Obavijesti

Promo sadržaj

Kako u kriznim vremenima donjeti najbolju odluku?

Kako u kriznim vremenima donjeti najbolju odluku?

Unatoč krizi uzrokovanoj korona virusom, lako je odabrati pravi fakultet

U ovakvim situacijama važno je racionalno sagledati izbore te procijeniti tko se i kako najbolje nosi u kriznim situacijama te izvući pouku iz vama relevantnih primjera.

“Činjenica da se radi o „nevidljivoj ugrozi“, situaciji u kojoj smo prepušteni vanjskim faktorima na koje ne možemo utjecati (higijenske navike naših sugrađana, krizne mjere nadležnih institucija itd.) – u nama budi osjećaj gubitka kontrole. Osjećaj kontrole povezan je s temeljnim psihološkim potrebama poput potrebe za autonomijom i vlastitom efikasnosti. Ukoliko nam se oduzme izbor, osjećamo se kao da smo izgubili kontrolu, što vodi do osjećaja bespomoćnosti i panike. U situacijama koje su nejasne, nepoznate, s kojima se dosad nismo susretali, ljudi imaju tendenciju informirati se promatrajući ponašanje drugih. Konformiramo se s drugima zato što vjerujemo da je njihovo tumačenje nejasne situacije točnije od našeg i da će nam pomoći u izboru odgovarajućeg načina ponašanja”, rekao je Matej Nakić, mag.psych., asistent Katedre za Management, Poduzetništvo i Digitalnu transformaciju na ZŠEM-u.

Primjerice, ZŠEM je u novonastaloj situaciji oko virusa COVID-19 osigurao nesmetano održavanje online nastave za sve studente. Distance learning je nešto po čemu je ZŠEM prepoznatljiv još od samog osnutka 2002. godine, a dodatno ga oplemenjuje činjenica da je svakom studentu uz udžbenike nakladničke kuće Mate, dostupna i ebook24, najveća hrvatska e-knjižara poslovne i ekonomske literature.

“Ponosna sam na ZŠEM što nismo imali nikakve poteškoće već smo se brzo i lako samo okrenuli online platformama koje već koristimo. Oduševila me spremnost profesora sa svim materijalima, video predavanjima i općenito njihovoj susretljivosti u ovoj novonastaloj situaciji. Virtualne učionice su me oduševile iz prve”, rekla je Anamarija Tabulov, studentica 3. godine preddiplomskog studija Ekonomije i managementa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Isplati se biti najbolji! Nakon što je najuspješnije napisala prijamni ispit te na taj način osvojila stipendiju na ZŠEM-u, Matija Matea Stojić osvojila je i dodatnu motivaciju za korištenje svake aktivnosti koju ZŠEM nudi. Iako nikad do tad nije ni pomišljala na upis ekonomije ZŠEM joj je promijenio taj stav. Što to osobu može motivirati da upiše nešto što joj prije nije bio interes saznajte u nastavku.

I: Bok Matija! Možeš li reći čime se baviš otkako si završila fakultet?

M: Bok! Nakon što sam završila MBA Human Resources Management na ZŠEM-u te stekla prethodno radno iskustvo u ljudskim resursima u FMCG kompaniji i agenciji za zapošljavanje, dobila sam posao u međunarodnoj humantirarnoj organizaciji gdje tri godine radim recruitment u fundraising odjelu.

Osim toga, u privatno vrijeme razvijam obiteljski posao, zdravstvenu polikliniku za žene. Zbog toga svakodnevno radim i na razvijanju svojih leadership vještina. Zanima me i digitalni marketing te pokušavam što više učiti o tome kroz tečajeve i seminare.

I: Zaista je inspirativno to što i dalje imaš motivaciju za učenje i napredak. No, kako to da si se uopće odlučila za studij ekonomije i managementa na ZŠEM-u?

M: Nakon srednje škole pauzirala sam godinu dana i radila u marketing odjelu jedne velike kompanije. Do tada nisam razmišljala o ekonomiji, međutim dobila sam nekoliko preporuka za ZŠEM i odlučila sam se upisati. I mogu reći da mi je to jedna od najboljih odluka u životu.

I: Imaš li neke uspomene koje su tu odluku učinile jednom od najboljih?

M: Najdraže uspomene su mi svakako studentska razmjena u Seulu u Južnoj Koreji koju nikad neću zaboraviti. Također ljetna škola u Portugalu. Once in a lifetime uspomene + međunarodna prijateljstva + putovanja = dobitna kombinacija!

I: Vjerujem da si kroz ta iskustva stekla razne vještine i znanja koje ti i danas puno koriste?

M: Tako je! Najviše cijenim prijateljstva i poznanstva koja sam stekla i vrijedne poslovne, ali i životne savjete koje su nam davali profesori. Izbrusila sam komunikacijske vještine, vještine prezentiranja, naučila sam efikasnije koristiti najvažniji resurs- vrijeme i pravilno rasporediti prioritete.

I: U duhu tog što bi preporučila sadašnjim studentima?

M: Sadašnjim studentima bih preporučila nekoliko stvari:

Budite sretni i zahvalni što imate priliku studirati na fakultetu gdje su grupe male, profesori izvrsni i gdje niste samo broj. I nemojte se obazirati na predrasude koje nažalost još uvijek postoje za privatne fakultete.

Iskoristite maksimalno sve što fakultet nudi: priključite se dodatnim grupama, budite mentor stranim studentima na razmjeni itd.

Svakako odite na razmjenu! Ako možete odite na više razmjena. Nemojte to propustiti, jer je stvarno jedinstvena prilika. Zaboravite na prepreke, samo odite i zabavite se!

I: Hvala na korisnim savjetima Matija! Pratiš li ti neki moto ili savjet u životu?

M: Jedan od životnih principa prema kojima živim je „kaizen“ – trajno usavršavanje. Konačni san je da ostvarim svoju životnu svrhu. Vjerujem da sam u ovom trenutku upravo tamo gdje trebam biti, ali uvijek očekujem više od sebe i želim se konstantno razvijati i raditi na sebi, privatno i poslovno. Tako da bih rekla da sam na putu ostvarenja ciljeva, želja, snova, a jednog dana i svrhe.

I: Matija hvala ti puno na ovom inspirativnom razgovoru! Sigurni smo da ćeš inspirirati još puno naših studenata u budućnosti sa svojim stavom i postignućima!

Prijamni ispit održat će se 18. travnja, a raspisan je i natječaj za stipendije za preddiplomski studij.

Više o prijamnom ispitu i stipendijama na www.zsem.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince