također, HEINEKEN Hrvatska je nastavio brinuti i o zajednici u kojoj posluje pa je prošle godine u razne projekte i lokalne inicijative uložio 983.000 kuna. Nastavljena je i podrška projektu KAkvart koji doprinosi društvenoj dobrobiti lokalne zajednice. Pokrenuo ga je Grad Karlovac, a cilj mu je unaprijediti kvalitetu života građana na širem karlovačkom području, i to kroz poticanje mjesnih odbora i građana da se aktivno uključe i volontiraju u realizaciji lokalnih projekata.

Osim o zajednici, kompanija brine i o svojim zaposlenicima. Tako je u 2017. zahvaljujući internoj kampanji „Hvala što ne jurite“ smanjen broj mjesečnih upozorenja za prebrzu vožnju za čak 94% što je pivovari u Karlovcu donijelo nagradu središnjice u Nizozemskoj. Uz zaposlenike, tu su i potrošači među kojima kompanija promiče odgovornu konzumaciju alkohola. Stoga je 10% lanjskog budžeta za oglašavanje brenda Heineken® potrošeno na kampanju odgovorne konzumacije #Herowanted.


Pokretanje videa...

02:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Poražavajući podaci: rajčicu uvozimo iz čak 17 zemalja!
MOŽETE LI VJEROVATI?

Poražavajući podaci: rajčicu uvozimo iz čak 17 zemalja!

Hrvatska uvozi kineski češnjak i grčku lubenicu, dok domaći proizvođači istih namirnica očajavaju. Kako stvari stoje, još uvijek se ne nazire rješenje ovog problema, no neke tvrtke su uvidjele važnost domaće proizvodnje

Znate li koliko se izvora pitke vode nalazi u Hrvatskoj?
REAGIRAJMO NA VRIJEME

Znate li koliko se izvora pitke vode nalazi u Hrvatskoj?

Možete li zamisliti da se jednog dana sa stanovnicima susjednog grada borite za litru pitke vode? Iako na prvu zvuči komično, upravo nas to čeka u budućnosti ako ne poduzmemo prave korake na vrijeme
Ne razlikujemo smeće i otpad, a za planet ne marimo
MOŽE NAS BITI SRAM!

Ne razlikujemo smeće i otpad, a za planet ne marimo

Kažu da je za usvajanje novih navika potreban 21 dan, a gotovo svatko od nas ima navike kojima svakodnevno uništavamo planet. Kako bismo nešto promijenili moramo najprije promijeniti sebe i svoj stil života