Obavijesti

Promo sadržaj

Međimurje je postala jedina destinacija s tri EDEN nagrade

Međimurje je postala jedina destinacija s tri EDEN nagrade
9

Već u 18. stoljeću, Međimurje je bilo opisano kao cvjetnjak Hrvatske. Taj šareni, brežuljkasti kraj Hrvatske cvijeta oduvijek u doslovnom, a u posljednje vrijeme i u turističkom smislu

Ljepotu prirode, gostoljubivost ljudi, nagrađivanu enogastronomsku ponudu i zalaganje turističkih djelatnika prepoznaju posjetitelji, ali i stručnjaci. Međimurje u pokretu je slogan županije kao destinacije, a ove je godine upravo ono proglašeno najboljom kontinentalnom destinacijom Hrvatske. Posjetite je i pritom upoznajte njezine najveće vrijednosti. Danas, brojnim nagradama možemo pridodati i onu najnoviju – nagradu nacionalne Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i well-being turizma.

Međimurje je jedina destinacija na svijetu s čak 3 nagrade EDEN

Sveti Martin na Muri nova je nacionalna Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i well-being turizma. Rudi Grula, voditelj Turističkog ureda Međimurske županije, kaže kako je riječ o lokalnoj zajednici visoko osviještenoj o održivom turizmu. „Sinergijom svih dionika postiže se konkurentska prednost koju Sveti Martin na Muri ističe ispred sličnih destinacija. Terme Sveti Martin nositelji su novih trendova u wellnessu i well-beingu kroz inovativnu ponudu povezanu s antropozovskim principima Rudolfa Steinera, biodinamičkom poljoprivredom te širokom paletom aktivnog odmora“, ističe Grula. 
 

Priroda kao melem za oči

Iako najmanje površinom, Međimurje je gusto naseljeno. Isto tako, obiluje područjima netaknute prirode. Međimurci čak i pjevaju o tome kako je Međimurje „lepo zeleno“ i cvetićem ograjeno“, a u te se tvrdnje moguće uvjeriti prvim dolaskom u ovaj zeleni kraj. Plodni prostor između Drave i Mure UNESCO je uvrstio i zaštitio kao prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, baš kao i međimursku popevku. Pravi melem za oči čine prirodne atrakcije poput krajolika gornjeg Međimurja, Bedekovićevih graba, ali i pomno uređene okućnice te parkovi.

Lokalna gastronomija koja se pamti

Kada u Međimurje dolaze gosti, hrana i slastice jedva stanu na stol. Ponudit će vas nekoliko puta, taman da vam postane neugodno, a onda ćete okusiti npr. međimursku gibanicu i shvatiti da vam je to ipak jedna od najboljih odluka u životu. Ta slastica priprema se s korama od lisnatog tijesta, svježeg kravljeg sira, ribanih jabuka, mljevenih oraha, maka i s dodacima poput grožđica i cimeta. I to je samo kap u moru dobrih okusa. Međimurske specijalitete možete isprobati u lokalnim višestruko nagrađivanim restoranima, a lokalna gastronomija gornjeg Međimurja dobitnik je prestižne nagrade Europske destinacije izvrsnosti. 

Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu 

Osim kolača, u standardnoj je ponudi i vino. Zapravo, Međimurje se uzdiglo na razinu najboljih europskih i svjetskih vinskih regija. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina njeguju se još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu jednu za drugom. S 11 Decantera na 600 hektara vinograda, Međimurska vinska cesta je najnagrađivanija cesta na svijetu. Ovaj se vinski kraj ponosi i autohtonom međimurskom sortom pušipelom koju Međimurci pakiraju u posebno dizajnirane boce. O kakvom je umijeću pravljenja vina riječ, isprobajte prilikom svog posjeta.  

Više od 700 km biciklističkih staza  

Po međimurskim cestama i puteljcima srest ćete bicikliste. To je sasvim logično: njih čeka najprije vožnja kroz lijepu prirodu i teren prošaran brežuljcima, šumama, šumskim putevima i označenim biciklističkim stazama, zatim slatka briga biranja iz dobre ponude restorana ili zanimljivosti koje vrijedi pogledati. Sve to uz odmor na svježem zraku, ugodan i oku. Ponesite ili unajmite bicikl i istražite barem neke od 700 km biciklističkih staza, a u Međimurju ćete naći i nekoliko Bike hotela koji nude kompletnu infrastrukturu namijenjenu biciklistima, pa ni o čemu ne morate brinuti.

Sam sjever Hrvatske 

U Međimurju se smjestila i najsjevernija točka Hrvatske, selo Žabnik koje se nalazi na zaštićenom području rijeke Mure. Upravo ovu točku posjetitelji rado posjećuju iz više razloga. Najprije, tamo se nalazi mlin na Muri, svjedok tradicijskog zanata mlinarenja i Etnografska zbirka koja priča priču o životu mlinara, njegovim nadanjima i strahovima, razmišljanjima i poslovima. Osim toga, tu će vam društvo praviti i rijeka Mura, kraljica sjevera, kada se budete odmarali na kavi u Mlinarskoj hiži. Ovdje isprobati možete i gibanicu ili prijeći skelom na drugu stranu obale. 

 

Prva hrvatska healthness destinacija  

Iako su priroda i fina hrana wellness sam po sebi, ipak je potrebno spomenuti i onaj pravi, službeni. On se krije u okrilju općine Terme Sveti Martin i sastoji se od niza opuštajućih aktivnosti: bazeni, jacuzzija, masaža i sauna. Upravo je na mjestu gdje je sada resort, davne 1913. godine potekla termomineralna ljekovita voda kada su tražili naftu, a njezin ljekoviti učinak djeluje u tri bazena i tri whirlpoola koji su idealan odabir za početak ili kraj dana. Upravo na tom mjestu u Međimurju, rodio se healthness koncept koji znači da posjetitelj na jednom mjestu dobiva kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i probuđivanja svojega tijela, uma i duše. Također, važno je spomenuti kako je Sveti Martin na Muri, ove godine, proglašen drugom najboljom destinacijom zdravstvenog turizma U Hrvatskoj. 

Zadovoljni gosti rado se vraćaju

Ljubaznost je u Međimurju jedan od najvažnijih stavki kod gostoprimstva. Međimurci će rado učiniti što god je potrebno da se osjećate ugodno i da vam ništa ne nedostaje, a posebno će biti sretni ako budete zadovoljni s posjetom. Tako ni s pronalaskom smještaja nećete imati problema jer su njime gosti posebno zadovoljni, bilo da je riječ o nekom od hotela u Svetom Martinu, Čakovcu ili Prelogu ili o kućama za odmor. 

Brojna događanja kroz cijelu godinu

Osim što je aktivni odmor i mogućnost raznih drugih aktivnosti poput vožnje quadovima, trčanja, korištenja raznih sportskih terena i uživanja na bazenima glavno obilježje ove aktivne županije, Međimurje je u pokretu i na druge načine. Najmanja županija domaćin je događanjima koja okupljaju velike brojke posjetitelja. Svi ljubitelji elektronske glazbe okupljaju se ljeti usred međimurskih šuma na Forestlandu, a ljubitelji vina svoje nepce mogu razveseliti na Urbanovom. 

Porcijunkulovo, tradicionalno čakovečko proštenje svake godine napuni ulice grada starim zanatima, zabavnim sadržajima i dobrom atmosferom, a Trash&Burn u Svetom Martinu na Muri okuplja ljubitelje oldtimera i rokerske zabave. Gotovo se cijele godine nešto događa, kreće i pokreće, a što, gdje, kada i kako saznati možete na Visit Međimurje. Međimurje je u pokretu.

Nagrada za održivi turizam 

I dok je Međimurje u pokretu jer potiče svoje posjetitelje na razne aktivnosti, na istraživanje atrakcija i zanimljivih lokacija te posjet raznim događanjima, ono se kao turistički proizvod također kreće, i to u smjeru napretka, a to dokazuju i brojne nagrade. Tako je nedavno na Danima hrvatskog turizma proglašeno najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, a dosad je primilo nagrade poput Švicarske turističke nagrade za održivi turizam ili čak dvije nagrade Europske destinacije izvrsnosti. 

Okruženje dviju zanimljivih rijeka

Međimurje su obilježile rijeke Mura i Drava. Nakon što ste upoznali Žabnik, Muru i Sveti Martin na Muri, koji je također okrunjen kao EDEN destinacija, vrijeme je da upoznate njezinu sestru Dravu, i to na malo drugačiji način. U Donjoj Dubravi, odvija se jedna zanimljiva riječna aktivnost, rafting na Dravi koji kreće od brane hidrocentrale Donja Dubrava. Riječ je o spustu starim tokom rijeke Drave čija je dužina 14 kilometara, a prije puta skiper će vas upoznati sa zanimljivostima o akumulacijskom jezeru, samoj Dravi, pritocima starog toka rijeke Drave te flori i fauni koja vas okružuje. 

Ako trebate još razloga, pronaći ih možete na Visit Međimurje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu
PROMO

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja na treći po redu Weekend Food Festival.

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!
Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.