Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Muzički biennale Zagreb donosi program i u MSU!

Muzički biennale Zagreb donosi program i u MSU!
2

Jubilarni 30. muzički biennale Zagreb svečano je otvoren u subotu navečer izvedbom djela 'The Garden' Richarda Ayresa, a tijekom festivala program se održava na nekoliko lokacija diljem Zagreba

VIDEO

Jedan dio programa održat će se i u Muzeju suvremene umjetnosti, i to u utorak 9. travnja. Program počinje već u podne na platou MSU-a instalacijom Alexa Mendizabala pod nazivom "Play A Listen", koja će biti postavljena do kraja programa 9. travnja. Instalacija se sastoji od dvije postaje posvećene dvjema muzama – Euterpi, muzi glazbe i Uraniji, muzi astronomije. Posjetitelji će se na tim postajama moći poslužiti čepićima za uši, načinjenima od različitih materijala i kalibriranima tako da različito rezoniraju, stvarajući kolekciju zvučnih zapisa kao gustu teksturu koja polako vodi prema tišini.

U Foajeu će publika od 19:30 moći pogledati i poslušati "D#connected", projekt Ane Horvat i Miodraga Gladovića, realiziran u suradnji s Glazbenim učilištem Elly Bašić koji je izveden i na samom otvaranju MBZ-a. Ana i Miodrag su, posebno za 30. MBZ osmislili aplikaciju kojom će mladi će glazbenici Grupe za novu glazbu, pod mentorstvom Maje Peyto Bošnjak, glazbu stvarati pomoću pametnih telefona i akustičnih instrumenata. Glazba će se zatim reproducirati kroz bluetooth zvučnike. Neobična sprega akustičnih instrumenata, glazbe i tehnologije učenicima će tako omogućiti da glazbu stvaraju „umreženi“ s ostalim pripadnicima ansambla ili pak „odspojeni“ od ostatka. Nadalje, svoj zvučni eksperiment moći će provesti u bilo kojoj vrsti prostora, statični ili u pokretu.

U 20:00 sati u Prostoru za povremene izložbe, nastupit će udaraljkaši Nicolas Sinković i Filip Merčep te će izvesti djelo Ivane Kiš i Maka Murtića, definitivno najzanimljivijih skladateljskih imena mlađe generacije. Udaraljkaši poznati po djelovanju u Sudar Percussionu istaknuli su da je posebnost njihovog nastupa na 30. MBZ-u upravo činjenica će koncert održati u MSU Zagreb. Na raspolaganju su imali cijeli muzej te su odabrali upravo dio u kojem će se glazba posebno istaknuti. 

U 21:30 u Dvorani Gorgona, publika će moći pogledati audiovizualni performans Brucea McClura, umjetnika na razmeđi eksperimentalnog videa i eksperimentalne glazbe. McClure svojim posebno treperavim i posebno bučnim! – ‘proširenim’ nastupima s klasičnim 16mm projektorima i zvučnim efektima već dva desetljeća oduševljava publiku na festivalima i događanjima eksperimentalnih umjetnosti, te se s pravom može tvrditi da je upravo on istinski nastavljač (američke) avangardne umjetnosti s polovice i kraja prošlog stojeća.  Zanimljivo je da je McClure za Johna Cagea skupljao kamenje i stijene, iz kojih je nastao Cageaov projekt „A Collection of Rocks!“ čija je svjetska praizvedba bila upravo u Zagrebu 1985., u KD Vatroslava Lisinskoga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja, a održava se do subote 13. travnja. Detaljan program MBZ-a možete provjeriti na službenim stranicama na adresi www.mbz.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.