Obavijesti

Promo sadržaj

Idealna namirnica, a jedemo je premalo – zašto nam riba treba biti češće na jelovniku?

Idealna namirnica, a jedemo je premalo – zašto nam riba treba biti češće na jelovniku?

Proljeće je obično vrijeme kada se zimom uspavana osjetila bude, a naše tijelo ima sve veću potrebu za unosom laganije, posnije hrane.

Dodatno, u vrijeme korizme, razdoblju u kojem mnogi razmišljaju o nekoj vrsti odricanja ili promjeni navika, zdrave namirnice među kojima svakako prednjači riba, počinju dobivati sve više mjesta u našoj prehrani.

Vrijeme je to u godini kada se na ribu i riblje delikatese tradicionalno obraća više pozornosti no inače, zbog čega se na policama traže i prigodne kuharice ili se listaju stari, pomalo zaboravljeni recepti koji se brižljivo prenose s koljena na koljeno. U svakom slučaju, ako ste u potrazi za savjetima što pripremiti, Konzum vam donosi mnoštvo savjeta kako najbolje pripremiti ribu i odličnih recepata.

Bogatstvo iz mora – nekad i danas

Osim što je nutritivno bogata, riba je za primorskog, mediteranskog čovjeka nekada predstavljala i glavno sredstvo ekonomske egzistencije - njome je trgovao, prehranjivao obitelj ili pomagao zajednicu. Danas, promjenom vremena i običaja, više nije neophodno živjeti na morskoj obali ili u njezinom neposrednom zaleđu kako bi se na našem tanjuru našla svježa riba.

Zbog brojnih minerala i vitamina te kao prirodni izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, riba još od davnine ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i održavanju uravnotežene prehrane. Uskrsno okupljanje nezamislivo je bez ove namirnice, a od Jadrana, do Istre, gdje se tradicionalno pripremaju posutice s inćunima zaprženima na maslinovom ulju, bakalar na bijelo ili riba s broskvom, pa do Baranje i Srijema gdje se uživa u kontinentalnom fišu, naši se tanjuri razlikuju samo po načinima pripreme ribe.

Mnogim kupcima upravo je Konzum glavno odredište koje nudi bogat izbor uvijek svježe ribe. Kao najveći maloprodajni lanac koji aktivno podupire lokalne proizvođače, Konzum u suradnji s domaćim ribarima i uzgajivačima svoje kupce svakodnevno opskrbljuje domaćom ribom i ostalim plodovima mora koje je moguće pronaći u prodavaonicama diljem Hrvatske. Upravo domaći proizvođači morske i slatkovodne ribe osiguravaju 80 posto prodane ribe u Konzumu. Pored toga, riba i plodovi mora koje ulove domaći ribari i njihove koćarice, plivarice i parangaluše, u Konzum prodavaonicama se nađu u roku od 24 sata.

Konzumacija ribe – savjeti stručnjaka

Prema preporukama prehrambenih stručnjaka, ribu bi kao namirnicu trebalo konzumirati tijekom cijele godine i to barem dva puta tjedno. Iako je Hrvatska zemlja zavidne obale s jednako tako zavidnom ribarskom tradicijom, riba se u svim krajevima Hrvatske jede podjednako malo. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je potrošeno 22,90 kilograma ribe po glavi stanovnika. Podaci se odnose na 2021. godinu, ali ukazuju na to da je u odnosu na ranija razdoblja potrošnja ribe ipak rasla. Istovremeno, kako pokazuju podaci EUMOF-a, Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i marikulture, europski prosjek potrošnje kreće se oko 23,28 kilograma po stanovniku, ali su razlike između država velike. Dostupni podaci odnose se na 2020. godinu, a prema tim statistikama i uzimajući u obzir činjenicu da je obalni i otočni dio po mentalitetu, kulturi i prehrambenim navikama zapravo vrlo sličan ostatku Mediterana, primjerice Španjolskoj gdje je konzumacija ribe gotovo dvostruko veća od europskog prosjeka, Hrvati spadaju među relativno skromne potrošače.

Svježa riba na vašem stolu

Danas možete imati lagani mediteranski obrok kad god to poželite. Riba koju kupujete u Konzumu uvijek je svježa jer se cijeli proces od ulova do plasiranja u Konzumovu prodaju odvija unutar 24 sata, pri čemu se poštuju strogi standardi očuvanja kvalitete. Po pitanju sljedivosti opskrbnog lanca ili barem onoga dijela koji je vezan za samo ribarenje, Konzum na svojoj web stranici nudi mogućnost praćenja koćarica, parangaluša i drugih brodova koji sudjeluju u ulovu ribe koju možete kupiti u nekoj od Konzum prodavaonica. Svježu ribu poput grdobine, tune, orade, morskog psa, oslića, srdele, papaline ili skuše, u Konzumu možete kupiti u rinfuzi ili zapakiranu te već očišćenu, što u današnjem dinamičnom svijetu, praćenom kroničnim nedostatkom vremena, uvelike olakšava pripremu i potiče na konzumaciju.

Stoga dobar tek i pojačajte udio ribe, kao vrijedne i posebno bogate namirnice, na svojem tanjuru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.