Obavijesti

Promo sadržaj

Mirovinski fondovi mogu postati najveći investitori u gospodarstvo

Mirovinski fondovi mogu postati najveći investitori u gospodarstvo

Prema podacima HANFA-e iz lipnja 2019., obvezni mirovinski fondovi raspolažu s imovinom vrijednom 105,9 milijardi kuna, što je više od četvrtine hrvatskog BDP-a

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je pokrenuto desetak velikih infrastrukturnih projekata čija je vrijednost približno 10 milijardi kuna. Najznačajniji među njima je Pelješki most, - investicija veća od 2,8 milijardi kuna. Nova Zračna luka Zagreb, investicija vrijedna 1,7 milijardi kuna, je dovršena, jednako kao i novi terminal Zračne luke Split, vrijedan 750 milijuna kuna. Među tim infrastrukturnim projektima su još i novi dio Istarskog ipsilona (Pazin-Učka), most na Dravi kod Osijeka, most Svilaj na Savi, Zračna luka Dubrovnik.   
Svi spomenuti projekti grade se koncesijskim modelom i zaduživanjem, uz sufinanciranje iz EU fondova. Ulaganje uz koncesiju znači da će investitor ubirati i zaradu, a za investicije na kredit plaćaju se kamate. Već neko vrijeme u stručnoj javnosti postavlja se pitanje – zašto u važnim hrvatskim infrastrukturnim projektima kao financijeri ne sudjeluju obvezni mirovinski fondovi? Pogotovo što su u više navrata izražavali spremnost da se uključe u takve projekte i pozivali da im se to omogući.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ukazala je početkom godine da imovina obveznih mirovinskih fondova, gledana u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), predstavlja veliki potencijal za daljnji rast i razvoj. Prema podacima HANFA-e iz lipnja 2019, obvezni mirovinski fondovi raspolažu s imovinom vrijednom 105,9 milijardi kuna, što je više od četvrtine hrvatskog BDP-a. Udio imovine obveznih mirovinskih fondova u ukupnoj imovini hrvatskog financijskog sustava s manje od pet posto prije deset godina povećan je na 17 posto danas (Izvor:HANFA). 

Prema službenim podacima samih fondova, 4 obvezna mirovinska fonda do sada su uložili u domaće gospodarstvo 10 milijardi kuna i sva ta ulaganja odnose se na dionice domaćih kompanija. Hrvatski telekom, Ina, Podravka i Končar tvrtke su u koje su obvezni mirovinski fondovi najviše ulagali. Najviše novca su, ipak, obvezni mirovinski fondovi investirali u hrvatske državne obveznice, vrijednosne papire koje izdaje Republika Hrvatska. Čak 69,5 posto svih ulaganja mirovinskih fondova (kategorije B) bilo je u državne obveznice. Samo lani su uložili u dva izdanja državnih obveznica više od četiri milijarde kuna, što je gotovo 40 posto ukupne vrijednosti izdanih obveznica. To je ulaganje dugoročno najsigurnije jer za povrat jamči država koja plaća i prinos.

Zadaća je mirovinskih fondova da svojim članovima – svim zaposlenim građanima koji im uplaćuju pet posto mirovinskog doprinosa – ostvare zaradu i povećaju vrijednost imovine na osobnim mirovinskim računima. Četiri obvezna mirovinska fonda koja posluju u Hrvatskoj  - AZ, Erste Plavi, PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen mirovinski fond - zajedno imaju više od milijun i 940 tisuća članova i do ada su za njih zaradili 36 milijardi kuna.

Pravila ulaganja obveznih mirovinskih fondova propisana su zakonom, stroga su, a sve u cilju zaštite imovine članova kojom raspolažu. Fondovi mogu ulagati i u prenosive vlasničke i dužničke vrijednosne papire koji služe za financiranje infrastrukturnih projekata na području Hrvatske, ali ti projekti moraju imati dugoročne, stabilne i predvidljive novčane tokove. U svijetu se upravo na tom području mirovinski fondovi počinju pojavljivati kao važni investitori. U hrvatskom slučaju takva bi praksa mogla značiti i korist za državu jer postoji potreba da se refinanciraju dugovi ranijih infrastrukturnih projekata. Jedan od njih su autoceste. Moglo bi to za posljedicu imati i smanjivanje duga države.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.