Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Ne nasjedajte: Prelazak kune na euro trenutak je koji bi kriminalci mogli iskoristiti

Ne nasjedajte: Prelazak kune na euro trenutak je koji bi kriminalci mogli iskoristiti

Online prevare u cijelom su svijetu konstantno u porastu. Događaju se 2244 puta na dan, a najčešća meta su e-pošte građana. U nastavku smo pripremili praktične savjete o tome kako se zaštititi od prevara i koji su najsigurniji načini online plaćanja

VIDEO

Bez obzira na to koliko nam je tehnologija olakšala život uvijek treba biti na oprezu. Upozoravaju na to i iz Porezna uprava RH koja je nedavno primijetila povećan broj lažnih poruka (phising) kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kibernetički napadi u svijetu u stalnom su porastu, tvrdi Sigurnosno–obavještajna agencija RH, a događaju se svakih 39 sekundi, što je u prosjeku 2244 puta na dan. Svaki dan blokira se oko 24.000 zlonamjernih aplikacija za mobitel, a 92% svih kibernetičkih napada odvija se putem e-pošte. Tome u prilog ide i podatak da prvo mjesto u kibernetičkim napadima zauzimaju oblici phishinga. 

Najveća opasnost – lažno predstavljanje

Phishing poruke najčešći su oblik internetske prijevare, u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija putem e-pošte s ciljem krađe osjetljivih podataka. Kako bismo pobliže objasnili o čemu je točno riječ, uzet ćemo primjere poruka e-pošte za koje se čini da ih je poslala Zagrebačka banka, a zapravo nije. Adresa pošiljatelja glasi: noreply@zaba.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Blocking,Spam,E-mail,,Warning,Pop-up,For,Phishing,Mail,,Network,Security

Iako se u takvim porukama u zaglavlju prikazuje logotip Zagrebačke banke, nije riječ o porukama čiji je pošiljatelj Zagrebačka banka! Takve e-poruke Banke sadržavaju poveznice i privitke koje vam banka nikad ne bi poslala, a često su sastavljene od gramatički i pravopisno neuređenih rečenica. Kod takvih poruka najvažnije je ne kliknuti na poveznice i ne otvarati privitke iz takvih poruka. Nikad nemojte odgovarati na takve poruke te ih odmah izbrišite. 

Praktični savjeti kako se zaštititi

Budući da je pred nama i vrijeme blagdanskog shoppinga, a kupnja iz udobnosti vlastitog doma znatno nam olakšava taj zadatak, online prevare mogle bi biti u porastu. Čak 30% više online prevara, prema stručnjacima, događa se upravo u vrijeme prije Božića.  Zato je prije, ali i nakon kupnje putem interneta, važno redovito pregledavati podatke o svojem računu. U slučaju neovlaštenih transakcija ili odstupanja na vašem računu kontinuirano praćenje bankovnog računa pomoći će ako trebate prijaviti sumnjivu aktivnost svojoj banci.

Samo neke od prednosti digitalizacije su tzv. digitalni novčanici. Kad god je moguće, koristite Apple Pay, Samsung Pay ili druge digitalne novčanike dok križate stvari s popisa za kupnju. Dodajte svoje debitne i kreditne kartice u svoje digitalne novčanike kako biste iskoristili prednosti najnovijih oblika zaštite enkripcijom, tako da, bez obzira na to jeste li u trgovini ili kupujete online, vaši osobni podaci budu sigurni. 

Close,Up,Female,Hands,Holding,Credit,Card,And,Smartphone,,Young

Također, prije nego što upišete svoje podatke o kreditnoj kartici, uvijek provjerite počinje li URL s https://. To znači da web mjesto koristi SSL certifikat za zaštitu podataka i štiti ih od hakera. Isto tako, većina banaka nudi upozorenja o transakcijama putem e-pošte, SMS-a ili obavijesti o učinjenoj transakciji. Postavljanje upozorenja može vam pomoći da bolje upravljate svojim računom, a istodobno vam daje mir da nitko drugi ne pristupa vašim računima.

No osim osnovnih pravila zaštite od online prijevara, cyber kriminalci mogli bi iskoristiti prelazak kune na euro. Upravo je zbog toga potrebno biti dodatno na oprezu, ali i informirati se na vrijeme o tome što će se događati s našim karticama i plaćanjima nakon prelaska na novu valutu. 

Kartična plaćanja nakon uvođenja eura

Nakon prelaska na eure svi računi i kartice moći će se koristiti kao i do sada. IBAN, odnosno jedinstveni broj transakcijskog računa, ostaje isti, kao i PIN-ovi svih debitnih i kreditnih kartica. Jedina promjena koja će biti vidljiva je da kunski tekući i žiroračuni postaju jednostavno tekući i žiroračuni u eurima. Što se tiče deviznih računa, oni će postati multivalutni računi, što znači da će se na njima, kao i do sada, uz eure moći imati ostale valute. 

Bitno je napomenuti da, ako u istoj banci imate otvorena dva ili više transakcijskih računa koji će nakon 1. siječnja 2023. svi biti u eurima, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura možete bez naknade jedan ili više računa zatvoriti. Iz Zagrebačke banke poručuju da će se za sve transakcije učinjene Visa debitnom karticom multivalutnog računa teretiti isključivo u eurima neovisno o valuti plaćanja te o valutama na računu. Svi troškovi učinjeni Individualnom Mastercard kreditnom karticom u Hrvatskoj, inozemstvu i online prikazivat će se u eurima i automatski naplaćivati s tekućeg računa u eurima.

Podsjetimo na kraju da ćete do 14. siječnja 2023. na prodajnim mjestima moći plaćati i kunama i eurima. Od 15. siječnja euro će postati jedino službeno sredstvo plaćanja, a od 1. siječnja sva kartična i online plaćanja bit će isključivo u eurima. Više informacija u vezi s uvođenjem eura i poslovanjem s Bankom pronađite ovdje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince