Obavijesti

Promo sadržaj

Kako odabrati idealni električni romobil?

Kako odabrati idealni električni romobil?
3

Tražite električni romobil, no ne znate koji odabrati? Definitivno niste sami. U nastavku teksta donosimo kratak vodič o tome na što obratiti pažnju prilikom kupovine.

Električni romobil je u današnje vrijeme sve popularnije prijevozno sredstvo, a posebno je prikladno za gradska područja. Vrlo se jednostavno njime upravlja, a zahvaljujući sklopivom okviru, možete ga uvijek nositi sa sobom. Zašto da ga ostavljate ispred zgrade kad ga možete ponijeti u ured i spremiti u kut ili ispod stola. 

Električni romobili su relativno novi na tržištu, ali njihova je budućnost svijetla. Osobito ako se uzme u obzir da u većim gradovima itekako mogu biti dostojna zamjena osobnim automobilima. Iz tog su razloga odličan prijevoz za kratke vožnje do posla i natrag, za brze šopinge ili za druženje s prijateljima. 

Na što obratiti pažnju kod kupovine električnog romobila? 

Ako ste se odlučili na kupnju električnog romobila, za početak je dobro razmisliti što zapravo očekujete. Osim, dakako, dizajna, važni su i mnogi drugi čimbenici poput maksimalnog dometa s jednim punjenjem baterije, ograničenja težine, maksimalna brzina i tako dalje. 

Donosimo vam nekoliko osnovnih stavki koje svakako uzmite u obzir prije nego što parkirate novi električni romobil u vašu garažu. 

Ograničenje težine 

Težina koju električni romobil može podnijeti ovisi o čvrstoći okvira. Svi električni romobili bez ikakvog će problema izdržati odraslu osobu, međutim jedni modeli izdržljiviji su od drugih. Recimo, ako je ograničenje 120 kg, to ne znači da će ga osoba s tom kilažom uništiti. To samo podrazumijeva smanjene performanse romobila, a posebno sustava za kočenje. U jednom ćete trenutku poželjeti stati, ali će sustav kočenja biti preopterećen i nećete se zaustaviti na vrijeme. Prije kupovine pročitajte koje je ograničenje težine te uvijek nastojte uzeti onaj model koji ipak može podnijeti nešto veću težinu, jer će baterija duže trajati, a i vožnja će biti ugodnija. 

Maksimalni domet 

Drugi važni čimbenik pri odabiru električnog romobila za vlastite potrebe odnosi se na maksimalni domet s jednim punjenjem. Pojedini modeli mogu se značajno razlikovati. Usporedite parametre romobila koji vam se sviđaju i odaberite onaj s maksimalnim dometom koji zadovoljava vaše potrebe. 

Kapacitet baterije 

Kapacitet baterije je uvelike povezan s maksimalnim dometom romobila koji obično iznosi od 40-50 minuta pa sve do nekoliko sati. Ako govorimo o prijeđenim kilometrima, s nekim modelima možete prijeđi gotovo 30 km s jednim punjenjem baterije. No, njezin kapacitet ovisi o stilu vožnje, o težini vozača i o terenu. No, što je kapacitet veći, veći je i domet. 

Sustav kočenja 

Postoji nekoliko sustava kočenja kod električnih romobila. Na stražnjem kotaču obično imaju blatobran u koji je ugrađena kočnica omogućujući vam gotovo trenutno zaustavljanje. Neki modeli znaju imati klasičnu kočnicu, najčešće disk kočnicu, koja se koristi jednako kao i ona na biciklu. Određenim električnim romobilima koči se pomoću žiroskopa, i to povlačenjem upravljača prema sebi, što ponekad može biti nezgodno.

Koliko često ćete koristiti električni romobil? 

Osim ranije navedenih čimbenika, učestalost korištenja električnog romobila također igra važnu ulogu prilikom kupovine. Razmislite o tome koliko se često planirate koristiti romobilom. Hoćete li ga voziti svakodnevno na posao ili u školu ili ćete se njime tek povremeno služiti u slobodno vrijeme? Ako vam je potrebno pouzdano prijevozno sredstvo za svakodnevno korištenje, potražite sofisticiraniji električni romobil s većim kapacitetom baterije i boljom snagom motora. No, ako kupujete romobil za zabavu i povremene vožnje, odaberite onaj slabije baterije i s manjom motornom snagom. 

Ako još uvijek razmišljate o kupovini električnog romobila, pobrinite se da znate odgovore na sva postavljena pitanja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini