Obavijesti

Promo sadržaj

Istražili smo: Savršena ideja za drugačije zimovanje

Istražili smo: Savršena ideja za drugačije zimovanje
8

Nek' nam stari udžbenici ne zamjere, no spava li priroda tijekom zime uistinu? Pitanje si postavljamo dok kroz škripu mraza hodamo prema jednom od najčuvenijih vinogradarskih položaja i vidikovaca u Hrvatskoj

Bjelina oko nas stapa se sa svjetlošću zubatog zimskog jutra. U bijelo su zaogrnute i junakinje dana – svježe obrane grožđane bobice. Naravno, nije riječ o tome da ih je u rujanskom terminu veselo društvo zaboravilo pobrati, već o tome da su sve dosad brižno čuvane kako bi ih ruke vještih vinara pretočile u vrhunsko ledeno vino.

Vinski podrum

Zimska čarolija „majke vina“

Ukratko, ako je zimska čarolija u zraku, red je da se nađe i u čaši. Tim više što se nalazimo u okrilju „majke vina“ – Baranje, krajnje sjeveroistočne regije Hrvatske. Mogućnosti za sadržajno zimovanje u ovoj „novoj Istri“, kako joj u posljednje vrijeme mnogi tepaju, istodobno će vas iznenaditi i oduševiti.

Vinograd Belje

Vinska ponuda praćena onom gastronomskom (ili obratno, kako vam je draže) baranjski je turistički forte, tj. onaj sadržaj na kojeg ćete u različitim dijelovima ove prekrasne regije najviše nailaziti. Pritom svako mjesto nosi svoju priču, svaki vinski podrum svoju povijest. Otkrivati ih u ledena zimska predvečerja, dok vani steže, a u gatoru, kako Baranjci nazivaju svoje specifične „hobitske“ podrume, ugodno griju graševina, rizling, cabernet i drugi ovdašnji vinski prvaci, iskustvo je koje se ne zaboravlja.

Baranjci

Doživjeti ga možete u jednom od surduka (vinskih „klanaca“) Zmajevca, gradića-sela koji je svoja vina još prije 150 godina Dunavom izvozio u Budimpeštu, Beč i London. Ako vas ponese ovaj krak baranjske vinske priče, skoknite i do obližnje Batine, prozora Baranje prema Dunavu, mjesta tronacionalne kulturne baštine, prekrasnih vidika i uspavane romantike.

Konjska zaprega, Baranja

Minus u zraku, plus u doživljaju

Prema zapadu baranjskog vinogorja – koje se manje-više preklapa s uređenim, fizički nezahtjevnim, a pejzažno izuzetnim stazama Planine (bez brige, 243 su joj metra) – nižu se i ostali ovdašnji biseri: Suza, Kneževi Vinogradi, Kotlina, Karanac. Potonji, po mnogočemu kolijevka suvremenog baranjskog ruralnog turizma, ujedno je i jedno od središta lokalne gastronomije. Kad je o njoj riječ, kulen, crvena paprika, fiš, perkelt, grah u ćupu te prilozi i slastice na bazi tijesta (taške, trganci, gužvare i dr.) delicije su koje se ne propušta, pogotovo ne zimi, u vrijeme idealno za zasitna jela punog okusa.

Perkelt od šarana

O tome kamo s kalorijama, ne brinite. Ne iscrpe li vas šetnje, bicikliranje ili mali vinski razgovori i degustacije, dodatnu dozu sadržaja uvijek možete potražiti u Belom Manastiru, pokrajinskom središtu. Razgledajte novouređeni Etnološki centar baranjske baštine, uživajte u ugođaju malog gradskog Adventa, ili svratite u odličan lokalni hotel na seansu detoksikacije ili wellnessa.

Karanac, Baranja

Što se smještaja tiče, Baranja je carstvo kuća za odmor i seoskih domaćinstava, no na svoje će doći i oni skloni hotelskom smještaju. Osim spomenutih kapaciteta u Belom Manastiru, hotel više kategorije postoji i u Lugu, jednom od romantičnih naselja uz rub za mnoge glavnog razloga posjeta Baranji – Kopačkog rita. Najstariji hrvatski park prirode i jedna od posljednjih iskonskih močvara Europe dom je mnogobrojne divljači, ptica, ali i zagonetnog „duha u močvari“.

Usudite ga se otkriti!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.