Obavijesti

Promo sadržaj

Kupujte jabuke – domaće jabuke dobre su za zdravlje i odličnog su okusa

Kupujte jabuke – domaće jabuke dobre su za zdravlje i odličnog su okusa

U Hrvatskoj voćarskoj zajednici kažu kako su kod nas pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka. Naše domaće jabuke svježe dolaze na naš stol jer se beru u optimalnoj zrelosti

Sve miriše na jesen, ali i na domaće jabuke. Ukusne i sočne jabuke zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje ovog voća. Osim što je ukusna, jabuka jača srce i snižava kolesterol. Sadrži antioksidanse i pektin (vrstu vlakana) za koje se smatra da korisno utječu na zdravlje srca. 
Bogata je vlaknima, a iako ima malo kalorija, jabuka daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10-15% dnevnih potreba. 

A,Senior,Couple,With,Small,Grandson,Picking,Apples,In,Orchard.


Mnoga istraživanja pokazuju da jedna jabuka na dan smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ne kaže se uzalud "Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van". Niti jedne nisu ukusnije od naših, domaćih jabuka. U Hrvatskoj voćarskoj zajednici kažu kako su kod nas pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka. Obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava dobitna su kombinacija za naše jabuke. Naše domaće jabuke koje kupujemo zaista su svježe jer se zbog kratkih transportnih putova od voćnjaka do vašeg stola jabuke beru u optimalnoj zrelosti. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu a ne u hladnjači.

Autumn,Day.,Rural,Garden.,In,The,Frame,Ripe,Red,Apples

Transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Osim toga, proizvodnja jabuka u Hrvatskoj strogo je kontrolirana. Jabuke se uzgajaju prema strogim fitosanitarnim pravilima i pod budnim okom kontrolnih institucija. 

Little,Toddler,Boy,Picking,Up,Red,Apples,In,Apple,Garden.

Hrvatske sorte jabuka

GALA: Iznimno atraktivna jabuka, srednje bujnosti; slabo je stabilna sorta, pa postoji cijeli niz crvenih mutanata: Gala must, Royal Gala, Galaxy

IDARED: Visokoproduktivna plantažna sorta, danas je najpopularnija jabuka u Hrvatskoj. Krupnog, lijepog ploda i dugog skladištenja. Hrskavo i žuto meso je sočno, fine, nježne teksture, slatko-kiselog okusa. 

ZLATNI DELIŠES: Plodovi su srednje veliki do veliki. Kožica ploda je nježna i tanka. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuhanje, pečenje...

GRANNY SMITH: Odlična za kuhanje i za potrošnju u svježem stanju. Odlična je za pite, ali i za voćne salate. Privlači svojom bojom trave. Dugo se čuva. 

JONAGOLD: Ova je sorta sočna, slatkasta i srednje aromatična. Jedna je od najpopularnijih sorti jabuka na tržištu. 

GLOSTER: Plodovi su joj krupni, a meso je bijele boje, sočno, slatkasta okusa. 

FUJI: Plodovi su joj veliki, jednake veličine, prugasti, crvene boje, sočni, aromatična okusa s velikim postotkom šećera. Karakteriziraju je visoka produktivnost i obilan urod. 


ELSTAR: Stablo je bujno i piramidalne krošnje. Plod je srednje velik, pravilna oblika. Meso je sočno, aromatično i slatko, blago kiselog okusa. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača
Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.