Obavijesti

Promo sadržaj

Kako se iz Hrvatske može trgovati cijenom dionica najvećih svjetskih tvrtki?

Kako se iz Hrvatske može trgovati cijenom dionica najvećih svjetskih tvrtki?
3

TRENUTAČNO je u tijeku sezona finacijskog izvještavanja, kada najveće svjetske tvrtke objavljuju svoje rezultate poslovanja. Tvrtke objavljuju financijske izvještaje krajem svakog kvartala, četiri puta godišnje, i rezultati imaju odlučujući utjecaj na buduću vrijednost dionica.

Kad investitor razmatra financijske izvještaje tvrtki, obično uvijek uzima u obzir tri čimbenika. To su zarada po dionici (eng. earnings per share, iliti skraćeno EPS), ostvareni prihodi i prognoze analitičara.

Fortrade, za sve koji su zainteresirani naučiti kako trgovati cijenom dionica na online burzi (takozvani financijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele proširiti svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cijenom dionica“. Vodič je prilagođen svim razinama znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cijenom dionica” preuzmite ovdje.

Nije toliko važno razumjeti kako se dolazi do zarade po dionici, prihoda i prognoza analitičara dolazi, niti znati druge pojedinosti i kako se obračunavaju. Ključna stvar je usporediti (službeno) objavljene rezultate s očekivanjima analitičara. Ako su zarada po dionici ili prihodi niži od očekivanja analitičara, dionica tvrtke koja je objavila poslovne rezultate vjerojatno će izgubiti na vrijednosti. S druge strane, rezultati bolji od očekivanih mogu potaknuti rast cijene dionice.

Prognoze analitičara o budućem kretanju cijene su također od velikog značaja. Prognoza se odnosi na poslovni cilj koji tvrtka želi da postigne i sugerira u kojoj mjeri će biti uspješna u budućnosti. Samim tim, ako neka tvrtka objavi neočekivano visoku zaradu po dionici i prihod, ali joj je prognoza pesimistična, cijena njene dionice će ipak imati tendenciju da opadne.

Besplatni vodič “Kako trgovati cijenom dionica” preuzmite ovdje.

Neke od najvećih i najpoznatijih tvrtki na svijetu su objavile rezultate poslovanja tijekom proteklog tjedna, a mnogi su bili bolji od očekivanih.

Sezona financijskog izvještavanja je počela izvještajima velikih banaka koje su uglavnom imale rezultate bolje od očekivanih, dok su tržišta nestrpljivo čekala rezultate tvrki poput Netflixa koji je rezultate objavio 19. siječnja. Netflix je objavio zaradu po dionici (EPS) manju od očekivane, ali je prihod bio bolji od očekivanog. Najvažniji podatak bio je broj neto pretplatnika, koji je ponovno bio iznenađujuće iznad prognoza, sa 8,5 umjesto očekivanih 6,47 milijuna. Ulagači nisu smatrali da će Netflix ponovno uspjeti ostvariti tako dobre rezultate, pa je nakon izvještaja dionica tvrtke skočila oko 15% na rekordnu visinu od 592 dolara idućeg dana.

Microsoft je rezultate poslovanja objavio 26. siječnja, uz brojke znatno veće od prognoziranih. Dionica tvrtke je idući dan skočila na povijesni maksimum od 240 dolara.

Najvažniji dan sezone financijskog izvještavanja možda je bio 27. siječnja. Tesla, Apple i Facebook su tada objavili rezultate poslovanja.

Besplatni vodič “Kako trgovati cijenom dionica” preuzmite ovdje.

Apple je objavio sjajne tromjesečne rezultate, uz EPS i prihod jače od očekivanih. Ova tvrtka je uspjela oboriti vlastiti rekord i ostvariti 111,4 milijardi prihoda u prethodnom tromjesečju.  Isporuke pametnih telefona su u četvrtom tromjesečju skočile 22% na rekordne razine, čime je Apple postao najveći prodavač telefona na svijetu.

Tesla je objavio mješovite rezultate, sa prihodom boljim od očekivanog, ali je EPS bio slabiji od prognoziranih rezultata.

Facebook je objavio prihod i EPS bolje od očekivanih. Tvrtka je izjavila kako će se udaljiti od političkog sadržaja kako bi izbjegla probleme sa regulacijama u budućnosti.

U međuvremenu, financijska sezona se nastavlja.

Besplatni vodič “Kako trgovati cijenom dionica” preuzmite ovdje.

 

Izvori: Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters i Refinitiv

 

CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. Od 74 % do 89 % računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Budite svjesni: možete izgubiti sve, no ne više od salda na računu za trgovanje. Ti proizvodi možda nisu prikladni za sve klijente, stoga svakako morate biti sigurni da razumijete rizike i potražiti neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu ili zahtjev za transakcijom u bilo kojem financijskom instrumentu. Fortrade odbacuje svaku odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih informacija, kao niza bilo kakve posljedice koje nastanu kao posljedica uporabe ovih informacija. Ne daju se bilo kakva jamstva točnosti ili potpunosti tih informacija te, stoga, svaka osoba koja djeluje na temelju tih informacija, čini to u potpunosti na vlastiti rizik. Informacije na ovom web-mjestu nisu namijenjene za stanovnike Sjedinjenih Država ili Belgije i nisu zamišljene da budu distribuirane ili korištene od strane bilo koje osobe, u bilo kojoj državi ili jurisdikciji u kojima bi takva distribucija ili upotreba bila u suprotnosti s lokalnim zakonima ili regulativom.

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu