Obavijesti

Promo sadržaj

Najveći problemi kod ugradnje solarnih sistema

Najveći problemi kod ugradnje solarnih sistema
1

Predimenzioniranje solarnih panela stvara višak energije štetan po većinu solarnih sustava, a kombinacija s variranjem vezanim uz sezonalni prinos od sunčeve energije stvara konstantne stresove za ugrađeni sustav

Od široke lepeze ponuđača solarnih kolektora na tržištu, malo njih može se pohvaliti jednostavnim projektiranjem i bez ograničenja u predimenzioniranju, kao i zaštitom od neredovite potrošnje energije. Donosimo jedne koji zadovoljavaju oba uvjeta

Solarni kolektori način su konkretne uštede energije. Iako njihovo postavljanje i instalacija naizgled ne izgledaju kao izazov, mnogi korisnici različitih tržišnih marki solarnih kolektora uvjerili su se da to zna biti itekako izazovno. Kod mnogih proizvođača solarnih kolektora predimenzioniranost uzrokuje pregrijavanje i kvarove na sustavu zbog stvorenog viška energije. S druge strane, promjenjivi prinos sunčeve energije koji ovisi o dobu godine, ugrađenom solarnom sistemu stvara stalne stresove u radu ukoliko se energija koju proizvede ne troši redovito.

Solarni sistemi Viessmann imaju patentiranu tehnologiju ThermProtect, vrlo jednostavno se projektiraju, bez ograničenja u predimenzioniranju, a na obiteljsku kuću možete postaviti deset i više kolektora bez opasnosti od pregrijavanja sustava.

Što se događa sa solarnim sistemima u kojima se energija ne troši redovito

Ako prijenos topline na spremnik PTV-a ili na akumulacijski  spremnik više nije moguć jer su spremnici kompletno zagrijani, cirkulacijska crpka se isključuje i solarni kolektori odlaze u stagnaciju. Ako daljnje solarno zračenje pada na kolektore, temperatura u kolektorima će rasti dok solarni medij za prijenos topline ne ispari, uzrokujući visoki toplinski šok na sistemske komponente kao što su brtve, crpke, ventili i sam solarni medij. 

Viessmann je nedavno predstavio novu tehnologiju koja se ugrađuje u solarne kolektore pod nazivom ThermProtect. Radi se o inovativnoj automatskoj promjeni apsorberskog sloja koja zaustavlja apsorpciju energije u slučaju stagnacije i time osigurava od kvarova maksimizirajući učinkovitost samog solarnog panela. S inovativnim slojem apsorbera ThermProtect Viessmann pločastim kolektorima automatski se zaustavlja apsorbcija topline te ne dolazi do stvaranja pare. 

ThermProtect – inteligentni sloj absorbera koji povećava učinkovitost

Viessmann je patentirao tehniku ThermProtect koja zaustavlja primitak sunčeve energije u ovisnosti o temperaturi. Iznad temperature od cca. 75 °C mijenja se kristalna struktura apsorberskog sloja, mnogostruko se povisuje zračenje topline u okolinu i smanjuje se predaja topline s kolektora na instalaciju grijanja. Zbog toga je maksimalna temperatura u kolektoru značajno snižena i spriječeno je nastajanje pare u solarnom krugu. Time su zaštićene komponente solarnog sistema jer u protivnom kod povećanog temperaturnog opterećenja dolazilo je do stvaranja pare koja oštećuje komponente solarnog sistema.

Sa sniženjem temperature kolektora kristalna struktura se vraća u svoje prvobitno stanje. Više od 95% dozračene solarne energije može biti apsorbirano i pretvoreno u toplinu, samo preostalih pet posto se reflektira. Promjena kristalne strukture je neograničeno reverzibilna i funkcija je trajno dostupna. ThermProtect kod Viessmann kolektora daje u usporedbi s konvencionalnim kolektorima također i veći prinos, budući da kolektori nikada ne ulaze u fazu stagnacije i mogu ponovno opskrbljivati toplinom u svako doba.

Kolektori s automatskom zaštitom od pregrijavanja rade u potpunosti neovisno od konfiguracije instalacije i postavki regulacije. Zbog toga su solarne instalacije u potpunosti osigurane. Opterećenja komponenti instalacije i toplinskog medija ostaju uvijek u području normalnog rada, što značajno povisuje trajnost i radnu sigurnost u usporedbi s konvencionalnim solarnim instalacijama. Osim robusnog pogona, kolektori s automatskom zaštitom od pregrijavanja su neosjetljivi na pogrešna dimenzioniranja instalacija.

Solarni sistemi Viessmann vrlo jednostavno se projektiraju, bez ograničenja u predimenzioniranju, a na obiteljsku kuću možete postaviti deset i više kolektora bez opasnosti od pregrijavanja sustava.

Široku mrežu distributera i servisera Viessmann proizvoda možete pogledati ovdje.


Autor: Parlov Digital Intelligence

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.