Promo sadržaj

Komentari 0

Magična slavonska zima – toplina u najhladnije doba godine

Magična slavonska zima – toplina u najhladnije doba godine

Priča o istoku Hrvatske uvijek počinje gostoprimstvom i toplinom koje nije nigdje kao tamo

Je li tako zbog odličnih vina koja su zaslužna za dobru volju i vedar duh domaćina, ili pak zbog neopterećenosti stvarima koje remete mir u krajevima gdje se živi bržim tempom, najbolje je da otputujete i provjerite sami!

Slavonija i Baranja spadaju među najzanimljivije domaće kontinentalne destinacije. Gotovo nigdje drugdje nećete naći prirodna prostranstva u kojima će svatko naći prostora za nesmetan odmor, a istovremeno i mjesta „šušura“ i okupljanja gdje zabava uz vrhunsko vino i gastronomiju traje do dugo u noć.

Najveći ferris wheel u Hrvatskoj u zimskoj hit metropoli

Smjestiti se možete u Osijeku, centar Slavonije koji će krajem godine biti posebno atraktivan kada razigrana svjetla i dobra energija zavladaju gradom u sklopu još jednog HeadOnEasta. 29. i 30. prosinca goste čeka još jedan tango emocija, glazbe, okusa i neke drugačije Slavonije! Poseban doživljaj čeka vas „kod školjke“, ledine uz Tvrđu koja je ugostila najveći panoramski kotač (ferris wheel kakav je moguće vidjeti u brojnim svjetskim metropolama) u Hrvatskoj. Velike i male kupole oko golemog kotača popuniti će veliki prostor i ponuditi jednu novu, privremenu i ludu gradsku četvrt na korištenje Osječanima i njihovim gostima. Cirkuski šator, pivsko-vinska kupola, lounge s odličnom zabavom i kaleidoskop koji će zasuti HeadOnEast svojim svjetlosnim kreacijama – neke su od najatraktivnijih lokacija koje vas pozivaju na odličnu zabavu u jedinstvenom ambijentu. 

Osijek ne bi bio Osijek bez onoga što ga okružuje. Kopački rit – najstariji hrvatski park prirode – s najviše ptica na jednom mjestu koje možete promatrati u sklopu foto safarija, ili pak u vožnji brodom kroz misteriozne rukavce koji su nastali „suradnjom“ dvije moćne rijeke koje su  toliko važne za kraj kojim teku – Drave i Dunava.

Vino kao nigdje drugdje

Što odabrati od svega odličnoga što ima u Slavoniji i Baranji kada je gastronomija u pitanju? Isti problem muči mnoge druge zaljubljenike u dobru čašicu i lokalne specijalitete/ hranu. Možda Erdut? Pa svoju vinsku avanturu na istoku možete započeti „u bačvi“. U podrumu tamošnje vinarije, osnovane prije gotovo 300 godina, krije se jedna od najvećih bačvi u uporabi na svijetu. Leži li u njenih 75.000 litara vrhunske graševine smisao života, ili barem kakva božićna tajna? Ako je suditi po onoj da je u vinu istina, tko zna, lako je moguće. Erdutski kraj, zimi nalik na beskrajnu zaleđenu stepu, krije i nekoliko odličnih obiteljskih boutique vinarija. Degustacije, ledene berbe, domaća gastronomija i predanost gostoljubivih domaćina stvaraju nezaboravnu suigru toplog obiteljskog ugođaja i nedokučivih prostranstava okolnih ravnica i moćnog Dunava.

Jeste li znali da Baranja na mađarskom znači „majka vina“ – bara – vino – anja - majka? Zašto je tako, saznat ćete čim ju posjetite! Moćna, plodna i fantastična, raširenih ruku dočekuje sve putnike koji žele bolje upoznati njezina bogatstva. Vinogradi, vinska cesta i vidikovac u Belju gostima nude kompletno iskustvo – jednako ugodno oku i nepcu. Kroz čak 650 hektara vlastitih vinograda na Banovom brdu prolazi 8 vinskih cesta. Na posebnoj se poziciji nalazi Vidikovac, s prekrasnim pogledom na nepregledne vinograde i grad Osijek.

Vinska ponuda praćena onom gastronomskom (ili obratno, kako vam je draže) baranjski je turistički forte, tj. onaj sadržaj na kojeg ćete u različitim dijelovima ove prekrasne regije najviše nailaziti. Pritom svako mjesto nosi svoju priču, svaki vinski podrum svoju povijest. Otkrivati ih u ledena zimska predvečerja, dok vani steže, a u gatoru, kako Baranjci nazivaju svoje specifične „hobitske“ podrume, ugodno griju graševina, rizling, cabernet i drugi ovdašnji vinski prvaci, iskustvo je koje se ne zaboravlja.

Božićna idila u kraju lipicanaca

Jeste li ikad poželjeli „uvući“ se pod staklenu kapu idilične, snijegom prekrivene božićne kugle? Budući da mi jesmo, i to ne jednom, dojmovi pod kojima nas ostavlja boravak u „srcu Slavonije“ tijekom adventskog razdoblja i božićnih blagdana pomalo su nestvarni – velika snježna kugla zaista postoji, a mi imamo sreću uživati u njoj! Upravo je takvo, u blagdansko ruho zaogrnuto, Đakovo. Pod svodom njegove veličanstvene katedrale, koja kao da drži cijelu tu čarobnu konstrukciju, odjekuje žamor mnoštva radosnih glasova, cika i vika s klizališta, prodorno rzanje prekrasnih lipicanaca.

Da, Đakovo, dom slavne, pola tisućljeća stare ergele, u blagdansko vrijeme jedinstveno je i po svojim božićnim fijakerima. Ugođaj ovdašnjeg Božića možda ćete najbolje osjetiti upravo s klupčice romantične kočije, ušuškani pod toplom dekicom. Kuhano vino u jednoj, a draga osoba obgrljena drugom rukom i eto vas usred jednog od bezvremenskih panonskih šlagera – „fijaker stari ulicama luta“ dok „cijele noći snijeg polako pada“.

Iskoristite najšareniji mjesec u godini za svoj posjet Slavoniji i Baranji!